SZABÓ REBEKA (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! A Fidesz és a kormány határozott álláspontja, hogy a magyar jogállam úgy tökéletes, ahogyan van, az pedig csak brüsszeli városi legenda, hogy az államigazgatásunk jogszerű működésével probléma van. Milyen kár, hogy a napi tapasztalatok mást mutatnak!

Bizonyára ön is tudja, hogy a magyar jog szerint mezőgazdasági termőterületre nem lehetne lakóházat építeni. Kivéve a gyevi bírót, mondják erre önök, és a gyevi bíró alatt itt többnyire fideszes politikusokat, pártközeli oligarchákat kell érteni. A tihanyi külterületeket az önök kulcsemberei már teleépítették úszómedencés villákkal, amelyek papíron mind mezőgazdasági épületek és víztárolók, s mindezt a kormányhivatal szorgos közreműködésével.

(20.20)

És most ugyanez zajlik szintén tömegesen a déli parton is. Siófok-Törekiben egy egyébként Budapesten élő vállalkozó vásárolja fel a helyi gazdálkodók elől a parcellákat az elővásárlási jogról szóló jogszabályokat durván megsértve, és szintén a helyi kormányhivatal közreműködésével. A szóban forgó gyümölcsösök és szántóföldek egy része aztán olyan emblematikus figuráknál köt ki, mint a Vodafone-ügyben a kormánnyal szorosan együtt mozgó 4iG-s Jászai Gellért, hogy, ugye, ezeken a földeken kacsalábon forgó, medencés nyaralók jelenjenek meg. És ez a folyamat most már egy helyi állatmenhely földjeit és létét is fenyegeti.

Kérem tehát, szíveskedjen engem tájékoztatni arról, hogy egyetérteneke a földszerzési és beépítési szabályok effajta látványos megszegésével, amiben, mint látjuk, a kormányhivataloknak rendre kulcsszerepe van. Ha nem ért egyet, legyen szíves közölni, hogy mit tesz a sorozatos jogsértés felszámolásáért. Ha esetleg mégis egyetért azzal, hogy ez így jó, akkor fenntartjae még, hogy működik a magyar jogállam? Előre is köszönöm a választ.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage