KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Ház! Gőzerővel folynak Recsken az andezitbánya előkészítő munkálatai, egy andezitbányát nyitnak közvetlenül a település közigazgatási határán belül, a házak mellé. Nekem az elmúlt hetekben több alkalommal is volt lehetőségem meggyőződni arról, hogy tulajdonképpen mi is történik Recsken, és hogy a helyiek mennyire tiltakoznak a bányanyitás ellen. Közelről láttam ugyanis, hogy a lakóházak közvetlen szomszédságában nyílik meg ez a bánya, ami rendkívül nagy kárt okozhat az ott élőknek, a lakosoknak a zajszennyezéssel, a közúti forgalom megnövekedett használatával. Még csak az előkészítő fázisban vagyunk, de máris megindultak az úgynevezett kőzetjövesztő robbantások, tehát közvetlenül a lakóházak mellett robbantottak, két hatalmas robbantás rázta meg nem is olyan régen a települést, és ahogy a lakosok beszámoltak róla, tényleg megremegtek a házak, nagyon sokan megijedtek, kiszaladtak a házból, hogy pontosan mi történik, egy ilyen robbantás nagyon-nagyon hangos, és tényleg rezgéshullámokkal járt, amit az ott élők megéreztek.

Ennek a bányanyitásnak az ügye, úgy tűnik, számos sebből vérzik. Például a tevékenységet engedélyező kormányhivatal nem tette közzé a döntés alapjául szolgáló, a kérelmező által benyújtott környezeti hatástanulmányt, a bánya műszaki üzemi tervét vagy a levegőminőség-ellenőrzés módszertanát, és hiányoznak a helyi információk.

Én azt a kérdést tettem fel még korábban írásban, hogy a kormány tájékozódike a recski bányanyitással kapcsolatban, illetve a miniszter urat és Steiner államtitkár urat meginvitáltam, hogy menjünk el közösen Recskre, nézzük meg, hogy ott mi történik, nézzük meg, hogy tényleg rendben vane ez a bányanyitás. Én azt a kérdést tenném fel az államtitkár asszonynak, foglalkozike a kormány, illetve a minisztérium a recski bányanyitás ügyével, válaszolnake a helyi lakosoknak (Az elnök csenget.) a jogos kérdéseikre. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage