MAGYAR LEVENTE külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm szépen az ügy felvetését. Azt gondolom, hogy méltán beszélünk erről e Ház falai között, hiszen egy korszakos tragédia az, ami Törökországot és Szíriát sújtotta. A számok körüli bizonytalanság folyamatos, de talán nem járunk messze az igazságtól, hogyha a jelenleg hivatalosan bejelentettnél is legalább egy nagyságrenddel nagyobbra tesszük a valós áldozatok számát, nem beszélve a több százezer sebesültről és a humanitárius válság következményeinek arról a sorozatáról, amely sújtja ezt az óriási régiót.

Mintegy 13 millió embert érint ez a tragédia. Tehát 13 millió embernek változott meg egyik pillanatról a másikra drasztikusan és talán örökre az élete. Nyilvánvalóan optimisták azok a török politikai vállalások, hogy itt egy éven belül minden állni fog, és visszatér az élet a normál kerékvágásba. Kívánjuk, hogy ez így legyen, de a realitás az, hogy ez egy nagyon-nagyon hosszú időt igénybe vevő helyreállítás lesz, Szíriáról nem is beszélve. Tehát az imént idézett számokban a szír oldali áldozatok száma meg sem jelenik.

Hallatlanul nagy tragédiával kénytelen szembenézni Törökország, történelmi tragédiával, nem győzöm hangsúlyozni. Nyilván egy ilyen esetben Magyarország nemcsak mint NATO-szövetséges, nemcsak mint az adott területen szakértelemmel és elismertséggel rendelkező ország, hanem a török nép barátja, különösen magáénak érezte a segítség kötelezettségét, így valóban egy példa nélküli összefogás keretében magyar mentőcsapatok tucatja indult Törökországba, 167 magyar kutató-mentő és 22 keresőkutya vett részt a munkában. Erre büszkék vagyunk, és természetesen a továbbiakban is minden segítséget meg fogunk adni a törököknek az újjáépítés során, ahogyan csak hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy ez a tartomány, ez a történelmi tartomány minél hamarabb helyreállhasson, és visszatérhessen az élet a normalitásba. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage