SEBŐK ÉVA, a Momentum képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Rövid leszek. A Momentum álláspontja egyértelmű: Magyarországon nincs helye vízzabáló, vízszennyező és környezetpusztító akkumulátorgyáraknak sem Debrecenben, sem Gödön, sem Győrben, sem Kistelken, sem máshol. Viszont mielőtt belemennék a részletekbe, kicsit beszéljünk arról, hogy… (Kósa Lajos: És Felcsúton sem lehet akkor?  Közbeszólás az ellenzék soraiból: De, Felcsúton lehet!  Közbeszólások.  Sebők Éva az elnök felé:) Egy csilingelést szerintem itt szeretett volna az úr… (Közbeszólások.  Dr. Apáti István: Meg kell beszélni a nagyfőnökkel, és mehet!)

Mit akarunk itt elérni? Mit várunk ettől a ma  lássuk be!  éjszakai vitától? Elhangozhate itt olyan érv, amelynek következtében Dömötör úr hirtelen a szívéhez kap (Derültség a kormánypártok soraiban.), és újragondolja mindazokat a meglehetős butaságokat, amelyeket elmondott a vita kezdetén? (Hollik István: Na, Csaba!  Nacsa Lőrinc: Ne haragudj, Csaba!) Elhangozhate itt olyan érv, hogy Kósa úr keblére öleli a gondolatot, hogy talán a debrecenieket meg kellene kérdezni? Elhangozhate itt olyan érv, amelynek következtében Bánki úr úgy érzi, hogy a Samsungot ért bírságok nem eléggé hatékonyak ahhoz képest, amit a Samsung csinált és amennyit a Samsung keres? Én azt gondolom, hogy nyugodtan kimondhatjuk, ellenzéki és kormánypárti képviselők, hogy bármi elhangozhat itt, bármilyen tény előkerülhet, bármi bizonyításra kerülhet, bármi megérvelésre kerülhet, itt az ég adta világon senkiben semmi nem fog változni a kormánypárti politikusok részéről. (Nacsa Lőrinc: És az ellenzék?)

(22.10)

Innentől kezdve én nem nagyon látom értelmét (Nacsa Lőrinc: És az ellenzék?), hogy jobban belemenjünk a részletekbe. Azt gondolom, hogy a debreceni akkumulátorgyár, mint ahogy a többi akkumulátorgyár helyzete nem itt, nem egy ilyen vitán fog megoldódni. (Nacsa Lőrinc: Ti kezdeményeztétek!)

Ehelyett a Momentum, ugye, helyi népszavazást kezdeményezett, amit sikeresen elkaszált a NER-közeli helyi választási bizottság. Ezt természetesen megtámadjuk. Megtámadjuk továbbá a környezeti hatástanulmányt is, mert ez egy olyan eszköz, amivel talán el tudunk valamit érni. Emellett pedig szombaton utcára vonulunk a debreceniekkel. Azt gondoljuk, hogy érdemi eredményt itt lehet elérni.

Lássuk be, ezeknek a cselekvéseknek van értelme, a maihoz hasonló parlamenti vitáknak nincs. (Nacsa Lőrinc: Ti kezdeményeztétek!) Pedig lenne egy normálisan működő demokráciában, de ma Magyarországon nem egy normálisan működő demokráciában élünk 13 éve.

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy kikényszerítsük a népszavazást Debrecenben, mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk ezt a merényletet, ami Magyarország jövője ellen készül. Én pedig köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage