DR. PÓSÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Itt jó néhány furcsa kijelentés hangzott el, szeretnék ezekre debreceni képviselőként pár szóban reagálni.

Varga Zoltán képviselő úr és többen mások is azt mondják, hogy a legjobb minőségű termőföldeket veszik igénybe. (Varga Zoltán: Egy szóval sem mondtam!) Csak szeretném jelezni, hogy az a terület, ahol épül majd ez a bizonyos akkumulátorgyár, húsz éve ipari besorolású terület, tehát nem mezőgazdasági terület, aranykorona-értékét tekintve pedig igen gyenge minőségű föld, valóban belvizes, ha nagyon száraz időszak van, akkor szikes. Tehát aki azt állítja, hogy ez termőföld, az lényegében egy dologról tesz tanúbizonyságot: fogalma sincs, hogy Debrecenben ez hol van, és hogy miről beszél. (Bánki Erik tapsol.)

A másik dolog, amit szeretnék elmondani, hogy 2022 júniusában  nem volt ez olyan túl régen  Debrecen város közgyűlése hozott egyhangúlag egy olyan határozatot, amely arról szól, hogy a déli ipari övezetben, ahova épül egyébként a CATL-gyár is, olyan infrastruktúra kiépítését engedélyezi, amely maximálisan napi 24 ezer köbméter víz felhasználását teszi lehetővé úgy, hogy ebben az ipari övezetben a CATL-en kívül még van legalább tíz másik cég.

(23.00)

Egyszerű matematikai művelettel kiszámítható, hogy ez akkor hogyan és körülbelül milyen arányban oszlik meg. Csak szeretném megjegyezni, hogy ezt a határozatot a DK képviselői is megszavazták, a város közgyűlésében helyet foglaló baloldali képviselők is megszavazták, tehát erről önöknek tudniuk kellett, nyilvánvalóan szándékosan nem mondták.

Ami pedig Komjáthi Imre úr felvetését érinti, azt gondolom, az helyénvaló, valóban a bizalomra van szükség. Azt említette a képviselő úr, hogy ehhez szükség lenne a szigorú betartására a környezetvédelmi normáknak, és így tovább, illetve monitoringkutaknak. Szeretném megjegyezni, hogy a hatóság olyan szigorú környezetvédelmi kereteket határozott meg, olyan szigorú feltételeket írt elő, amelyek ma egyedülállóak az európai akkumulátorgyártó-beruházások közül. Tehát ilyen értelemben azt gondolom, amit Komjáthi képviselő úr kért, az garantáltan megvan. Tisztelettel kérném ezek figyelembevételét. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage