SZABÓ REBEKA (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon sok furcsa dolgot mondtak kedves fideszes képviselőtársaim itt az akkumulátorgyárak kapcsán. Én egyrészt még Bánki Eriknek szeretném mondani, hogy azért majd nézzen már utána, hogy mi az, hogy ökológiailag fenntartható akkumulátorgyár. Tehát ön szerint ez mégis mit jelent, mitől lesz egy akkumulátorgyár ökológiai? Egyébként tudjae, mi az, hogy ökológiai? (Közbeszólások a kormánypárti sorokból.) Most nem kezdem el itt a definíciókat mondogatni, mert a két percben nincs erre idő, de szerintem ilyen egyrészt nincsen, másrészt meg nagyon érdekes az is, ahogyan egymásnak ellentmondó dolgokat mondanak. Az, hogy arról a területről, ahova a debreceni akkumulátorgyárat önök meg akarják építeni, onnan leszedik a humuszt és azt leterítik máshova; most akkor ön szerint… (Bánki Erik közbeszól.) Ugyanoda, a beton alá vagy a beton tetejére vagy a gyárra vagy hova? Tehát nem lehet ugyanoda… (Bánki Erik közbeszól.) Bocsánat, ne szóljon közbe!

Tehát ha 221 hektáron lebetonozott akkumulátorgyár lesz, akkor onnan elviszik a humuszt, azt valahova leterítik, de a 221 hektár már elveszik föld lenni, hiszen ott már gyár van. Meg egyébként azt is hallottuk, hogy belvizes vagy szikes (Közbeszólás a kormánypárti sorokból.), mind a kettő egyszerre, gondolom, de attól még a humuszt leszedik, szóval, nagyon érdekes lehet ez a terület, amiről önök beszélnek. (Folyamatos közbeszólások a kormánypárti sorokból.)

Ha már a környezethasználati engedélyről van szó, pont abban olvastuk azt, hogy földgáztüzelésű kazánokat telepítenek, napi 10 000-12 500 köbméter/óra gázfelhasználású, olyan gázüzemű lesz, amiben, gondolom, majd elektromos áramot állítanak elő, és még emellett lesz a 640 gigawattóra áram. Tehát itt arról beszélnek, hogy hú, de fenntartható meg zöld, de részben rengeteg földgázt fognak elhasználni, ami szerintem annyira nem számít fenntarthatónak.

Nagyon sokszor beszélnek az önök hatóságairól, de ezt majd a következő kétpercesben fogom elmondani.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage