BARKÓCZI BALÁZS (DK): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Itt a vita folyamán többször elhangzott a társadalmi párbeszéd, illetve annak hiánya, valamint Csárdi képviselő úr elmondta, hogy a tervezett akkumulátorgyár építése kapcsán a hulladékgazdálkodás a leggyengébb pontja ezeknek a projekteknek, vagyis hogy hol és mikor fog az itt termelt hulladék elhelyeződni, csúnya magyar kifejezéssel; erre szeretnék hozni egy példát a saját választókerületemből.

Rákospalota, Pestújhely és Újpalota lakói számára 2023 januárjában derült az ki, hogy év elején csendben engedélyt kapott a XV. kerület közvetlen környezetében egy veszélyes anyagokat tároló raktár és egy akkumulátor-összeszerelő üzem. A veszélyesanyag-raktárban 4 ezer tonna mérgező anyagot rakhatnak le Rákospalota és Fót határában, a raktár mellett pedig, ahogy említettem, akkumulátor-összeszerelő üzemről is szólnak a tervek, amikre a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság december 23-án, tavaly rá is bólintott, annak ellenére, hogy többen mindössze pár száz méterre élnek a tervezett üzemtől, valamint a csarnok alatt vízbázis is van.

Mivel az itt élőkkel a kormányzat szokás szerint elfelejtett egyeztetni, hogy akarnake egy mérgező akkumulátorgyárat a közvetlen szomszédságukba, ezért a sajtóból kellett megtudnunk, hogy a fóti ipari parkban két cég is akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó tevékenységet végezne, az egyik egy dél-koreai hátterű cég, amelyik a 4 ezer tonna akkumulátorgyártáshoz használt veszélyes anyag raktározására bérelne épületrészt, egy másik vállalkozás pedig akkumulátor-összeszerelő üzemet alakítana ki. A bérelt épületben 3 ezer tonna kobalt-lítium-mangán-nikkel-oxid és ezer tonna alumínium-lítium-nikkel-kobalt-oxid tárolását tervezik nem messze a lakóházaktól.

Az itt élők felháborodását nagyon jól mutatja, hogy még Fót fideszes polgármestere is bejelentette, hogy bírósághoz fognak fordulni a felsőküszöb-értékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem katasztrófavédelmi engedélyével kapcsolatban. A XV. kerület és Újpest országgyűlési képviselőjeként pedig jómagam írásbeli kérdéssel fordultam Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez, amelyben többek között arra voltam kíváncsi, hogy miért nem folytattak le itt sem társadalmi egyeztetést a fóti és a XV. kerületi polgárok részvételével a tervezett építésről, valamint hogy tervezike egyáltalán megkérdezni őket, és ha igen, akkor mikor.

Arra is kíváncsi voltam továbbá, hogy készülte független környezetvédelmi tanulmány, amely felmérte volna a gyár és a raktár működésének hosszú távú hatásait, és ha nem, akkor mégis mi alapján folytatták le a katasztrófavédelmi eljárást, hogyan kaphatott engedélyt egy veszélyes üzem alig néhány kilométerre a rákospalotai lakóházaktól. Arról már nem is beszélve, hogy sem munkaerőpiaci, sem gazdasági indokai nincsenek a magyarországi akkumulátorgyárak megépítésének, hiszen az akkumulátorgyártás alacsony hozzáadott értékű, ám, ahogy itt is többször elhangzott, a környezetre rendkívül veszélyes, hatalmas nyersanyag-, víz- és energiaigényű művelet.

Kérdéseimre természetesen a kormányzati nemtörődömségre és cinizmusra, valamint az itt lakókat mélyen lenéző fideszes politikára jellemző választ kaptam Menczer Tamás államtitkár úrtól, aki mindössze egy sorral tisztelt meg engem. Ő azt írta: „Az ön által megjelölt területen nem épül akkumulátorgyár.” Államtitkár úr érdekes módon arra már nem tért ki, hogy akkor a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mégis mi alapján adhatott ki engedélyt egy akkumulátor-összeszerelő üzemre és egy veszélyes anyagokat tároló raktárra Rákospalota határától nem messze. Így a válasz sem értékelhető másképpen, mint a kormányzati mellébeszélés, hazudozás és mismásolás egy újabb példájaként, ahol a kínai gazdasági érdekeknek való megfelelés még mindig fontosabb, mint a XV. kerületi magyar emberek érdekeinek képviselete és védelme.

Pedig, ha nem így lenne, ha természetes környezetünk értékeinek megvédése lenne számukra is fontos, illetve önök számára, akkor Rákospalota arra is jó példával szolgál. A tavalyi évben ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját a rákospalotai hulladékhasznosító, amely 2022-ben rekordvolumenű távhőtermelést, 1 millió 113 ezer gigajoule-t ért el, ez pedig azt jelenti, hogy a mostani energiakrízis időszakában csak ez az egy erőmű 32 millió köbméter földgáz felhasználását takarította meg Magyarország számára, és 62 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás-csökkenést eredményezett úgy, hogy közben 33 ezer átlagos budapesti háztartás éves távhőigényét biztosította, és köszönhetően a hatékony kapcsolt energiatermelésnek, ezzel együtt mintegy 40 ezer lakás villamosenergia-szükségletét fedezte környezetbarát és fenntartható módon. Tehát van mire büszkének lennünk a XV. kerületben és Újpesten. A rákospalotai, pestújhelyi, újpalotai és újpesti emberek pedig továbbra is a zöld- és megújuló energiát fogják választani a mérgező akkumulátorgyárak helyett. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage