NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm a lehetőséget. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egy nagyon komoly téma parlamenti vitáján vagyunk itt, ugyanakkor azért azt el kell mondanom az ellenzéki felszólalásokról, és különösen is Varga képviselő úr felszólalásáról, hogy azért végeredményben kibújt a szög a zsákból, azért itt a második fölszólalásában már csak megemlítette, hogy neki ez semmi több, mint egy kampánytéma. Ő pusztán azért hozta ide ezt a témát, ő pusztán azért foglalkozik ezzel, nemzetközi megrendelésre, mert önök át akarják venni a hatalmat az önkormányzati választáson. (Varga Zoltán közbeszól.) Nem a debreceniek érdekével, nem a debreceniek sokszor érthető és magyarázatra szoruló aggodalmával foglalkoznak, hanem egy kampánytémává aljasítottak le egy ilyen fontos témát, és ebben a keretben kell értelmezni mindent, amit itt önök ma este elmondanak.

Az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy szerintem ennél sokkal többet érdemel ez a téma, mint hogy önök ezt is egy politikai haszonszerzésre használják, és önök ezt is kampánytémává teszik, s felhasználják a debreceniek aggodalmát, ügyeit, kérdéseit arra, hogy önök kampánytémát farigcsáljanak belőle. (Közbeszólás a DK soraiból.)

Az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy önök kezdeményezték ezt a vitát. Szabó Timea kezdeményezte ezt a vitát. Hol van Szabó Timea vagy Mellár Tamás vagy Harangozó Tamás vagy Vadai Ágnes vagy Gréczy Zsolt vagy Gyurcsány Ferenc vagy Ungár Péter vagy Fekete-Győr András? (Kanász-Nagy Máté: Péter beteg.) Ők kezdeményezték ezt a vitát! Hol vannak ezek a képviselőtársaink, akik azt gondolták, hogy politikai okokból ők aláírnak egy ilyet, ők nagyon kezdeményezni szeretnének egy ilyen vitát egy fontos témában, de arra már nem veszik a bátorságot, nem veszik komolyan a témát és nem veszik komolyan a magyar embereket, a debreceni embereket, hogy idejöjjenek, és vitatkozzanak erről a témáról?

Az is meglepő volt ennél a komoly témánál, ami, azt gondolom, hogy sokkal nagyobb komolyságot és szakmai felkészültséget igényel, hogy önök itt adatokkal dobálóznak, de arra nem veszik a fáradságot, hogy utánanézzenek ezeknek az adatoknak. Csárdi képviselő úr állította, hogy a türingiai csapadékmennyiség sokszorosa a Hajdú-Bihar megyeinek. Háromperces Google-kereséssel kideríthető, hogy lényegében pont ugyanannyi. Tehát önök hisztériakeltésre alapoznak bizonyos tényeket, és Türingia éves csapadékmennyisége pont ugyanannyi, mint Hajdú-Bihar megyéé.

Tisztelt Képviselőtársaim! Hogy vegyünk így komolyan bármit, amit elmondanak, hogy ki tud minél nagyobb számot mondani, egy ilyen versenyt játszanak egy ilyen témánál. Ugyanez, a képviselő asszony már elmondta, hogy milyen százalékban kik dolgoznak Iváncsán abban a gyárban, amelyik még meg sem nyílt, tisztelt képviselőtársaim. (Szabó Rebeka: Nem Iváncsát mondtam, de mindegy.) Az a helyzet, hogy sokkal komolyabban lehetne venni ezt a kérdést. Mi itt a kormánypárti oldalon komolyan vesszük ezt a kérdést, komolyan vesszük a debreceniek érthető, felmerülő kérdéseit, igyekszünk rá válaszokat adni.

Nekünk olyan elvárásunk van, és itt a kormánypártokon belül fogalmazódott meg az az elvárás, hogy Magyarországon egy beruházás csak akkor valósulhat meg, ha a legszigorúbb  szigorúbb, mint a német és az európai uniós, tisztelt képviselőtársaim , szigorúbb engedélyekkel rendelkezik, mint a német és az európai uniós, akkor valósulhat meg egy ilyen beruházás. És az a helyzet, ha önök ilyen számokkal dobálóznak, kampánytémává silányítják le ezt a fontos témát, akkor nehéz ez a vita, mert mi meg szeretnénk megválaszolni azokat a felmerülő kérdéseket, amik itt vannak, el szeretnénk érni azt  és azt gondolom, ennek lehetünk szemtanúi , hogy a hatóságok szigorúak legyenek minden ilyen felmerülő kérdésnél és beruházásnál, mert itt, Magyarországon csak úgy épülhet egy ilyen beruházás, úgy épülhet egy ilyen gyár, ha a legszigorúbb feltételeknek is megfelelt.

Ezért nem értem azt, hogy önök miért nem próbálnak a tények talaján maradni, amikor beszélnek egy ilyen témáról. Szerintem fontos lenne, hogy a tényekről beszéljünk, és arról is beszéljünk, hogy önöknek ez a kétarcúsága, és az, hogy pillanatonként, a politikaihaszon-szerzés miatt váltogatják az érveiket, váltogatják az álláspontjukat, azt gondolom, egy kicsit nevetségessé is teszi önöket ebben a témában. Amikor ott van az aggodalom, ott vannak az érthető, felmerülő kérdések, akkor ott vannak önök, például az LMP, amely a 2019-es EP-kampányában azt mondta, hogy Magyarországnak nem szabad kimaradnia a világban zajló elektromosautó-forradalomból. Ezt az önök listavezetője mondta, tisztelt képviselő úr.

(23.30)

S azt is mondta, fontos arra pénzt költeni, hogy a magyarországi autógyártást át kell állítani elektromosautó-gyártássá. Ez volt két és fél évvel ezelőtt az önök álláspontja, tisztelt képviselő úr. Ez volt az álláspontjuk. Sallai Róbert Benedek, az önök országgyűlési képviselője határozati javaslatot is nyújtott be az Országgyűlés elé, hogy 2030-ra  ami sokkal hamarabb van, mint az európai uniós 2035-ös határidő  csak elektromos és hibridhajtású autók járhassanak a magyar utakon. Az önök képviselőcsoportja nyújtotta be! Keresztes László Lóránt volt a frakcióvezető.

Az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy önök ilyen kampányokat folytatnak. Nehéz úgy vitatkozni, hogy egyik nap ezt mondják, a másik nap azt mondják. S igazából itt bújik ki a szög a zsákból, hogy önök politikai haszonszerzésre használnak egy fontos és egyébként Magyarország jövőjét befolyásoló témát. Mert az a kérdés itt ma este, tisztelt képviselőtársaim, hogy meg tudjuke nyerni a jövőt Magyarországnak vagy nem. Az a kérdés, hogy át tudunke állni a jövő technológiáira vagy nem. Az a kérdés, hogy garantálni tudunke minden olyan feltételt, hogy adott legyen az, hogy a zöldátállásnak Magyarország nyertese legyen, és a magyar emberek, a magyar vállalkozások nyertesei leszneke a zöldátállásnak, vagy nem.

Ahogy haladunk előre a vitában, egyre világosabban látszik, hogy önök nem ebben érdekeltek. Önök nem abban érdekeltek, hogy megnyerjük a jövő technológiáit és vitáit, hogy megnyerjük magunknak a jövőt Magyarország számára, hogy a magyar családok, vállalkozások és a magyar munkavállalók nyertesei lehessenek a zöldátállásnak. Önöknek egyetlenegy céljuk van itt ma este: minél hangosabb, minél összevisszább számokkal hisztériát kelteni ebben a kérdésben.

Pedig itt világos tényekkel kell szembenézni, tisztelt képviselőtársaim: szigorú környezetvédelmi engedélyeknek, fontos beruházások szigorú gazdaságfejlesztési támogatásának kell szemben állniuk azzal, hogy ha valaki meg akar építeni egy ilyen beruházást Magyarországon. És mi szeretnénk megnyerni a jövőt. Az Európai Unió és az Európai Bizottság minden iránymutatása és lépése abba az irányba tehető, hogy Nyugaton gyártják a legtöbb elektromos autót és Keleten gyártják a legtöbb akkumulátort hozzá. Mi azt szeretnénk, ha ez a két világ Magyarországon találkozna, és a zöldátállásnak Magyarország a nyertese legyen.

Sajnálom, hogy önök ebből a témából egy ilyen szavakkal és adatokkal teljesen felelőtlenül dobálózó vitát kreáltak. A kezdeményezők nagy része el sem jött erre a vitára, amit külön sajnálok, mert biztos lett volna mondanivalónk a számukra is, és válaszolnánk a kérdéseikre is. És az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy a vita további folyamán senkitől nem fogják azt hallani, hogy itt ne kéne nagyon szigorú környezetvédelmi engedély. Dehogynem! Akkor valósuljon meg! Akkor viszont azért valósuljon meg, hogy ebből a magyar emberek, a magyar vállalkozások profitálhassanak azért, mert ez összhangban van az Európai Bizottság céljaival, összhangban van a zöldjövő céljaival. De ha önök ebben nem akarnak részt venni, akkor megint csak azt láthatjuk, amit eddig sokszor, hogy önök a magyar érdek ellen cselekszenek.

Mi nem így cselekszünk, mi a magyar érdek szerint próbáljuk meg a politikánkat folytatni, mi válaszolunk a felmerülő kérdésekre, mi elvárjuk a hatóságoktól a szigort a beruházásokkal kapcsolatban, és éppen ezért vagyunk itt a vitán, önök közül sokakkal ellentétben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage