DR. GURMAI ZITA (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Ház! 1949-ben az akkori állampárt az első ötéves tervben megjelölte a legfontosabb gazdaságpolitikai célt: vas és acél országa legyünk. Nem lettünk. Cserébe megtapasztaltuk, hogy teljesen hibás gazdaságpolitikai irányból csupán egy ipari területre fókuszálni, ráadásul úgy, hogy annak nem voltak meg a hazai feltételei. Hatalmas összegekbe került az erőltetett, de működésképtelen gazdasági törekvés és annak feltételeinek megteremtése. Ezek a rosszul elköltött költségvetési pénzek elvonták a forrásokat más gazdasági fejlesztésektől, valamint elvonták a pénzeket a szociális ellátástól, az egészségügytől és az oktatástól. Bele is bukott a szocialista gazdaság.

De Magyarország tanult a hibáiból. Ja, nem! Mert 2021 novemberében a mostani állam-, bocsánat, kormánypárt kijelentette, akkumulátorgyár-nagyhatalom leszünk. Az Orbán-kormány az elmúlt években apránként mintegy húsz kisebb-nagyobb hazai akkumulátorgyár építését támogatta, eddig körülbelül 300-350 milliárd forint költségvetési pénzből. Most pedig a debreceni gigagyár építésével és a meglévő gyárak, például a tatabányai és a komáromi gyár brutális méretűre való bővítésével a kormány végképp feszegeti az ország lehetőségeit. Az ilyen méretű gyárakhoz hazánkban kevés a terület, nincsenek hazai alapanyagforrások, nincs elég víz, nincs elég áram, nincs megfelelő úthálózat, nincs elég magyar munkaerő, és az ország nem képes viselni a hatalmas környezeti terhelést.

Az akkumulátorgyártás olyan iparág, amelyre ebben a nagyságrendben Magyarország adottságai egyszerűen nem alkalmasak, miközben a feltételek megteremtésének és a külföldi cégek idecsábításának sok száz vagy inkább több ezer milliárdos költsége más gazdasági fejlesztésektől és a szociális ellátástól, az egészségügytől vagy az oktatástól von el pénzt. Az egyetlen indok az akkumulátorgyárak mellett, hogy azokat az Orbán-kormány akarja  pont, ennyi.

Magyarország Kormánya ezzel szembemegy a saját elveivel. Az állítólag innovatív fejlődést hirdető kormány modern technológiának állítja be a sima összeszerelő üzemeket, ahol semmiféle magyar innováció nincs, a magyar mérnökök, a magyar technológia, a hazai fejlesztés egyáltalán nem kap szerepet. Betanított munkások dolgoznak a gyárakban, alacsony hozzáadott értékekkel, kiszolgálva a külföldi technológiát.

Az állítólag magyar földet védelmező kormány simán átad értékes területeket külföldi vállalatoknak. Gyakran mezőgazdasági művelésre igen alkalmas földeket bocsát környezetterhelő ipari beruházások rendelkezésére.

Az állítólag saját lábon álló ország kormánya olyan iparágat támogat, melynek szinte minden alapanyagát külföldről, importból kell beszerezni.

Az állítólag takarékoskodó kormány több száz milliárd forint költségvetési forintot költ az akkumulátorgyáraknak szükséges extra infrastruktúra megteremtésére, az elektromos hálózat, a vízvezeték- és a csatornahálózat kialakítására.

Az állítólag a környezetvédelem mellett elkötelezett kormány olyan iparágat, olyan gyártástechnológiát támogat, melynek a brutális vízfogyasztásához nincs hazai vízbázis. A Tatai-medencében például már most 74 település több mint 300 ezer lakosának ivóvízellátása és a mezőgazdasági termelés vízszükséglete tűnhet el, s még be sem fejeződött a tatai és a komáromi akkumulátorgyár bővítése.

Az állítólag magyar emberek kormánya olyan külföldi vállalatoknak ad több száz milliárdos állami támogatást, melyek rendszeresen nem tartják be a technológiai biztonságra vonatkozó előírásokat, a katasztrófavédelmi előírásokat, valamint gyakran vétenek a magyar munkaügyi szabályok ellen.

Az állítólag külföldi energiafüggőség ellen küzdő kormány olyan gyárakat enged építeni, amelyek összáramszükséglete akkora, hogy importálnunk kell a külföldi áramot.

Az állítólag konzultáló kormány az akkumulátorgyárak ügyében nem kíváncsi az emberek véleményére, nem tartja szükségesnek nemzeti konzultáció indítását vagy népszavazás megtartását. Talán azért, mert a fideszes fellegvárnak számító Debrecen megmutatná, hogy az emberek egy ilyen kérdésben képesek a sarkukra állni és a Fidesz ellen véleményt mondani?

A magát bevándorlásellenesnek mondó kormány hazai munkahelyteremtésnek hazudja azokat az üzemeket, ahol tömegesen dolgoznak bevándorlók. A gödi gyárban 40-50 százalék körülire mondják a külföldiek arányát, és a komáromi gyárban dolgozók is arról számolnak be, hogy alig hallani magyar szót.

S még sorolhatnám azokat a tényeket, amelyek teljesen ellentétesek mindazzal, amit az Orbán-kormány magáról állít. Ezek meghazudtolják a Fidesz által a kampányban unásig hangoztatott szlogeneket, és szembemennek a kormánypropaganda által sulykolt hangzatos kijelentésekkel.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Választópolgárok! A kormány megpróbálja elfedni a fentebb említett tényeket, például azzal, hogy eltüntették a vízfogyasztással kapcsolatos független kutatásokat, vagy azzal, hogy a kormánymédia rendre kiforgatja az Európai Bizottság alelnökének mondatait. Pedig ezt az egészet nem lehet az Európai Unióra fogni. A valóságban a klímáért felelős európai biztos egy német lapnak adott interjújában például arról beszélt, hogy az uniós autóiparnak, az uniós vállalatoknak kell belekezdeniük a tömeges akkumulátorgyártásba a saját maguk számára. Így tud az európai embereknek olcsóbb lenni a német, spanyol, francia vagy éppen magyar gyártású elektromos autó.

(23.40)

Így tud csökkenni az iparág ázsiai függősége, így tud az uniós autógyártás profitot, tehát adóbevételt termelni, és így marad meg a munkája a jelenleg is autóiparban dolgozó sok százezer uniós, többek között magyar munkavállalónak. Tehát nem azt mondta, hogy a magyar állam sok száz milliárdos támogatással ázsiai vállalatokat hozzon Magyarországra, amelyek Ázsiának termelnek profitot, és amelyekben jórészt ázsiai munkavállalók dolgoznak.

Köztudott, hogy az európai divatcégek Ázsiában, például Bangladesben gyártatják tömegével a márkás ruhadarabokat környezetszennyező gyárakban és olyan munkásokkal, akik többhavi bérükből sem tudják megvásárolni például azt a farmernadrágot, amelyből akár több százat legyártanak egy nap. Most mi leszünk az ázsiai akkumulátorgyártás Bangladese, mert az Orbán-kormány jelenlegi módszerével nem Magyarország lesz akkumulátorgyár-nagyhatalom, Kína és Dél-Korea lesz akkumulátor-nagyhatalom, amelyek cégei nálunk termelik a saját profitjukat. Mi leszünk a telephelye az ázsiai vállalatoknak, az ázsiai nagytőkének.

Mi szenvedjük meg az akkumulátorgyártás összes negatívumát, azon akkumulátorok gyártásának, amelyek olyan autókba kerülnek, amelyeket az átlag magyar ember nem tud majd megvásárolni. Kína és Dél-Korea csicskájává válunk, amihez az Orbán-kormány úgy asszisztál, hogy közben még büszke is arra, hogy csicskává tesz minket. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a DK és az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage