DR. ZSIGMOND BARNA PÁL (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Én is készültem egy beszéddel, amit itt a Külügyi Bizottságban néhány kollégával átbeszéltünk, de nagyon sok minden elhangzott, úgyhogy nem kívánom elmondani, inkább reagálnék néhány elhangzott témára. Mindenekelőtt, ahogy államtitkár úr is mondta, hatalmas verseny van a világban, és ebben a versenyben Magyarország jól teljesített, köszönhetően a magyar embereknek és köszönhetően többek között a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkájának, hiszen ezekért a nagyberuházásokért versenyben állunk a szomszédos országokkal.

Amikor készültem a beszédre, azt gondoltam, hogy egy igazi szakmai vita lesz itt ma a tisztelt Ház falai között, de szomorúan látom azt, hogy nincs szakmai vita, egy politikai pufogtatás van az ellenzék, a baloldal részéről. Nagyon sokan el se jöttek erre a vitára, miközben ők kezdeményezték, akik meg eljöttek, ilyen haydni Búcsúszimfóniához hasonlóan lassan egyenként elszivárogtak. Ez is jelzi azt, hogy igazából nem érdekli őket az, hogy pontosan mit is jelent az akkumulátorgyártás Magyarország számára, hanem gyakorlatilag önkormányzati kampányt folytattak. Itt egyéni választókerületekről beszéltek, és mindenki próbálta a saját hasznára fordítani ezt a témát.

Bánki képviselő úr Szabó Rebekának a nagyotmondó díjat osztotta, én Varga képviselő úrnak a képmutatás díját vagy a főképmutató díját osztottam, hiszen ő az, aki ezt a vitát kezdeményezte, egyik fő kezdeményezője volt, és nagyon gyorsan elment a helyszínről. De itt volt Barkóczi Balázs is, aki Újpestről beszélt, a Fővárosi Hulladékhasznosító Műről, szemétégetőről köznyelven, ami ott van a kerület határában. Én is Újpesten lakom, majdnem harminc éve lakom Újpesten, emlékszem, hogy mekkora viták voltak, hogy környezetszennyező, mennyire környezetszennyező, nagyon közel van a lakótelephez, illetve a kerület határához, és ma büszkesége a kerületnek, hallhattuk. Bár a kerületnek nem sok köze van hozzá, mert a fővároshoz tartozik, állami beruházásként épült valamikor, és valóban ma ez az erőmű olcsó energiát termel a környéken lakóknak, és minden előírást, minden nagyon szigorú környezetvédelmi előírást betart, és ezért sem veszélyezteti a környéken lakók egészségét, ezért büszkén hivatkozhat rá Barkóczi Balázs képviselő úr.

Mi büszkék vagyunk Újpestre, arra, amit a Fidesz által vezetett önkormányzat épített, a piacunkra, amelyet hulladékhővel fűtünk, és ha Kanász-Nagy Máté úr az elmúlt években az újpesti munkára koncentrált volna, nem a szlogenekre és a pufogtatásra, akkor nem állt volna meg Újpest fejlődése, hiszen ön is tagja volt annak a koalíciónak, amely Újpestet vezeti három és fél éve, amióta a baloldal átvette a várost. Azt látjuk, hogy ilyen pufogtatás, hogy mondjam, nagyotmondás történik, facebookozás, de munka nem történik. Támadták azt a beruházást, amit mi végeztünk a hulladékhővel, és ma milyen jó, hogy ez megvan, hiszen így lehet olcsón fűteni a piacot és az újpesti kultúrházat.

Szóval, összességében azt látom, hogy itt nagyon nagy verseny van, és ebben a versenyben Magyarország jól áll. Csak érdekes részletként: a határ másik oldalán, Nagyváradon most épül egy hatalmas gumigyár 600 millió euróból, ami, ha ott épül, akkor nem biztos, hogy hatással vagyunk arra, hogy milyen előírásokat kell betartani. Vagy talán idézzük ide azt, hogy mit mondott Igor Matovič akkor, amikor meghallotta, hogy Magyarországra jön a CATL, azt mondta, hogy Magyarország rakétaként száguld, Szlovákia úgy néz ki mellette, mint egy szegény rokon.

Emlékezzünk vissza 2010-re, a Gyurcsány-kormány áldásos tevékenységének következtében milyen irigykedve tekintettünk akkor Szlovákiára 2010-ben, és hol tart ma Szlovákia, és hol tartunk mi. Úgyhogy fontos az, hogy a gazdaság tovább fejlődjön, és akik ma ezeket a gyárakat, ezeket a beruházásokat támadják, azok munkahelyek tízezreit veszélyeztetik, és azt érik el, hogy ezek a munkahelyek egy másik országban vagy más országokban jönnek létre. Akik ezen korszerű technológiák ellen hergelnek, azok súlyosan veszélyeztetik végső soron környezetünket, hiszen elektromos akkumulátorok nélkül nincsenek elektromos autók, és akkor a közlekedés megújulása elmarad, így a környezetvédelmi célokat sem tudjuk teljesíteni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage