GY. NÉMETH ERZSÉBET (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az Orbán-kormány csapnivaló gazdaság- és szociálpolitikája súlyos károkat okoz minden magyarnak, és különösen sújtja a nyugdíjasokat. Az egész Európában példátlan, az Unióban legmagasabb inflációt megsínylik az idős emberek is. Elég bemenniük a közértbe, vagy kimenniük a piacra, és pontosan tudják, hogy minden nappal kevesebbet ér a nyugdíjuk, amiért egész évben dolgoztak. Az Orbán-kormány a saját törvényei szerint járó emelést sem adja oda a nyugdíjasoknak. 2022-ről egy teljes évvel adós nekik, összesen másfél százalékkal, mert ennek pedig be kellett volna épülnie a tavalyi nyugdíjakba, és erre kellett volna emelni 2023-ban azt a bizonyos 15 százalékot.

A nyugdíjprémium 2022-ben 22 ezer forintot jelentett volna minden nyugdíjasnak, ebből is csak 10 ezer forintot adtak oda önök az időseknek. A költségvetésbe ugyan betervezték a teljes összeget, de itt is spórolni akartak mintegy 30 milliárd forintot a kreatív törvényértelmezéssel. Tehát a nyugdíjasok a felét sem kapták meg annak nyugdíjprémiumban, ami járt volna nekik. Ez gyalázatos, tisztelt képviselő hölgyek és urak!

A DK szerint vérlázító, hogy a kormány még a saját törvényeit is kijátssza, csak ne kelljen emelnie a nyugdíjakon, pedig az idősek már így is rendkívül kiszolgáltatott helyzetben vannak: drágulnak az élelmiszerek, drágul a rezsi, drágul a megélhetés, a nyugdíjak azonban alig emelkednek. Ilyen drágulást a Rákosi-korszak óta nem tapasztalhattunk (Felzúdulás a kormánypártok soraiban.), a helyzet pedig hónapról hónapra romlik az orbáni infláció emelkedésével. Az árnyékkormány szerint ezért negyedévente kell a nyugdíjakat emelni, amelynek első részletét már idén áprilisban ki kell fizetni az időseknek. Nem hitelezhetnek az idős emberek a kormánynak!

A nyugdíjasok érdekében a Demokratikus Koalíció több országgyűlési határozati javaslatot is benyújtott, de a fideszes többség ezeket még tárgysorozatba sem engedi venni, egészen egyszerűen megakadályozzák, hogy erről itt az ülésteremben, a plenárison tudjunk vitatkozni. Szégyelljék magukat, tisztelt kormánypárti hölgyek és urak! Ennyit érnek az idősek maguknak?!

Az árnyékkormány ugyanakkor elvégezte önök helyett a munkát. (Derültség a kormánypártok soraiban.) Mi egyeztettünk a nyugdíjasszervezetek vezetőivel, javaslatainkat, amelyeket, ahogy mondtam, országgyűlési határozat formájában benyújtottunk, velük egyetértésben fogalmaztuk meg. Mik ezek pontosan? 2022-re visszamenőlegesen, tehát januártól de-cemberig egy másfél százalékos nyugdíjemelést kell adni a nyugdíjasoknak, és ezt kell majd ezzel a 15 százalékkal, illetve ezzel kellett volna megemelni 2023. január 1-jével.

Szeretnénk, és azt kérjük, hogy egy egyszeri 100 ezer forintos támogatást szíveskedjenek kifizetni a nyugdíjasoknak, és a 15 százalékos nyugdíjemelést pedig az első félévtől kezdve korrigálni kell negyedévente, hiszen az infláció, amit a Magyar Nemzeti Bank 15-19 százalék közé tesz ebben az évben…  önök ennek csak az alsó határértékével voltak hajlandóak megemelni a nyugdíjakat.

A Dobrev Klára vezette árnyékkormány sokak számára fontos javaslatot fogalmazott meg, ezek között még egyre szeretném az önök figyelmét felhívni, és azt gondolom, ha egy kicsit utánanéznek, és kicsit belegondolnak a magyar emberek helyzetébe, akkor legalább ezt az egy javaslatát elfogadják a DK-nak. Ez pedig az, hogy a bankautomatákból kivehető 150 ezer forintos összeghatárt fel kell emelni 250 ezer forintra. Ezt az összeget önök 2014-ben állapították meg  ugye, ennyi pénzt, vagyis 150 ezer forintot lehet kivenni ingyen a bankautomatákból , és mára ezt az összeget jócskán meghaladja mind a minimálbér nettója, mind pedig az átlagnyugdíj. Mielőtt nagyon örülnének annak, hogy ez azért van, mert önök ennyire emelik a nyugdíjakat meg a béreket, azt gondolom, hogy ez igazából az infláció eredménye.

Tisztelt Ház! Mielőtt azzal jönnének önök, kormánypárti képviselők, hogy bezzeg önök visszaadták a 13. havi nyugdíjat, akkor tegyük ezt is rendbe! 2002-2010 között hét évig adták az akkori kormányok a 13. havi nyugdíjat, önök 2010-21 között 11 évig nem adtak 13. havi nyugdíjat. Most akkor mikor járnak jobban a nyugdíjasok, amikor végre önök egyszer, illetve most már februárban másodszor kifizetik a nyugdíjat, vagy pedig akkor, amikor hét éven keresztül fizettük ki ezt a nyugdíjat? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

Úgy vélem, hogy az árnyékkormány…

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage