DR. FÜRJES BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a hozzászólást. Ez egyben lehetőséget teremt, hogy a kormány újra megerősítse a háborúval kapcsolatos álláspontját. Ez egy négypillérű álláspont: igazság, béke, szolidaritás és hazaszeretet.

Az igazságosság és a törvényesség jegyében: ahogyan ön is fogalmazott, az első pillanattól kezdve nagyon világosan elítéljük Oroszország nemzetközi jogot sértő agresszióját, és kiállunk Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett.

(10.10)

A béke jegyében: tekintettel arra, hogy életet menteni csak békével lehet, az ukrán és az orosz emberek, a nemzetközi közösség, Európa és Magyarország érdeke is a béke, ugyanakkor haladéktalan fegyverszünetet szeretnénk elérni, előmozdítani, és a béketárgyalások megindítását kérjük. A szolidaritás jegyében óriási humanitárius segítséget adunk Ukrajnának, és a hazaszeretet jegyében pedig a magyar érdekeket képviselve nagyon világosan elmondjuk, hogy ki fogunk maradni ebből a háborúból.

Kicsit bővebben: elítéljük Oroszország törvénytelen agresszióját, együtt érzünk az áldozatok családjaival és szolidárisak vagyunk Ukrajnával. Ezért Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója keretében több száz milliárd forint értékben gondoskodunk menekültekről immáron egy éve, ellátást biztosítunk a háború áldozatainak, vállaljuk iskolák és kórházak újjáépítését a háború sújtotta ukrán területeken, és ma is jelen vagyunk Ukrajnában ellátóközpontokkal. Mindemellett pedig a béke pártján állunk nagyon határozottan. Álláspontunk világos, egyértelmű és a magyar emberektől kapott felhatalmazáson nyugszik. Megóvjuk Magyarország békéjét és biztonságát, nem támogatjuk és nem segítjük a háború kiszélesítését és elmélyülését, és mindent megteszünk azért, hogy Magyarország ne sodródjon bele a háborúba, mert Magyarország érdeke, hogy kimaradjon a háborúból, és az minél előbb véget érjen.

Ezért mi erőnkhöz mérten minimalizáljuk a bennünket fenyegető biztonsági és gazdasági kockázatokat, miközben biztonságos szomszédként akkor is mindent megteszünk Ukrajna humanitárius megsegítésére, ha az ukrán állam jogfosztottságban tartja a kárpátaljai magyar közösséget.

Célszerűnek tehát célszerű, de helyese, demokratikuse ez a magyar álláspont? Fontos kérdés, mert meggyőződésünk, hogy hosszú távon csak a demokratikus és morálisan megalapozott politika lehet sikeres. A világ államai nemzetállamok, a demokratikusan megválasztott kormányok az adott nemzet képviseletére és érdekeinek érvényesítésére kapnak felhatalmazást. Így a magyar kormány feladata a magyar emberektől kapott felhatalmazás alapján a magyar államélet megszervezése, a magyar emberek boldogulásának elősegítése, a magyar érdekek képviselete és érvényesítése, merthogy Európában és a nyugati világban a demokratikus politika, a demokratikus államélet évszázadok óta nemzetállami keretek között zajlik. A nemzeti kormányok saját nemzeti ügyeiknek saját határaikon belüli intézésére rendelkeznek felhatalmazással és jogosultsággal. E jogosultság egyben kötelesség is, egy nemzeti kormány hibát, sőt bűnt követ el, ha nem saját nemzete polgárainak érdekeit és szolgálatát helyezi az első helyre.

Ezért a magyar kormánynak a háború kérdésében is első helyre kell tenni Magyarország érdekét, ez nem csupán morálisan helyes, hanem a nemzetállami keretek között zajló demokratikus államéleten alapuló világrendben az egyetlen demokratikus álláspont is. Mert, tisztelt Országgyűlés, ki a demokrata? Az, akit demokratikusan választanak meg, és utána az őt megválasztó közösség szolgálatát és érdekeinek érvényesítését tekinti feladatának. Először mindig annak a közösségnek az érdekét nézi, amelynek döntéséből a demokratikus legitimitása fakad és nem másokét, akármekkora is rajtunk a nyomás. Emellett természetesen eleget teszünk a nemzetközi jogból fakadó együttműködési és szolidaritási kötelezettségnek.

Ezért a négypillérű magyar álláspont  igazságosság, béke, szolidaritás, hazaszeretet  helyes és demokratikus, és itthon és a világban is bátran képviselhető. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage