HOLLIK ISTVÁN, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Nem vagyok orvos, ellentétben sokakkal, akik itt az ülésteremben ülnek, de azért kértem mégis szót, mert azt gondolom, hogy ez az ügy, ez az előttünk fekvő javaslat most már nem pusztán egészségügyi szakmai kérdés. Ez azon most már túlmutat, ez alapvető emberiességi, hogy úgy mondjam, alkotmányossági kérdés, ugyanis a Magyar Orvosi Kamara olyan helyzetet idézett elő azzal, hogy megzsarolta a saját tagjait, ami a betegek egészségügyi ellátáshoz való jogát  ami egy alkotmányos alapjog, ahogy ezt államtitkár úr is elmondta  veszélyezteti.

Nagyon köszönöm, hogy Komáromi Zoltánban legalább annyi korrektség volt, hogy elismerte ő maga, hogy igen, a Magyar Orvosi Kamara azt mondta a tagjainak, hogy ne írják alá az új szerződést. Így mondta, képviselő úr, szó szerint, hogy ne írják alá. (Dr. Komáromi Zoltán: Nem volt fenyegetés!) Valóban, ez a problémánk, ezt hívják zsarolásnak. És az a helyzet, tisztelt képviselő úr, hogy ön is nagyon jól tudja, hogy volt olyan kollegiális vezető, akit levélben értesített a Magyar Orvosi Kamara az etikai eljárás megindításáról. Tehát ha ön ezt hiányolja, ilyen van. (Dr. Komáromi Zoltán: De miért?) Konkrétumok miatt, és azért, mert tájékoztatta ez a kollegiális vezető az orvosokat, hogy hogyan tudnak részt venni az új ügyeleti eljárásban. (Dr. Komáromi Zoltán: Nem ezért!)

És ami a helyzetet súlyosbítja  egyetértve Pesti Imrével, aki rámutat arra, hogy itt valójában egy pártpolitikai motiváltságú akcióról van szó , az pedig az, hogy milyen szerepe van ebben az egész ügyben a MOK elnökének, annak az elnöknek, aki egyrészt nemrég, két évvel ezelőtt leírt egy szakmai állásfoglalást, és abban leírta ő is, hogy az ügyeleti rendszert át kell alakítani, másrészt pedig a tárgyalások során  és majd reményeim szerint államtitkár úr erre konkrétan reagál, személyes élménye is van ezzel kapcsolatban  a Magyar Orvosi Kamara elnöke írásba adta, hogy a kormány javaslata az ügyeleti rendszer átalakításáról a Magyar Orvosi Kamara egyetértésével találkozik. (Dr. Selmeczi Gabriella: Így van!) És mindezek után, miután ezt leírták papírra, tisztelt képviselő úr, néhány napra rá  hogy miért, azt valószínűleg ön jobban tudja, mint mi  megfenyegették az orvosokat, ahogy ön mondta, hogy az új szerződést ne írják alá. (Dr. Komáromi Zoltán: De ez nem fenyegetés!)

Az a helyzet, tisztelt képviselő úr, hogy ön mondhatja, hogy ez nem fenyegetés, de amíg a magyar orvosi kamarai tagság szükséges ahhoz, hogy valaki az orvosi hivatását gyakorolni tudja, akkor ön hiába mondja, hogy ez nem fenyegetés (Dr. Komáromi Zoltán: Nem.), ez az, mert ha valaki ellen etikai eljárást indítanak (Dr. Lukács László György: De nem indítanak!), és nem lehet utána tagja az Orvosi Kamarának, annak az orvosláshoz való jogát ellehetetlenítik, nem tud tovább gyógyítani. Csűrheti-csavarhatja a szót, de ez zsarolás, ráadásul az útszéli fajtából, tisztelt képviselő úr. (Dr. Lukács László György: Amit tőletek szoktunk meg!)

Úgyhogy az a nagyon sajnálatos, úgy gondolom, hogy a Magyar Orvosi Kamara  és ezt az orvos képviselőtársak megerősíthetik  egy nagy tekintéllyel rendelkező köztestület, amit most az elnök pártpolitikai motivációk miatt tönkretett. Ezt a tekintélyt egy pillanat alatt lerombolták, és olyan ellentétet, feszültséget generáltak az orvostársalomban, ami az elmúlt harminc évben nem volt tapasztalható. Azt gondolom, hogy ez elfogadhatatlan, és éppen ezért azt gondolom, hogy nincs más lehetőség, mint amit a kormány javasol annak érdekében, hogy a betegek egészségügyi ellátáshoz való joga megmaradjon és az új ügyeleti rend működni tudjon: a Magyar Orvosi Kamarának, amely valóban, ahogy Pesti Imre képviselő úr is mondta, megszűnt köztestület lenni, a kötelező kamarai tagságát meg kell szüntetni. Ez nem jelenti azt, hogy az orvosok ne dönthetnének arról, hogy tagok maradnak vagy sem, mindenki eldöntheti, de azt a zsarolást, amit a Magyar Orvosi Kamara tett, ezentúl nem fogja megtenni.

Éppen ezért mi a KDNP részéről is a kormány javaslatát támogatjuk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage