DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Nos, milyen kamarával szemben lépnek fel 24 órás statáriummal?  tehetjük fel a kérdést. A válasz, hogy nem, nem a Végrehajtói Kamarával például, amely szervezett bűnszövetségként, úgy hívják ezt, hogy bűnszervezetként működött az elmúlt időszakban. Pedig ott lenne lehetőség beavatkozni! Tudják, ennek az elnöke most épp a börtönben, előzetesben várja, hogy miként alakul az ügye, és az egyébként Takács államtitkár úr mellett rendszeresen helyet foglaló Völner Pál az egyik gyanúsított-társa. Nos, ennél a kamaránál dugig van minden, buknak ki a csontvázak a fiókból, de erre a kamarára önök nem szánnak rá egy törvényjavaslatot, nem lépnek fel 24 óra alatt, nem adnak nekik ultimátumot, pedig egy emberként követeli az egész ország, hogy ennél a kamaránál lépjenek fel!

Hogy milyen másik kamarával szemben lépnek fel 24 órás törvényjavaslattal? A Magyar Iparkamarával, amely ötezer forintokat nyel be minden évben minden vállalkozótól anélkül, hogy segítene nekik? No, nem, velük szemben sem lépnek fel, pedig ott is akad aztán politikai aktor, ahogy Pesti Imre mondta, hiszen a kamara elnöke rendszeresen beleüti az orrát olyan dolgokba, amihez vagy ért, vagy nem ért, vagy kéretlen, vagy kért tanácsokat osztogat a kormányfőnek, Matolcsy Györgynek vagy akárkinek. Nos, nem ezzel a kamarával szemben lépnek fel egy 24 órás hadüzenettel, hanem a Magyar Orvosi Kamarával szemben.

Tegyünk itt egy megálljt! 1990-ben, a rendszerváltáskor az önkormányzatok, amelyek az emberek önszerveződő közösségei voltak, és a helyi közösségek irányításáért jöttek létre, azért jöttek létre, hogy a közösségek a legjobban gyakorolhassák a jogaikat, emellé létesítettük az alkotmányunkban, a jogrendszerünkben azokat a szakmai kamarákat, amelyek a saját önigazgatásukat, saját önkormányzatukat, egy-egy hivatásnak, a hivatástudatnak megfelelő működését szervezték és végezték. Ilyen volt az Orvosi Kamara, a Gyógyszerészi Kamara, az Ügyvédi Kamara. Ezt a kamarai önkormányzatiságot akarják most lábbal tiporni. Azt az elvet, amellyel 1990-ben mindannyian egyetértettünk, és amelyben egy konzervatív politikus azt látja, ahogy egy országnak működnie kell, vagyis azt, hogy az egyén és a közösség felelőssége kell hogy első helyen legyen, és az állam pedig ennek a kiteljesedését, méltóságának a tiszteletben tartását kell hogy figyelembe vegye.

(11.20)

Most pedig ott tartunk, hogy önök 24 óra alatt akarják lényegében az Orvosi Kamarát ledarálni. Ezt úgy hívják, hogy háború. Tekintettel arra, hogy a Belügyminisztériumról van szó, és bocsánat az erős kijelentésért, ezt úgy is tekinthetnénk, hogy Pintér miniszter úr most az orvosok közé lövet, mert ezt úgy hívják. 24 óra alatt, mindenfajta előzetes értesítés nélkül, hiszen hiányzott mindenfajta társadalmi egyeztetés, aminek megint a magyar emberek fogják meginni a kárát, a magyar emberek fizetik meg a kárát akkor, amikor Brüsszel, ahogy önök fogalmaznak, emiatt fogja visszatartani a pénzeket.

Látom én, hogy hova megy ki ez a játék, miniszter úr, illetve államtitkár úr. Tudjuk, hogy mi a céljuk. Világosan látszik, hogy Orbán Viktornak az a célja, hogy Magyarországot különböző viták, balhék, műbalhék árán kivezesse az Európai Unióból, merthogy ez áll mindennek a végső pontjában. Önök azért nem vitáznak, hanem civakodnak, harcolnak, hogy a saját álláspontjukat, a saját meglévő témájukat igazolva el tudják mondani az embereknek, hogy látjátok, ezért fogunk kilépni, és ezért közeledünk Oroszországhoz, ahelyett, hogy látnák, hogy nekünk Európa a biztonságunk. Ebbe az irányba mutat ez a mostani javaslat is, amikor az Orvosi Kamarával szemben így lépnek fel.

Az SZDSZ egyébként megemelné önök előtt a kalapját. Ők voltak legutoljára azok, akik ilyen irányban gondolkoztak. Most önök 24 óra alatt lettek állítólag fiatal demokratákból az SZDSZ-t majmoló közösséggé. Egy normális országban az a helyzet, hogy egy minisztérium, egy államtitkárság jóban akar lenni, és meg is teszi a korrekt egyeztetéseket és tárgyalásokat a legvégső esetig is az összes szakmai kamarával. Önök fogták, és az első elakadt ügynél egy 24 órás ultimátummal elintézték az egészet. Értem én, hogy a Belügyminisztériumban ez a divat. Tudjuk, hogy így kell csinálni, parancsuralmi rendszer van, amit mondanak, meg kell érteni. De ez olyan távol áll, államtitkár úr  és ön ezt jobban tudja , olyan távol áll az egészségügy, az orvosok személyiségétől, a hivatásuktól és a hivatásuk szabadságától! Ezt mindannyian tudjuk, az orvosok is érzik, ön is tudja. Volt a Rezidens Szövetségnek egyébként a vezetője, képviselője, pontosan tudta, és élesen látta akkor is, hogy milyen fontosak az ilyen szervezetek, és mennyire fontos a vita, és hogy meddig kell egy vitában engednie például egy kormánynak, és mekkora tere van, és mennyire kell előzékenynek lennie. Nem, önök 24 óra alatt rácsapják az ajtót valakire, és ki is végzik. Mondhatjuk nyugodtan: fortélyos félelem igazgat.

Önök most ezeket az orvosokat ezzel a világos hadüzenettel szeretnék rendre tanítani, hogy úgy merjetek velünk szembeszállni, hogy bármi is történik, 24 óra alatt fogunk titeket ledarálni, mert megvan hozzá a kétharmad. Bizonyítják, sőt üzenik nekik, hogy önöknek ebben a kérdésben nincs lelkiismerete, mert ez hiányzik belőle, a lelkiismeret, tisztelt államtitkár úr. Miközben ön körül fogyatkoznak az államtitkárok, ma is talán arra ébredtünk, hogy két államtitkártól kellett megválnia az ön államtitkárságának, illetve a minisztériumnak, Orbán Viktor kettőt mentett fel közülük. Úgy tűnik, sem az egészségügy digitalizációja, sem a pénzek felhasználása nem halad jól, sőt talán, ha jól hírlik, a házi kedvenc Szabó Bálint is kiebrudalásra került a minisztérium környékéről.

Nos, hozzáteszem, amikor önök azt mondják, hogy milyen jól menedzselik ezt a területet, akkor látszik, hogy a saját államtitkárságukon, a saját minisztériumukban nincs rend. Nincs tisztességes vezetése ennek az egészségügynek, merthogy a tisztességes politikai vezetés azt követelné meg, amit már mindannyian követeltünk, és régóta követelünk, és egybeesik nemcsak a szakma, hanem az emberek álláspontjával, hogy legyen önálló egészségügyi minisztérium, de világos az önök üzenete, egyszerűbb olyan minisztériumhoz betenni ezeket az ügyeket, akik 24 órán belül tüzelnek és levadásznak mindenkit, aki az útjukba kerül.

Ez a húzás egyébként rombolja a méltóságát egyrészt a kormányzásuknak, rombolja a méltóságát a közbeszédnek, és egyáltalán nem tekinti méltósággal kezeltnek magát az egészségügyi szakmának az orvosi ágát. Összeegyeztethetetlen bármilyen jobboldali, konzervatív politikával. Jobboldali, konzervatív, valamirevaló politikus ilyet nem csinál, ilyet nem nyújt be sem Semjén Zsolt, sem az ön főnöke, Pintér Sándor. Ezt bizonyítja, hogy önöknek ez csak egy máz, és egyáltalán nem foglalkoznak azzal, hogy mi a jobboldali, és mi a konzervatív. Sőt, tegyük hozzá, önök minden egyes ilyen húzással azt bizonyítják, hogy az Európai Uniónak tett ígéreteiket nem akarják betartani.

Világos volt az a követelés és az a szándék, hogy minden nagyon komoly léptékű  és ez ebbe tartozik, hiszen mégiscsak egy önkormányzatiságról, egy kamarai önigazgatásról van szó, egy ilyen léptékű  kérdésnél kikérik a társadalmi egyeztetést, illetve végrehajtják a társadalmi egyeztetést. Megbeszélik esetleg a többi ágazatban lévő kamarával, a magyar egészségügyi szakdolgozókkal, megbeszélik a gyógyszerészekkel, hátha ragadós a példa, lehet, hogy olyat javasolnak, aminek ők örülnek. De nem, önök ezt nem teszik, 24 óra alatt átvernek mindent, veszélyeztetve a Magyarországnak járó forrásokat, amiket itt mi végig támogattunk, hogy megérkezzen az Európai Közösségtől. De önök azokat a megállapodásokat most rúgják föl, és sorra bizonyítják be, hogy egyébként alkalmatlanok ezeknek a megállapodásoknak a betartására.

Miközben az Orvosi Kamarának mindenfajta, szerintem jórészt alaptalan, sőt teljesen alaptalan vádaskodást a nyakába zúdítanak, a saját házuk táján azt bizonyítják, hogy minden elintézhető. Csak a mai napról vagy az elmúlt napokból három hírt hadd mondjak! A köztársasági elnök férje öthetes kiképzés után alezredes lesz, mert ez így működik ebben az országban. Az egyik MOL-vezér hozzátartozója könnyített vizsgákat tesz az egyetemen. Miért ne? Egyébként hozzáteszem, ott is indult valami fegyelmi eljárás. Nem kellene esetleg ott is rendet tenni? Nem gondolják, hogy 24 óra alatt le kellene szalámizni esetleg az egyetemek önigazgatását? Ja, egy részét már megtették, bocsánat. Vagy ott van a másik  ugye, beszéltünk a kamarákról , a Végrehajtói Kamara. Van olyan végrehajtó, aki nagy csodásan kikerülhetett az egész ügyből szimplán azért, mert az édesanyja alkotmánybíró. Vajon hány telefont kellett felemelni hozzá Tóni és Barbi irányába, hogy valaki kikerüljön ebből az ügyből?

Világos az önök üzenete. Személyre szabott jogalkotást csinálnak, és ennek a célkeresztjébe a Magyar Orvosi Kamara került, mert önök nem hajlandók vitatkozni, nem hajlandók egyeztetni, 24 órán belül tűzparancsra tüzelnek, és kilövik a célszemélyeket. Amit most csinálnak, az a háborúzás. Én azt megszoktam, hogy önök háborúznak Brüsszellel. Rosszul teszik. Vitatkozni kell. Nem civakodni, veszekedni, hanem vitatkozni kell. Megfontolt, következetes, jobboldali, konzervatív politikus így cselekszik.

Önök háborút indítanak a helyi kamarákkal is, itt az Orvosi Kamara. Ott, ahol rendet kellene tenni, ott meg nem tesznek rendet. Ezt a háborút csak egy dolog matt csinálják: azért, hogy a saját végső céljukat igazolják. A végső cél pedig az, hogy önök ki akarják vezetni Magyarországot az Európai Unióból, annak ellenére, hogy világosan látszik, Európa a mi biztonságunk.

Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem késő ettől a törvényjavaslattól elállni. Jöjjön meg a józan eszük, gondolkodjanak aszerint, helyezzék előtérbe a méltóságot, és álljanak el ettől a háborús javaslattól, és kezeljék tisztességes partnerként vitapartnerként, vitafélként a kamarát, és térjenek vissza a tisztességes, tárgyalásos eljárásra! Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage