DR. KOMÁROMI ZOLTÁN (DK): Köszönöm. Azt hittem, hogy az időkeretet végigbeszélhettem, ezért hagytam abba, és azt hittem, valaki még mond valamit.

Visszatérve az üres praxisokra: amit Kanász-Nagy Máté kérdezett, az egy nagyon reális kérdés. Ugyanis a jelenlegi korfa szerint 30 év alatti háziorvosokból 6 van az országban. Egyébként a kamara 5-ről tudott, én mondtam, hogy ki a hatodik, aki egyébként február 1-jén az én praxisomat vette át. De az is szörnyű, hogy 30 és 35 év között 57, 35 és 40 év között 311. Ez a szakma így egyszerűen ki fog halni, és már kevesebb praxis van, Budapesten kerületek megszüntetnek gyermekorvosi, háziorvosi praxisokat, mert nem találnak oda orvost.

Egyébként a kirendelésről annyit, hogy amikor az egyik budapesti kerületben nyugdíjba ment valaki, és az abban a rendelőben levő nyolc orvosból senki sem vállalta el a helyettesítést, a tiszti főorvos asszony felhívta a figyelmemet arra, hogy nincs veszélyhelyzet, nincs katasztrófahelyzet, neki nincs joga helyettesítést elrendelni (Dr. Takács Péter: Más a helyettesítés!), kirendelni kollégákat. (Dr. Takács Péter: Más, más a helyettesítés!) Megvan a dokumentáció, de mindegy.

Budapesten 37 felnőtt praxis, 24 gyerekpraxis üres. Ilyen soha nem volt. Ha azt vesszük, és csak ’19-től nézzük, ott 406 üres praxis volt, összesen 517 ezer ellátatlan beteg volt, illetve ilyen módon helyettesítéssel ellátott. Ebben a háziorvosoknál nem az ügyelet az, ami megoldja ezt a problémát. Csak fel kell tennem még egyszer azt a kérdést államtitkár úrnak, hogy ez miért volt ennyire sürgős. Kincses Gyula akkorát nem vétkezett, hogy itt most statáriálisan egy nap alatt keresztül kell verni. Azt pedig visszautasítom, hogy én bármi jellegű agymosást végeztem volna az Orvosi Kamarával. Én mindig is ott voltam a kamarai küldöttgyűléseken, de soha nem szólaltam fel. Tehát ha a személyemmel ilyen hatással vagyok, akkor ez nagyon érdekes. De változatlan a kérdés. Lesze ettől a statáriális törvénytől több dolgozó, több szakdolgozó, több orvos; jobb lesze a betegeknek, lesze rövidebb a várólista, lesze több háziorvos, csökkene a kórházak adóssága? (Dr. Kovács Zoltán: Megszűnik a fenyegetettség!) Tessék? (Dr. Kovács Zoltán: Megszűnik a fenyegetettség!) Nincs fenyegetés! Ha nincs fenyegetés… (Dr. Kovács Zoltán közbeszól.) El kéne olvasni ezeket a dokumentumokat és meg kéne nézni ezeket a videókat, mert nagyon könnyű itt, a parlamentben szólni valamilyen információra hivatkozva, de ez az információ sajnos nem valid, nem igaz. Hazugságra épül ez a törvény. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage