RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A délkelet-európai rendőri együttműködési egyezményt, továbbiakban keretmegállapodást 2006. május 5-én, Bécsben hét ország írta alá: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Moldova, Montenegró, Románia és Szerbia. Az egyezmény 2007. október 10-én lépett hatályba. Utóbb 12 tagra bővült, letéteményese Szerbia lett. Tagjai közül hat uniós tagállam, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Magyarország, Románia és Szlovénia, továbbá hat nem EU-tag.

A keretmegállapodás által szabályozott fő együttműködési formák az információcsere, a határon átnyúló forrónyomon üldözés, a határon átnyúló megfigyelés, az ellenőrzött szállítás, fedett nyomozó alkalmazása, tanúvédelem, DNS-profilok és egyéb azonosítási anyagok átadása és összehasonlítása, közös nyomozócsoport létrehozása, közös határ menti járőrszolgálat, valamint közös központokban történő együttműködés.

A fenti együttműködés továbbfejlesztéseként 2008. szeptember 13. és 14. között Bécsben megrendezett miniszteri szintű konferencián Magyarország részéről is aláírásra került a délkelet-európai rendőri együttműködési egyezmény szerződő felei közötti DNS-adatok, daktiloszkópiai adatok és gépjármű-nyilvántartási adatok automatizált cseréjéről szóló megállapodás, valamint annak végrehajtási megállapodása.

Az Európai Bizottság 2019. október 11-én kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország, Ausztria, Bulgária és Románia ellen a megállapodás uniós joggal való összeegyeztethetőségének hiánya miatt. Annak érdekében, hogy a kötelezettségszegési eljárást a Bizottság megszüntesse az EU-tagsággal rendelkező felekkel szemben, több körben is tárgyalást folytattak a megállapodás megfelelő módosításával kapcsolatban.

A jegyzőkönyvet Magyarország a 22. miniszteri bizottsági ülésen 2021. november 30-án írta alá, amit az Igazságügyi Minisztérium közbenjárásával jeleztünk a Bizottság felé.

Bízom benne, hogy rövid ismertetőm meggyőzte önöket arról, hogy jelen megállapodások kihirdetése helyes célokat szolgál, valamint igencsak időszerű. Minderre tekintettel kérem önöket, hogy a törvényjavaslatokat támogatni szíveskedjenek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage