AZBEJ TRISTAN külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az önök előtt fekvő törvényjavaslat célja az egyrészről az Európai Unió és tagállamai, másrészről Malajzia kormánya közötti partnerségi és együttműködési keretmegállapodás kötelező hatályának elismerése.

Kérem, engedjék meg, hogy először röviden ismertessem a törvényjavaslat alapját képező megállapodás célját és tartalmát. A partnerségi és együttműködési megállapodások az Európai Unió és tagállamai, valamint harmadik országok közötti intézményesített politikai párbeszéd jogi alapjául szolgálnak. A délkelet-ázsiai térségben Malajzia az ötödik állam, mellyel partnerségi megállapodás került véglegesítésre. Az EU ezt megelőzően Indonéziával, a Fülöp-szigetekkel, Szingapúrral és Vietnámmal hozott létre hasonló megállapodásokat.

A malajziai megállapodással egy időben került sor a Thaifölddel létrehozott partnerségi megállapodás aláírására is. A Malajziával kötött megállapodás az Európai Unió délkelet-ázsiai fokozott politikai és gazdasági szerepvállalása tekintetében fontos előrelépés, mely a politikai párbeszéd megerősítését…

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage