AZBEJ TRISTAN külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Elnézést a sorrendcseréért, és akkor a T/3000. törvényjavaslat expozéjára térek át, amelyik egyébként tartalmában és a műfaját tekintve szinte megegyezik a másik napirendi pontéval. Ezért ezúttal is arról számolhatok be, hogy elvi alapként a másik napirendi pontban tárgyalni készülthöz hasonlóan itt is arról van szó, hogy a partnerségi együttműködési megállapodások az Európai Unió és tagállamai, valamint harmadik országok közötti intézményesített kapcsolatok jogi alapjául szolgálnak, tehát a helyes napirendi pont esetében Thaifölddel.

A délkelet-ázsiai térségben Thaiföld a hatodik állam, mellyel partnerségi megállapodás került véglegesítésre. A Thaifölddel kötött megállapodás az Európai Unió délkelet-ázsiai fokozott politikai és gazdasági szerepvállalása tekintetében fontos előrelépés. A megállapodás segíti a két partner politikai, regionális és globális együttműködésének fokozását, valamint alapot képez az EU szélesebb körű politikai és gazdasági érdekeinek előmozdításához.

A megállapodás átfogóbb alapokra helyezi az Európai Unió és a Thaiföld közötti kapcsolatokat, valamint fokozza a párbeszédet számos olyan kölcsönösen előnyös szakpolitikai területen, mint a környezetvédelem, az energia, az éghajlatváltozás, a közlekedés, a tudomány és technológia, a kereskedelem, az emberi jogok védelme, az oktatás, a mezőgazdaság, a terrorizmus elleni küzdelem, a szervezett bűnözés elleni küzdelem és a migráció.

Magyarország keletinyitás-politikájának meghatározó eleme a délkelet-ázsiai országokkal történő együttműködés, melynek keretében aktívan támogatjuk az Európai Unió és a régió közötti sokoldalú kapcsolatrendszer további bővülését. A törvényjavaslat által kihirdetésre kerülő nemzetközi megállapodás ezen törekvésünknek tesz eleget.

Tisztelt Ház! Az ASEAN, melynek Thaiföld is tagja, teljes lakossága megközelíti a 656 millió főt, ezzel Kína és India után a világ harmadik legnépesebb piaca. 2030-ra várhatóan az ASEAN lesz a világ negyedik legnagyobb gazdasági övezete az Egyesült Államok, Kína és az Európai Unió után. Magyar szempontból kiemelt fontosságú, hogy a világpiacon egyre jelentősebb régióval hosszú távú partnerséget alakítsunk ki.

A Kelet és Nyugat közötti dialógus az utóbbi időben még inkább felértékelődött, a konstruktív párbeszéd és együttműködési készség a béke és biztonság garanciái lehetnek. Ezért üdvözöljük az Európai Unió növekvő jelenlétét a régióban, az EU Indo-Pacific stratégiájának elfogadását, illetve a magas szintű csúcstalálkozók szervezését. 2022. december 14-én első alkalommal került sor az EU-ASEAN jubileumi csúcstalálkozóra, melyen mind az Európai Unió, mind az ASEAN-tagállamok állam- és kormányfői szinten képviseltették magukat. A csúcs egyik kiemelkedő eredménye a thaiföldi és malajziai partnerségi és együttműködési megállapodások aláírása volt.

Thaiföld hazánk számára kiemelt partner, akivel 1973-ban létesítettünk diplomáciai kapcsolatot, melynek idén ünnepeljük 50. évfordulóját. Politikai kapcsolataink fejlesztésén túl a megállapodás aláírása utat nyit a Thaifölddel folytatott szabadkereskedelmi egyezményekről szóló tárgyalások újraindítása előtt, melyet magyar részről elkötelezetten támogatunk.

(17.50)

Tisztelt Országgyűlés! A megállapodás kihirdetése támogatja Magyarország azon törekvését, hogy az Európai Unió tagjaként erősítse és elmélyítse a harmadik országokkal való együttműködést, illetve ezen keresztül fejlessze kétoldalú kapcsolatait. Ezért kérem a tisztelt képviselő asszonyokat és urakat, hogy a törvényjavaslatot támogatni, elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage