DR. GURMAI ZITA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Azért ha a számmisztikát folytathatjuk, akkor ez a mostani törvényjavaslat egyébként nem a hatodik, hanem az ötödik lesz ebben a sorban. Tehát ha most nagyon őszinték vagyunk, akkor mondhatni, bocsánatos a bűne az államtitkár úrnak, hiszen ha ezt a sorrendet vesszük, akkor egyébként tökre igaza volt, de néha a kisebb a nagyobb.

De komolyra fordítva a szót, én mindenféleképpen azt gondolom, hasonló módon az előző keretmegállapodáshoz, hogy ez is egy kellően megfelelő időben megérkezett törvényjavaslat. Nyilvánvaló, hogy a felek bel- és külpolitikájának alapját itt is a nemzetközi emberi jogok dokumentumaiban foglalt elvek, a jogállamiság, az éghajlatváltozás és a korrupció elleni küzdelem határozza meg, nyilvánvaló, hogy benne vannak a kétoldalú kapcsolatok, a regionális és nemzetközi együttműködések. Nyilván fontos a nemzetközi békében, a biztonságban és a stabilitásban való együttműködés, fontos a kereskedelmi és beruházási együttműködés. Számos területen fontos az együttműködés a jogérvényesség, a szabadság és a biztonság területén, és nyilvánvalóan az is nagyon fontos, hogy legyen gazdaságpolitikai párbeszéd, tapasztalatcsere, iparpolitikai együttműködés a kkv-k versenyképességének növelése céljából, de beszélhetünk a tudomány, a technológia terén a kölcsönös érdekű területeken folytatott együttműködésről.

Nyilvánvaló, hogy beszélhetünk az energiaügyről, a megújuló energiaformák kifejlesztéséről, a közlekedéspolitikáról, az oktatásról és a kultúráról. Itt nyilvánvaló, hogy rendkívül fontos egymás kultúrájának jobb megértése, ennek érdekében fontos, hogy támogatva legyen a kulturális sokszínűség, hogy ösztönözve legyen az információk, a know-how-k, a diákok, a szakértők, a fiatalok, az ifjúság, a segítők és a technikai források cseréje. Nyilván beszélhetünk még a környezeti és természeti erőforrásokról, a mezőgazdaságról, az egészségügyről, számos projektről. Fontos a statisztikai módszerek összehangolása, ami viszont lehetővé teszi az adatok feldolgozását, elemzését, fontos a civil társadalom szerepének előmozdítása és persze a párbeszéd előmozdítása. És ami nagyon fontos: ehhez a megfelelő forrásokat rendelkezésre kell természetesen bocsátani, és az intézményes kereteknek köszönhetően a felek itt is vegyes bizottságot hoznak létre a megállapodás biztosítása érdekében, amely kétévente ülésezik.

Hasonló módon nem fogom megismételni, csak azt, hogy ez az ötödik, ami az Európai Gazdasági Közösség és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének tagországai között létrejött, és az 1980. évi együttműködési megállapodás helyébe fog lépni. Ugyanúgy meg tudom ismételni, hogy valóban ez is egy rutinszerű megállapodás.

Ennek megfelelően, hasonlóan a Fidesz képviselőcsoportjához, az MSZP a törvényjavaslat elfogadását szintén támogatja. Köszönöm szépen. (Taps.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage