BÁNKI ERIK, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! „Ha hiszünk Istenben és a képességeinkben, akkor csak rajtunk múlik, hogy legyőzzüke az előttünk álló nehézségeket.” Gondolom, a teremben talán többen is ismerik ezt a mondást, a világon legismertebb és egyik leghíresebb magyar, Puskás Ferenc mondása volt. Öcsi bácsi életpályáját ismerve láthatjuk  aki hitt Istenben és nem hitt a legyőzhetetlen nehézségekben , hogy olyan életpályát tudott befutni, amelyre azóta sem volt képes senki.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A veszélyek korába léptünk, a járvány után most háborúval, a nyomában járó gazdasági és energiaválsággal kell megküzdenünk. Az elhúzódó háború, az elhibázott szankciós politika egész Európa gazdaságát válságba taszította. A gyökeresen megváltozott körülmények között szükség van arra, hogy az eredetileg tervezett idei évi költségvetést módosítsuk, a kormány ennek megfelelően meg is tette a javaslatát.

Külön köszönöm miniszter úrnak, hogy olyan javaslatot tett le a parlament asztalára, amely valamennyi kihívással képes szembenézni, és amely biztosítja azt Magyarország számára, hogy nemcsak elkerülhetjük az európai országok többségét sújtó recessziót, hanem megtarthatjuk azokat a jóléti intézkedéseket, amelyeket az előző években bevezettünk, és amelyekre méltán lehetünk büszkék valamennyien itt, a magyar törvényhozásban.

2023 a rendszerváltozás óta a legveszélyesebb év lesz Magyarországon. Ezért a kockázatokat csökkenteni, a tartalékokat pedig növelni kell. A kormány célja, hogy a munkahelyvédelmen, a nyugdíjak reálértékének megőrzésén, a rezsivédelem fenntartásán keresztül egy működőképes, pénzügyileg is biztonságos környezetet tudjon teremteni, amely célokhoz a Fidesz-frakció minden támogatást meg fog adni a kormánynak.

Az elhúzódó háború és az elhibázott szankciós politikák nagyon durva kihívás elé állították a magyar gazdaságot és ezzel együtt a magyar társadalmat is. Fontos megemlítenünk, hogy Magyarország és a magyar gazdaság a kormány működésének, gazdaságpolitikájának köszönhetően sokkal jobb állapotban van, mint amilyen 2010-ben az akkori gazdasági és pénzügyi válság idején volt. 2010-ben egy csődben lévő országot vettünk át, ennek ellenére 2019-ben már a magyar gazdaság teljesített a legjobban az egész Európai Unióban.

Az elmúlt évben rekordokat döntött a magyar gazdaságba érkező külföldi tőke mértéke is, ugyancsak rekordot sikerült felállítanunk a GDP-arányos adóztatás csökkentése terén. Erre szintén mindannyian büszkék lehetünk.

Tisztelt Ház! A 2023. évi költségvetés  nagyon helyesen  a rezsivédelem költségvetése. Erről a külső körülmények változásának ellenére sem mond le a kormány, amit nagyon helyesnek tartunk. Az elképesztő energiaárak, amelyeket az elhibázott szankciós politika és a háború okozott, komoly kihívások elé állították Magyarországot, hiszen az elmúlt évi energiaszámlánk 7 milliárd euróról 17 milliárd euróra nőtt.

Ez a 10 milliárd eurós különbség, ami nagyjából 4000 milliárd forintnak felel meg, olyan terhet jelentett, amelyre senki nem számított. Ennyivel többet költöttek a magyar vállalatok, az állam és a családok. Ezt az összeget a vállalatok költhették volna béremelésekre, az állam további adócsökkentésekre vagy családtámogatások emelésére, a családok pedig lakásvásárlásra vagy éppen a gyermeknevelési költségeik növelésére.

A Rezsivédelmi Alap azonban jelentős, több mint 2600 milliárd forintos forrást biztosít arra, hogy a családok, az állami intézmények és az önkormányzatok is támogatást kapjanak a megnövekedett kiadásaikhoz. A rezsitámogatást továbbra is minden család számára megtartjuk az átlagfogyasztás szintjéig, ami azt jelenti, hogy egy átlagos magyar család a rezsicsökkentésen keresztül havonta 181 ezer forintot spórolhat meg. Ekkora támogatást egyetlen európai országban sem kapnak a családok. Fontos megemlíteni, hogy így a rezsicsökkentésen keresztül Magyarország támogatja a legnagyobb mértékben a családokat az egész Európai Unióban.

A nemzetközi gazdasági és politikai helyzet kihívásai ellenére Magyarország újabb fontos lépéseket tehet előre 2023-ban is. A családtámogatások körét tovább bővítjük, ahogy miniszter úr is jelentette, most már a 30 éves koruk előtt gyermeket vállaló édesanyák is mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól az átlagbér szintjéig.

A költségvetés a 15 százalékos nyugdíjemelés fedezetét biztosítja, amelyet a 13. havi nyugdíjra is megkaptak a nyugdíjasok Magyarországon, amit külön köszönünk a kormány intézkedései között.

2023-ban a büdzsé 6150 milliárd forintot fordít nyugdíjakra és nyugdíjszerű ellátásokra, amely a költségvetés legnagyobb tétele. Tehát továbbra is vállaljuk azt, amit ígértünk, hogy a nyugdíjasoknak bármilyen külső körülmények legyenek, bármilyen nehézségekkel kelljen szembenéznie a magyar gazdaságnak és a magyar költségvetésnek, a nyugdíjak reálértékét minden körülmények között megőrizzük.

Tisztelt Országgyűlés! 2021-ben rekordmértékben, 7,1 százalékkal növekedett a magyar GDP, a beruházások és a foglalkoztatottság korábban soha nem látott szintre jutott el. A dinamikus növekedés 2022-ben is folytatódott, a háború és az erre válaszul adott elhibázott szankciós politika ellenére is.

Az elmúlt időszakban a növekedés húzóereje a fogyasztás és a beruházás növekedése volt, emellett az export is kiemelten segítette a GDP bővülését. A gazdasági kihívásokra adott válaszként a családok és a vállalkozások védelmét szolgáló intézkedésekkel reagált a kormány, többek között árstopokat vezetett be, Európában a legalacsonyabb rezsiárakat biztosítja, megvédi a nyugdíjak reálértékét, támogatja az energiaintenzív vállalkozásokat, gyármentő programot indított, a Széchenyi-kártya-programot új igényekhez igazította, és növelte a támogatások mértékét.

2010 és 2023 között a minimálbért a mostani emelésekkel együtt már háromszorosára növelte a kormány, ami ebben az időtávban az egész Európai Uniót tekintve a negyedik legnagyobb növekedés volt.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Összegzésként lényeges megemlíteni, hogy az elhúzódó háború miatt soha nem látott kihívásokkal kellett szembenéznünk. A magyar családok életkörülményei, a gazdaság védelme, a munkahelyek megmentése kiemelt célunk volt, és azt gondolom, hogy eddig azokkal a lépésekkel, amelyeket a kormány meghozott, ezt sikerült is megtartani.

Ahogy említettem, sikerül elkerülnünk azt, hogy recesszióba csússzon a magyar gazdaság; várakozásaink szerint 1,5 százalékkal fogunk bővülni ebben az évben is úgy, hogy tovább csökkentjük az államadósságot, a költségvetési hiányt, és az infláció mértékét az év végére egy számjegyűre fogjuk leszorítani.

Összességében tehát elmondható, hogy az előttünk fekvő 2023. évi költségvetést módosító törvényjavaslat jól reagál a háborús környezet okozta változásokra, ennek köszönhetően a magyar gazdaság elkerüli a recessziót, a törvényjavaslat megvédi a magyar családokat, biztosítja a nyugdíjak reálérté-kének megőrzését, és garantálja Magyarország biztonságát.

Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák az előttünk fekvő javaslatot. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

(9.40)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage