NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Engedjenek meg egypár reakciót! Csárdi képviselő úr azt mondta, hogy belenézett a költségvetésbe, és számokat talált; és ezt felháborodással észlelte Csárdi képviselő úr, hogy számok vannak a költségvetésben. Méghozzá egyébként jó számok, ez helyes, ezért nem értem, hogy miért a kritika.

Toroczkai frakcióvezető úrnak szeretnék reagálni: az Európai Uniónak befizetett forrásokról azt mondta, hogy senki nem fog erről beszélni. Szívesen beszélgetünk erről, nincs ilyen félelmünk.

Ugye, képviselő úr, remélem, hogy pontosan tudja, hogy három adatból áll össze, hogy mennyit is fizetünk be az Európai Unióba. A leghangsúlyosabb a GNI, a nemzeti bruttó jövedelem, a második a beszedett adóknak bizonyos mértéke, a harmadik pedig a vámok. Ugye, az Európai Unión belül nincs vám, ezért minden kívülről beérkező vám az Európai Unióhoz kerül, hiszen ő kezeli a vámokat.

Hogyha bármelyik adat nő, az azt jelenti, hogy a magyar gazdaság nő, azt jelenti, hogy jobban keresnek a magyar emberek egyébként a bruttó nemzeti jövedelemnél is. Tehát igaza van abban, hogy többet fizetünk be az Európai Unióba és az elmúlt években többet fizettünk be, azért, mert több áru érkezett Magyarországon keresztül az Európai Unióba, és így a vámbevételek ilyen szempontból nőttek.

Magyarországon keresztül érkezett több áru az Európai Unióba, amin mi, magyarok is kerestünk, plusz nőtt a bruttó nemzeti jövedelem, ami azt jelenti, látta ön is a számokat, hogy a Covid-válság ideje alatt is, a háború ideje alatt is, és pláne előtte milyen gazdasági növekedéseket produkált a magyar gazdaság. Tehát nominálisan önnek igaza van, csak az a helyzet, hogy ennél sokkal több pénz marad a magyar gazdaságban, a magyar vállalkozásoknál, a magyar munkavállalóknál, hiszen ez arányaiban van így, és az Európai Unió úgy számítja ki.

Egy tételben van csak igaza: nyilvánvalóan a brexit miatt is nőtt a magyar hozzájárulás, de a nagyobbik része a növekedésnek, ha ezt megnézi, az volt, hogy a magyar gazdaság jobban teljesített, a magyar vállalkozások jobban teljesítettek.

Én tehát azt mondom, hogy inkább ezen az úton menjünk, mint hogy ön azt mondja, hogy kevesebbet fizettünk be és ez rendben van, de közben a magyar gazdaság mélyrepülésben lenne, és a magyar vállalkozások sorban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) csődöt jelentenének. Szerintem inkább az előző legyen, és ne az, amit ön képvisel. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage