RITTER IMRE nemzetiségi képviselő: Köszönöm a szót, elnök úr. Elnézést kérek, hogy a felszólalásom után nem sokkal egy rövid kétpercesre jelentkeztem. Nem kívántam a felszólalást egy kitérő gondolattal szétszedni, de szeretnék utalni arra, hogy nemrég jöttem vissza Németországból, Bajorországból, Münchenből, ahol a bajor Landtag elnökhelyettesével, a pénzügyi bizottság elnökével, egy sor vezető politikusával volt lehetőségem hosszabban beszélni.

Megerősítették azt az általam már ismert tényt, hogy Bajorországban sorozatban zárnak be óvodákat. Nem azért, mert csoportonként nincs két óvónő vagy akár egy is az egész óvodára, hanem azért, mert óvodánként nem tudnak biztosítani egy középiskolai végzettségű, de gyermekmegőrzésre megfelelő szakmai képzéssel rendelkező óvónőt vagy gyermekmegőrzőt, annak ellenére, hogy a tartományi megállapodás ellenére 300 eurót fizetnek pluszban havonta, és ezzel együtt nem tudják biztosítani azt, hogy gyermekmegőrzéshez megfelelő végzettségű egy ember legyen egy óvodában.

Tehát nem gyermeknevelésről beszélünk, fejlesztésről, iskolára felkészítésről, hanem csak megőrzésről, és ezt sem tudják biztosítani. Ez Bajorországban van, amelyik Németország gazdaságilag, politikailag, kulturálisan az egyik legnagyobb és legerősebb tartománya.

(11.40)

Ezért kiemelt fontosságú számunkra, hogy ne adjuk fel azokat a nemzetiségipedagógus-képzési programokat, amiket elindítottunk, hiszen ahhoz, hogy öt vagy nyolc év múlva is legyen nemzetiségi pedagógusunk, most kell őket képezni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage