DR. BRENNER KOLOMAN (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A költségvetés egyben megmutatja azt az értékválasztást is, amit az adott kormány gondol hazánkról. Ha a 2023. évi költségvetést megnézzük, akkor azt láthatjuk, hogy a köznevelés, az oktatás és a szakképzés területe az egyértelmű vesztese ennek az értékválasztásnak, amit a fideszes egypárti túlhatalom ebben a mostani vitában érdekes módon aztán megnyilvánuló helyzetben hozott. Hiszen már annak idején, amikor tavaly tárgyaltuk általános vitában a 2023. évi költségvetést, a mi felelős, konzervatív politikai közösségünk felhívta arra a figyelmet, hogy már első körben szükség volna a pedagógustársadalom  egyfajta nulladik pontként  megnyugtatására egy azonnali 50 százalékos béremelésre a pedagóguskollégák számára.

De ez csak egy nulladik lépése annak a klebelsbergi fordulatnak, amely a mi konzervatív politikánk középpontjában áll, amely azt jelentené, hogy GDP-arányosan egy ilyen rendkívül nehéz gazdasági és szociális válságban, amelynek még csak a közepe felé tartunk…  és amelynek részben azért nagyon nehéz minden magyar polgár számára az elviselése az elviselhetetlenül magas infláció és élelmiszerárak növekedése miatt, mert a fideszes gazdaságpolitika egyértelműen ezt az inflációt gerjesztette. Egyértelmű az tehát, hogy egy 50 százalékos azonnali béremelése a pedagóguskollégáknak, amit a Jobbik-Konzervatívok frakciója nevében mi benyújtunk ehhez a költségvetéshez, csak első lépése annak az átfogó modernizálásnak, amely ahhoz lenne szükséges, hogy a magyar oktatási rendszert a XXI. század kihívásaihoz igazítsuk.

Ez egy 340 milliárdos tétel egyébként, tisztelt képviselőtársaim. Ez pontosan az az összeg egyébként, amit a fideszes egypárti túlhatalom, megunván azt, hogy a Pegasus izraeli kémszoftverrel kell lehallgatni ellenzéki érzelmű újságírókat és politikusokat…  egészen egyszerűen a Vodafone megvásárlásával már feleslegessé tették önök ezt a lehallgatási szoftvert is, hiszen megvásárolták az egyik legnagyobb mobilszolgáltatót. És ezért mondom azt, hogy ez értékválasztás, tisztelt fideszes képviselőtársaim, hiszen önök nem sajnálnak 340 milliárd forintot egy ilyen felvásárlásra. Miniszterelnök úr itt jelezte, hogy valószínűleg már lobognak majd a szélzsákok is, tehát a Liszt Ferenc repülőteret is majd a mindannyiunk közös adóforintjából, valószínűleg hitelből…  hiszen nyilvánvalóan egészen addig az európai uniós pénzek nem fognak beérkezni az önök egypárti túlhatalmat kiépítő és a jog uralmát leépítő hatalma miatt.

És nem, álságos és cinikus az az érvelés, tisztelt képviselőtársaim, amit így a fideszes államtitkárok meg itt előbb fideszes kollégák is elmondtak, hogy majd a pedagógusok 10 százalékos béremelésén túl, majd akkor lesz mód, ha beérkeznek az európai unió források. Az európai uniós források, tisztelt képviselőtársaim, abban a pillanatban beérkeznének  sőt a felújítási alap pénzeit más, tisztességesen működő, kiegyensúlyozott polgári demokráciák már el is költötték. Önök azért nem kapják meg, mert önök megszállták a magyar államhatamat, leépítették a jog uralmát, és most csodálkoznak, hogy emiatt önöket felelősségre vonják.

Ne csodálkozzanak, hanem állítsák vissza a tisztességesen működő, kiegyensúlyozott polgári demokráciát! És azonnal az egyébként a magyar polgároknak járó és nem támogatásként, hanem a magyar polgároknak járó európai uniós forrásokat már nagyon régen ebben a kiemelkedően nehéz gazdasági és szociális helyzetben el lehetett volna juttatni a magyar polgároknak, de az önök értékválasztása ezt lehetetlenné teszi. És minden egyes hónapban, amikor Navracsics miniszter úr majd meghosszabbítja, hogy most már csak majd nyáron érkeznek a források, aztán majd év végén, gondolom, hasonlóan az időhúzáshoz… És aztán lehet brüsszelezni, meg lehet ellenségeket képezni (Nacsa Lőrinc: Mi nem képzünk ellenségeket!), és lehet gyűlöletet kelteni. Gratulálok, ha ez az önök értékválasztása!

Én tisztelettel kérek mindenkit, fontolják meg, hogy támogassák a Jobbik-Konzervatívok frakció (Nacsa Lőrinc: De nincs ilyen frakció!) javaslatát a pedagógusok azonnali 50 százalékos béremelésével. Ez egy nulladik lépése lenne egy olyan közös nemzeti ügynek, ahol a pártpolitikától mentesen hosszabb távra meg kellene azokat a fejlesztéseket közösen szabnunk, ami modernizálja a magyar oktatási rendszert. És nem, nem a NAT-on kellene vitatkoznunk meg azon, hogy Wass Albert vagy Harry Potter, mert mind a kettőt kellene olvasni, ha a 15 éves korosztály egynegyede nem lenne funkcionális analfabéta, nem ezen kell vitatkoznunk, hanem hogy hogyan lehet úgy modernizálni a magyar oktatási rendszert, amit egyébként a mi konzervatív politikai közösségünk véleménye szerint egy átfogó oktatási minisztériummal kellene igazgatni az óvodától az egyetemig, mert ez a jelenlegi, teljesen széttagolt minisztériumi struktúra teljesen lehetetlenné teszi azt a holisztikus szemléletű oktatásfejlesztést, amiben mi hiszünk.

Tehát gyakorlatilag átfogó jelleggel nemzeti konszenzus kellene abban, hogy a XXI. században, a tudás és az információ évszázadában nem a nemzeti össztermék 6, hanem 8 százalékát kellene költenünk, mint azt gróf Klebelsberg Kunó idejében tették elődeink. És úgy emlékszem, hogy gróf úr annak idején nem Clemenceau-ra mutogatott, hogy miért nem tudunk a saját költségvetésünkből pénzt fordítani az oktatási rendszerre.

Kérem tehát a tisztelt Házat, tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák a Jobbik-Konzervatívok frakció javaslatait. (Nacsa Lőrinc: Nincs ilyen frakció!) Köszönöm a megtisztelő figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage