DR. TILKI ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Urak! Érdekes volt hallgatni a Jobbik szónokának a kultúrfölényre alapozott kioktatását, amikor egy olyan pártelnökük van, aki annak idején EU-s zászlót égetett, most pedig a szankciók egyik leglelkesebb támogatója az Európai Parlamentben; és természetesen, képviselő úr, miután kioktatott bennünket, el is hagyta a helyiséget.

Ha ő már Klebelsberg Kunót említette, akkor én hadd idézzek egyet Lónyay Menyhérttől, annál is inkább, hiszen a költségvetés tárgyalásakor aktuális lehet az első magyar, sőt az Osztrák-Magyar Monarchia első pénzügyminisztere. Azt írta egyszer: „Tagadhatatlan, hogy helyzetünk nehéz, aggodalomra sok okunk van, de elcsüggedésre nincs mindaddig, míg törvényes jogainkat a helyzet felismerésével védeni tudjuk.” Azért választottam ezt az idézetet, hiszen a helyzet felismerése a 2023-as költségvetésnél azt jelenti, hogy felismertük azt, hogy a veszélyek korszakába léptünk, és egyéni országgyűlési képviselőként, a legkeletibb választókerület képviselőjeként nagyon fontosnak tartom azt, hogy a Rezsivédelmi Alapban több mint 2600 milliárd forintos forrást biztosítottunk. A rezsitámogatást továbbra is minden magyar család számára megtartjuk az átlagfogyasztás erejéig. Ez különösen fontos a nehezebb körülmények között élő emberek és térségek számára; valamint, mivel Kárpátalja mellett található a térségem, ezért különösen érezzük annak a súlyát, ha arról beszélünk, hogy a honvédelem ’23-as költségvetése 1,5 százalékkal nő, tehát a kormány a Honvédelmi Alapot is növeli, ez számunkra, a keleti országrészben élők számára nagyon fontos.

De hogy egy harmadik elemről is beszéljek, a családtámogatás minden magyar embert érint. Ilyen a munka és gyermeknevelés megbecsülésére épülő családi adórendszer, amely a munkabért Európa egyik legalacsonyabb személyijövedelemadó-kulcsával, 15 százalékkal terheli, a gyermeknevelést pedig családi adó-, illetve járulékkedvezménnyel segíti.

Örülünk annak, hogy minden korábbi kedvezmény, családpolitikai kedvezmény megmarad, sőt 2023-tól jogosultságot szereznek a 30 éves koruk előtt gyermeket vállaló anyák. Ez mindenféleképp elősegíti az arra való reagálást, hogy az európai kontinens előtt a demográfiai probléma az egyik legfontosabb probléma. És ha már az előbb szóba hoztam a Jobbik elnökét, aki azt mondta, hogy azok a pontok, amelyeket fontosnak tartunk, azok minősítik a költségvetés előkészítő szemléletét, én nagyon fontosnak tartom, hogy a rezsivédelem, a honvédelmi költségek növelése és a családtámogatás az, ami a költségvetés fókuszába kerül, és nyugodt lelkiismerettel tudom arra biztatni képviselőtársaimat, hogy támogassák majd az előttünk fekvő törvényjavaslatot. Köszönöm szépen a lehetőséget. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage