NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Európa biztonsági helyzete megváltozott az elmúlt egy évben, az agresszor Oroszország megtámadta Ukrajnát, és ezzel nagyon sok minden megváltozott, hiszen azt gondoltuk és gondoljuk most is, hogy a XXI. században a viták rendezésének egyetlen lehetséges módja a tárgyalás, a diplomácia és sohasem a háború. Éppen ezért támogatjuk a békét, éppen ezért támogatjuk az azonnali tűzszünetet, éppen ezért támogatjuk a béketárgyalások mielőbbi megkezdését, mert minden egyes elvesztegetett perc, minden egyes perc, amikor nincs tűzszünet, az újabb életekbe kerülhet, és a legfontosabb az életek mentése. Természetesen az Ukrajna elleni orosz támadással, amely egy évvel ezelőtt megtörtént, megváltozott az európai biztonsági helyzet és biztonsági környezet. Azt gondolom, ilyenkor nagyon sok mindent újra kell értékelni, újra kell tervezni. Részben erről szólt a madridi NATO-csúcs és a NATO Madridban megtartott parlamenti közgyűlése is az elmúlt évben.

Magyarország 1999 óta tagja az Észak-atlanti Szövetségnek, és jó szövetségesek vagyunk. Jó tagállam vagyunk, aki megteszik a maguk részét, a magyar katonákról a legmagasabb elismerés hangján szólnak a különböző NATO-missziókban részt vevő NATO-parancsnokok, vezetők, köztük éppen az amerikai szövetségesek is. Ősszel ért az a megtiszteltetés, hogy meglátogathattam a Koszovóban, a koszovói NATO-misszióban szolgálatot teljesítő magyar kontingenst, és az olasz parancsnoktól elkezdve az amerikai katonákon át mindenkitől azt hallhattam, hogy a magyar katonák elképesztően magas szinten teljesítik azt a szolgálatukat, amit a közös békefenntartó misszióban vállaltunk. Az Országgyűlés is többször megerősítette az ezzel kapcsolatos álláspontját az elmúlt években.

Éppen ezért fontos, hogy az elmúlt időszakban elindult egy komoly haderőfejlesztés. Amikor a Gyurcsány-Vadai-féle rombolás a Magyar Honvédségben végbement, akkor olyan állapotba került a Magyar Honvédség, ami nem volt méltó hazánkhoz. Éppen ezért öröm, hogy elindult a Zrínyi haderőfejlesztési program (Dr. Vadai Ágnes: Nagy öröm!), éppen ezért öröm, hogy olyan technológiákkal gazdagodik és bővül a Magyar Honvédség állománya és technikai, technológiai képessége, ami lehetővé teszi, hogy a Magyar Honvédség évről évre egyre magasabb színvonalon garantálja hazánk békéjét és biztonságát. Béke és biztonság  ez a legfontosabb.

Ezért fontos, hogy a NATO egy védelmi szövetség, egy védelmi szövetség és nem egy háborús szövetség, a NATO arra jött létre és abból a célból működik ma is, hogy garantálja, megpróbálja garantálni a tagállamok szabadságát és biztonságát. Ezért támogatjuk a NATO-t, ezért vagyunk tagjai a NATO-nak, ezért maradunk tagjai a NATO-nak, ezért járulunk hozzá minden lehetséges módon a NATO sikeréhez. Ezért érjük el, egyébként sok más, nálunk jóval gazdagabb tagállammal ellentétben, az idei évben a 2 százalékos GDP-hozzájárulást, ami NATO-elvárás. Számos, nálunk jóval gazdagabb európai ország nem fogja elérni a GDP 2 százalékos hozzájárulását, míg mi ebben az évben ezt teljesíteni tudjuk. A NATO tehát fontos, mi érdekeltek vagyunk a NATO fenntartásában, érdekeltek vagyunk a NATO megerősítésében, és érdekeltek vagyunk a NATO bővítésében is.

Ugyanakkor el kell mondanom önöknek, tisztelt képviselőtársaim, hogy a svéd és a finn csatlakozás kérdése megosztotta a frakciószövetségünket, és vannak viták, vannak ellenérzések. Én egyetértek Orbán Viktor miniszterelnök úrral, aki arra kérte a frakciót, hogy támogassuk a finn és svéd ratifikálást. A KDNP-frakció is támogatja a finn és a svéd ratifikálást, de nézzük meg, kik kérik azt, hogy segítsük őket és ratifikáljuk a jegyzőkönyvet.

Olyanok kérik, hogy segítsük és támogassuk őket, akik az elmúlt években számtalanszor, teljesen jogtalanul és igaztalanul vádoltak bennünket, ráadásul nagyon sokszor olyan ügyben, amely egy magyar politikai belügy, semmi köze más kormányoknak és nemzetközi szervezeteknek azokhoz a kérdésekhez, amelyek kapcsán kritizáltak bennünket akár a svéd, akár a finn politikusok. Olyanok hangzottak el hivatalban lévő miniszterektől, hogy a magyar családvédelmi akcióterv a harmincas évek Németországát idézi. Olyanok hangzottak el hivatalban lévő miniszterektől, európai parlamenti képviselőktől vagy éppen országgyűlési képviselőktől, hogy ők úgy gondolják, hogy Magyarországnak egy fillérnyi uniós támogatást nem szabadna adni, a magyar emberek nem érdemlik meg az uniós forrásokat, tisztelt képviselőtársaim.

Az a helyzet, hogy minden tiszteletünk mellett ezeket az állításokat vissza kell utasítanunk, ezeket a politikai vádakat vissza kell utasítanunk, mert ez nem így van. Ha valakik úgy gondolják, hogy bennünket igaztalanul, jogtalanul és bármilyen következmény nélkül aljasnak vagy éppen gusztustalan kormányzásnak minősítenek, beleavatkozva ezzel egy másik ország belügyeibe, úgy gondolják, hogy minősíthetik például a magyar parlament döntéseit ilyen módon, akkor meg kell kérdeznünk magunktól, hogy helyén vane ez így. Szerintem az európai politikának és a NATO-nak is a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéden kell működnie és alapulnia.

Kölcsönös tiszteletet várunk el. Mi megadjuk mindenki felé a kölcsönös tiszteletet és ugyanezt várjuk el ezektől az országoktól is. Szövetségesek vagyunk, jó szövetségesek vagyunk, de azt gondoljuk, hogy meg kell adnunk és meg kell kapnunk az elvárható tiszteletet. Ennek a jegyében vitatkozunk ma itt, ennek a jegyében mondjuk azt, hogy a NATO megerősítése a mostani biztonsági helyzetben egy helyes cél, ennek a fényében mondjuk azt, hogy a NATO-képességek javítása és a folyamatos haderőfejlesztés fontos cél és ezeket végre kell hajtani, nemcsak nekünk, másoknak is, ebben közösen részt kell vállalni. Fennálló politikai vitákat tehát tisztázni kell. Azt remélem, hogy a parlament pár hét múlva bekövetkező döntése után mind a svédekkel, mind a finnekkel a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszédre alapozhatjuk a következő évek politikai együttműködését. Szerintem erre igény van és ez fontos volna. Azt kérjük ezektől az országoktól, hogy ahogy kérik a támogatásunkat ebben a kérdésben, és ahogy szeretnénk megadni a támogatást ebben a kérdésben, úgy ők is adják meg a magyaroknak az őket megillető tiszteletet.

Egyes svéd politikusok tavaly áprilisban elkezdték feszegetni, hogy a választás végeredménye aggodalommal tölti el őket és számukra a végeredménye megkérdőjelezhető, de ha végigmegyünk ezen a logikai láncolaton, akkor nyilván szerintük a parlament legitimitása is megkérdőjelezhető lenne, tehát akkor a parlament döntései is megkérdőjelezhetők lennének, amiben meg kívánjuk hozni a ratifikációra vonatkozó jóváhagyást. Ezért mondom, hogy néha nem érdemes olyan vizekre tévedni, ahonnan nincs visszaút, érdemes ápolni ezeket a kapcsolatokat. Szerintem nagyon helyesen kértük a házelnököt, hogy küldjön parlamenti delegációt Svédországba és Finnországba, mert a fennálló politikai vitákat tisztázni kell. Szerintem helyes az, hogy ez a delegációs utazás nem befolyásolja a szavazás időpontját, nem befolyásolja, hogy mikor végszavazunk a mostani ratifikálásról, ugyanakkor fontos, hogy a politikai vitákat tisztázzuk.

Magyarország a NATO pártján áll, a NATO és a Magyar Honvédség garantálja Magyarország és a magyar emberek biztonságát, a kettő csak együttműködik, egyik nem jó a másik nélkül, szükségünk van a NATO-ra, éppen ezért adjuk meg a NATO-hoz való hozzájárulásunkat mindenféle misszióban, éppen ezért érjük el a 2 százalékos GDP-hozzájárulást, éppen ezért vagyunk jó szövetségesei a NATO-tagállamoknak. Annyit kérünk a mostani vitában is a két leendő tagállamtól, mert a NATO mellett állunk és a NATO-t támogatjuk, hogy adják meg azt a kölcsönös tiszteletet, azt az elvárható, alapvető, a politikában és az emberies kapcsolatokban is elvárható kölcsönös tiszteletet, amely, azt gondolom, könnyebbé és normálisabbá teszi a mindennapi politikai és persze gazdasági és katonai együttműködést is.

(13.10)

Tisztelt Képviselőtársaim! A katonai együttműködésben szerintem nincs helye olyan brutális ideológiai nyomásgyakorlásnak, olyan nemtelen, aljas politikai támadásoknak, amelyeknek az elmúlt években szemtanúi lehettünk akár a Finn Köztársaság, akár a Svéd Királyság részéről.

Én a KDNP-frakció részéről azt tudom mondani, hogy támogatjuk Svédország és Finnország NATO-tagságát, támogatjuk azt is, hogy a fennálló politikai vitákat rendezzük, és támogatjuk azt is, hogy mostantól, a magyar parlament leendő döntése után erre az új alapra helyezzük az országaink közötti együttműködést, a kölcsönös párbeszédre, a kölcsönös tiszteletre, nem pedig az Észak-Európából érkező kioktatásra, ideológiai és politikai nyomásgyakorlásra.

Ez a mi álláspontunk, tisztelt képviselőtársaim, és arra kérem önöket, hogy önök is majd támogassák a ratifikációt, vitassuk meg ezt a nagyon fontos kérdést, mert a NATO garantálja Európa biztonságát, a NATO garantálja a Magyar Honvédséggel közösen Magyarország és a magyar emberek biztonságát. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage