NOVÁK ELŐD, a Mi Hazánk képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A béke, a semlegesség, a függetlenségünk a legfontosabb értékek közé kellene tartozzon. Hajlandóe a kormány a NATO-bővítés magyar vétójára a világháború elkerülése érdekében? Ezt kérdeztem szeptemberben, de akkor csak mellébeszélés volt a válasz, mostanra pedig sajnos beállt a nemzetközi sorba az Orbán-kormány is, a magyarországi balliberális ellenzék elvárásainak megfelelően.

(14.20)

A magyarok döntöttek: „97 százalék nem a szankciókra”, láthatjuk az óriásplakátokon, de Orbán Viktor mégis rendre megszavazza azokat Brüsszelben, tehát a szemfényvesztő kormánypropagandával szemben az amerikai érdekek kiszolgálásához asszisztál Magyarország is, sajnos.

A NATO-tagállamok bővítésének magyar vétóját azért szorgalmazza  immár sajnos egyedüli pártként  a Mi Hazánk Mozgalom, mert a világháború felé tett újabb lépés, provokáció volna a katonai szövetség bővítése Oroszország határán, míg a semleges zóna nemzetközi érdek. Nincs bajunk Finnországgal és Svédországgal, de az ő érdekük is, hogy ne szélesítsük a háborús konfliktust a NATO-hoz való csatlakozásukkal épp most.

Európa békéje és a törékeny egyensúly akkor biztosított, ha Oroszország és a NATO nem, vagy csak alig határos egymással, mert van egy katonailag semleges vagy úgynevezett pufferzóna. Északon eddig Svédország és Finnország töltötte be ezt a szerepet, Közép-Kelet-Európában pedig Ukrajna.

Az elmúlt egy évben láthattuk, hogy ennek a pufferzónának a megszüntetésére, azaz az Ukrajna globalizálására, nyugati szövetségi rendszerbe való integrálására irányuló kísérlet automatikusan a másik fél durva reakcióját váltja ki. Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy ebben a helyzetben a konfliktus világháborúvá szélesedésének elkerülése érdekében katonailag semleges legyen Oroszország szomszédsága, tehát Finnország, Svédország, sőt Ukrajna és délebbre a többi volt szovjet tagköztársaság is.

Magyarországnak felelőssége van abban, hogy függetlenség helyett sajnos idegen katonai felvonulási területté vált hazánk, fegyverszállítmányok mehetnek át rajtunk Ukrajnába, persze csak Románián és Szlovákián keresztül, hogy a kormánypropaganda továbbra is szajkózhassa azt, hogy Magyarország területéről Ukrajnába nem mehetnek fegyverszállítmányok közvetlenül, de azért a kiskaput meghagyták, hogy két NATO-tagország közbeiktatásával azért felhasználhassák a magyar vasútrendszert, a magyar utakat a fegyverszállításokra. Magyarországnak tehát komoly felelőssége van ebben, és elleneznünk kellene, a Mi Hazánk Mozgalom legalábbis ellenzi hazánk ilyen típusú részvételét is a háborúban.

A Magyar Honvédség parancsnoka titokban meglátogatta az ukrán vezérkart, erről csak utólag, ukrán híradásból értesültünk. Az ottani fegyveres erők vezetője úgy nyilatkozott, hogy elégedett Ukrajna és Magyarország katonai együttműködésének a szintjével. Vajon mit tudhat még ő, amit a magyar kormány nem köt az orrunkra? A balti légtér biztosítását is vállalták magyar Gripenekkel sajnos, és konfliktusba is kerültek orosz vadászgépekkel. Sőt, Szlovákia légterének védelmét is vállaltuk, miközben a szlovákok a saját vadász-repülőgépeiket ajánlják fel Ukrajnának. Hát, mi ez, ha nem a háború közvetett támogatása ez a háborús őrület, ami magával ragadta a fideszes kormányzatot is?!

Egy kormányhatározat szerint immár hazánk teljes területére engedélyezik a külföldi NATO-harccsoportok telepítését az ukrajnai háborúra való reagálásként. Korábban nem ezt ígérték. Magyarország függetlenségének feladása, hazánk katonai felvonulási területté tétele elfogadhatatlan, ezért szabad és semleges Magyarországot követel a Mi Hazánk Mozgalom. Idegen haderőknek nincs helye hazánkban, mert Magyarország a magyaroké.

A Magyar Honvédség ne legyen az atlantista katonai szövetség feláldozható segédcsapata. A magyar nemzet számtalan fiát áldozta fel az idegen érdekekért vívott háborúkban, itt az ideje a rossz hagyomány megszakításának. Ma már sajnos csak a Mi Hazánk Mozgalom képviseli az 1848-as márciusi ifjak követelését, hogy magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, és a külföldieket vigyék el tőlünk. Ennek jegyében vonulunk március 15-én 15 órára a Pilvax közbe egy béketüntetéssel egybekötött megemlékezésre.

Ellenezzük a Magyar Honvédség külföldi megszállásokban való részvételét is idegen érdekek szolgálatában. Az Afganisztánban, Irakban, Maliban, és még sorolhatnánk, a hasonló megszállásokban való részvételünkre költött milliárdokból inkább vonzóbb itthoni javadalmazást és modernebb felszerelést, komolyabb hazai hadgyakorlatokat biztosítanánk honvédeink számára. A külföldi szolgálatokat előtérbe helyező, moduláris rendszerű haderőfejlesztés helyett a haza védelmét önállóan ellátni képes honvédség összfegyvernemi tervezését szorgalmazza a Mi Hazánk Mozgalom honvédelmi programja.

Miniszter úr írásbeli kérdésemre sajnos nem is tagadta értesülésemet, hogy amelyik honvéd nem szeretne a hazáján kívül szolgálni, az alezredesinél magasabb rendfokozatot nem is kaphat a Magyar Honvédségben  gyalázat! Beláthatatlan következményekkel jár az idegen haderők magyarországi állomásoztatása és hazánknak az orosz katonai erők célpontjává tétele. Az ideiglenesen hazánkban állomásozó NATO-csapatokkal miért teszi idegen katonai felvonulási területté Magyarországot a magyar kormány?

Ukrajna területi integritásának hajtogatása helyett a magyar kormány inkább azt kéne megakadályozza, hogy a kárpátaljai magyarságot golyófogónak használják, mert ez nem a mi háborúnk, mégis több száz besorozott kárpátaljai magyar honfitársunk halt meg vagy sérült meg már ebben a háborúban. Hogy pontosan mennyi, azt nem tudjuk; ha a kormánynak van információja, kérem, tegye közzé ebben a vitában.

A NATO-tagságunkból fakadó szerződéses kötelezettségünk csak arra volna, hogy egy tagállam megtámadása esetén segítsünk annak védelmében, de Ukrajna nem NATO-tag. A Mi Hazánk Mozgalom ellenzi a kárpátaljai magyar nemzetrésszel szemben soviniszta, elnyomó politikát folytató Ukrajna katonai támogatását, illetve az amerikai érdekek kiszolgálását. Az oroszok elleni embargó így is felbecsülhetetlen károkat okozott főként a magyar mezőgazdaságnak és az arra épülő feldolgozóiparnak az elmúlt években, most már a magyar érdek kellene legyen az első.

Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt napokban olvashattuk, hogy a Fidesz-frakció nagyon megosztott a svéd és finn NATO-csatlakozás ügyében, így nyilatkozott az önök frakcióvezetője. Ehhez képest ma még egyetlenegy kritikát sem hallhattunk, csak mamelukokat, hogy mindenki egyetért Orbán Viktorral, vagy ami kritika… (Nacsa Lőrinc: Nem jöttél be!  Az elnök csenget.) Na jó, annyi volt, hogy Finnországgal és Svédországgal milyen, a témával össze nem függő egyéb sérelmeik vannak egyébként, ami miatt egy kicsit duzzognak, most jól beolvasnak nekik, de azért megszavazzák azt, ami a harmadik világháborúhoz vezet. Semmiféle felelős államférfiúi megfontolást, kritikát nem láthattunk itt a NATO-bővítéssel kapcsolatban. Mindenki egyetért Orbán Viktorral, akinek egyébként nincs is érve, hát, ezt láthattuk hétfőn. Hát, miről kezdett el beszélni, amikor próbáltuk feszegetni, hogy gondolja újra ezt a meghátrálását? Elkezdett arról beszélni, hogy majd amikor Ukrajna NATO-csatlakozásáról kell beszélni, az egy sokkal nehezebb kérdés lesz. Hát, hogy jön az ide? És a miniszterelnök úr képes volt ettől a gondolattól még csak el sem határolódni? Bennem már az is megfogalmazódott: akkor ez lesz a következő, mondjuk, néhány év múlva, ha lesz még akkor Ukrajna?

A mellébeszélés másik része az volt, hogy sokkal komolyabb veszély lenne Ukrajna NATO-csatlakozása, mint a NATO Svédországgal és Finnországgal való bővítése. Mindent lehet relativizálni, de így is a világháború felé tett újabb lépésről beszélünk, érveket pedig nem hallottunk. Majd arról kezdett még miniszterelnök úr beszélni, hogy a NATO-ból való kilépésünket miért nem támogatja, miközben megint csak nem ez van napirenden, nem ez a kérdés, nem ez a vita tárgya, hanem az, amire egyetlenegy érvet sem tudott felhozni, hogy miért támogatják a NATO bővítését egy ilyen konfliktus kellős közepén, szélesítve a katonai konfliktust a világháború felé tett újabb lépéssel.

És ugyanennyi érve volt Novák Katalinnak is a mai napon, aki szükségét érezte, hogy beleavatkozzon a magyar Országgyűlés döntésébe, és irányt mutasson a még tévelygő állampolgároknak vagy esetleg tévelygő, elbizonytalanodó képviselőknek, és egyértelműen állást foglalt amellett, ami mellett végül is egyetlenegy érvet nem tudott ő sem felhozni, hogy miért kellene Magyarországnak támogatnia a NATO bővítését.

Ahogy korábbi ígéretükkel szemben 2005. szep-tember 26-án megszavazták Románia feltétel nélküli uniós csatlakozását, most egy ugyanilyen diplomáciai és komoly külpolitikai hiba, történelmi hiba, hogyha ezzel a háborús őrülettel hagyják magukat elragadtatni.

És nagyon fájó, hogy ami a magyar honvédelmet illeti, a honvédelmi minisztertől hiába kérdeztem írásbeli kérdésben, hogy mennyibe kerülnek a NATO-szerepvállalásaink, például a csúfos bukással végződött afganisztáni megszállás. A válasz: titkos. Hány magyar honvédet küldtek idegen országokba szolgálni szerte a világon?  szólt a másik írásbeli kérdésem az elmúlt hetekben. A válasz: titkos. Meddig lesz kötelező a Covid-oltás a honvédségben, és hány katonát rúgtak ki oltatlanság miatt a létszámhiány közepette? A válasz: titkos. Hát, így működtetik vagy inkább nem működtetik, vagy leépítik és szélnek eresztik a Magyar Honvédség még megmaradt részeit, pedig érdemi válaszokra volna inkább szükség, és az új világrend kiszolgálása helyett a függetlenségünk, a semlegességünk, ezáltal a béke előmozdítására.

(14.30)

Tisztelt Országgyűlés! Ceterum censeo, a Mi Hazánk Mozgalom szerint itt az ideje, hogy a NATO-bővítés vétójával Magyarország végre fellépjen a háború kiszélesítése ellen. Mi valóban nem akarunk világháborút.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage