SZABÓ TIMEA, a Párbeszéd képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációja nem kegy, hanem kötelezettség  hangzott el néhány perccel ezelőtt itt az Országgyűlésben Németh Zsolt, a Fidesz-frakció tagjának és vezérszónokának szájából. Tökéletesen egyetértünk, képviselő úr, ebben a kérdésben, csak azt nem tudjuk és nem értjük, hogy akkor miért tartott hét hónapig ennek a törvénynek a vitáját behozni ide, az Országgyűlés elé.

Hét hónappal ezelőtt nyújtották be a javaslatot, máskor, én nem is tudom, hogy az elmúlt 12 évben volte példa arra, hogy bármelyik törvénynek az elfogadása hét hónapig tartson. Nyáron, amikor a kata adózási formát eltörölték, szó szerint egyik napról a másikra, ami 500 ezer magyar vállalkozónak emelte meg egyik napról a másikra az adóját, az nem tartott hét hónapig, ott nem volt társadalmi egyeztetés, ott nem küldtek missziókat mindenféle kérdéseket tisztázni, hanem kedd este benyújtották, szerdán pedig elfogadták azt, hogy 500 ezer ember életét megnehezítik. Ehhez képest itt állunk most, és senki nem érti, de a felszólalásaikból úgy tűnik, hogy önök sem, hogy miért tartott ez hét hónapig, és ki tudja még, hogy tulajdonképpen meddig fog ez tartani, mert most is egymásnak teljesen ellentmondó nyilatkozatokat tesznek a két tagország NATO-csatlakozásának ratifikációjával kapcsolatban.

A 30 NATO-tagországból 28 már szeptember végéig ratifikálta Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. Már megint mi vagyunk azok, az önök miniszterelnökének, Orbán Viktornak köszönhetően, és az önök Fidesz-kormányának köszönhetően, akik szégyenpadon vagyunk, akik megint cserben hagyták nyugati szövetségeseiket, akik megint szórakoznak, akik megint zsarolnak, akik megint hazudoznak. Szégyen Törökországgal egy padon ülni ebben a kérdésben, szégyen, hogy még az összes visegrádi ország is rajtunk kívül legkésőbb szeptemberben ratifikálta ennek a két országnak a NATO-csatlakozását. Legutoljára Szlovákia szeptember 27-én ratifikálta, mindenki más hamarabb. Még szeptember és most március között is eltelt fél év, és még mindig azt mondják önök, hogy majd missziókat küldünk (Nacsa Lőrinc: Delegáció, nem misszió!), mert csúnyán beszéltek velünk, és akkor majd meglátjuk, hogy mi lesz. Erre majd mindjárt visszatérek, hogy valóban mondják meg, hogy akkor mi lesz majd az odaküldött missziónak tulajdonképpen a feladata.

Orbán Viktor és Kocsis Máté azt is állította, tehát nemcsak azt, hogy most elvették a homokozólapátunkat, ahogy Juhász Hajnalka mondta, a svéd képviselők és a finn képviselők, mert körülbelül ezen a színvonalon megy ez a vita most, hogy csúnyán beszéltek velünk, hanem azt is mondta, hogy az önök frakciójában, illetve a Fidesz és a KDNP frakciójában vita volt arról is, hogy a NATO-bővítés eszkalálja a háborút és a konfliktust, miközben elmondták, hogy a NATO egy védelmi katonai szervezet. Ha egy védelmi katonai szervezet, akkor egy védelmi szervezetnek a bővítése hogyan eszkalál egy konfliktust? Ők nem azért akarnak csatlakozni ehhez a védelmi szervezethez, hogy támadjanak, hanem, hogy védekezzenek. Akkor ki és mit eszkalál?

Tehát az a baj, tisztelt fideszes képviselőtársaink, hogy az önök miniszterelnöke is, Orbán Viktor, a frakcióvezetőjük Kocsis Máté és önök is összevissza beszélnek ebben a kérdésben. Önök kölcsönös tiszteletet kérnek Finnországtól és Svédországtól, és azt mondják, hogy a katonai együttműködésben nincs helye az ideológiának. Nem értjük. (Nacsa Lőrinc: Azt tudom, hogy te nem érted!) Miért, Svédország és Finnország valami ideológiai genderkérdést hozott be a NATO-csatlakozással kapcsolatban? Nem, ezt megint önök hozták be. Nem Svédország, nem Finnország. Megint önök próbálják keverni itt a dolgokat, összevissza beszélnek azért, mert pontosan tudják, hogy szégyellni való az, amit önök itt képviselnek.

Egyedül Németh Zsolt tűnt úgy, mintha átaludta volna az elmúlt két hetet, és nem hallotta volna a saját frakciójának nyilatkozatait is. Nagyon egyetértek szinte minden mondatával, képviselő úr, amikor azt mondja, hogy Ukrajna területi integritását a nulladik perctől tiszteletben kell tartani. De ehhez képest azért elhangoznak a Fidesz politikusai részéről olyan nyilatkozatok is, hogy úgy kell béketárgyalásokat kezdeni és úgy kell tűzszünetet kezdeni, hogy ahol éppen tartanak a különböző seregek, akkor azé a terület. De ön most mást mondott. (Németh Zsolt: Ilyet nem… Ezt nem!) Hát, tisztelt képviselőtársaim, voltak. Elő fogjuk keresni, voltak ilyen fideszes nyilatkozatok, hogy ott le kell tenni a fegyvert, és akkor arról kell elkezdeni tárgyalni. (Nacsa Lőrinc: Nem volt ilyen!  Közbeszólás a Fidesz soraiból: Nem igaz!) Most már az elmúlt hetekben nem mondanak ilyet. Az elmúlt évben voltak ilyen nyilatkozatok az önök részéről.

Szeretném megkérdezni, hogy mennyiben releváns kérdés Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának kérdésében az, hogy egy svéd vagy egy finn képviselő azt mondta Magyarországról, hogy korrupt. Van egy rossz hírem, tisztelt fideszes képviselőtársaim, nemcsak a svéd és a finn képviselők mondták, hogy Magyarország korrupt, hanem az egész Európai Unió ezt mondta, beleértve a lengyeleket, a szlovákokat és mindenki mást is. Nem értjük, hogy már megint ez hogy jön ide a NATO-csatlakozás kérdéséhez.

Azt is felrótta Juhász Hajnalka, hogy a svédek üdvözölték a Bizottság döntését, hogy befagyasztották a magyar EU-s pénzeket. Még egyszer: nem csak ők; az Európai Unió döntött így. Miért? Azért, mert önök korruptak. Azért, mert eltűntek az uniós pénzek hosszú-hosszú évek alatt.

Azt is mondták önök, hogy kölcsönös tisztelet. Az a baj, hogy ezt a kölcsönös tiszteletet megint, amikor az ukrán háborúról van szó, akkor nem érezzük az önök részéről. Megint csak hadd utaljak Németh Zsoltra. Pont beszéltem Harangozó képviselőtársammal, hogy jól hallottame, hogy a Fidesz részéről hosszú idő óta először mondta ki valaki Vlagyimir Putyin nevét. Ugyanis önök nem szokták. Legjobb esetben is azt mondják, hogy Oroszország az agresszor, de az, hogy Vlagyimir Putyin háborús bűnös, aki teljesen jogszerűtlenül, szembemenve minden nemzetközi joggal, megtámadott egy szuverén országot, és ő ezért háborús bűnöket követ el most, ott, Ukrajna területén, ez nem hangzott el soha az önök szájából. (Nacsa Lőrinc: Bíróságnak kell kimondani.) Az, hogy tömegsírok maradnak Ukrajnában, Bucsában, Izjumban vagy Limanban, olyan városokban, ahol keresztülsöpör az orosz hadsereg vagy a Wagner-csoport, és családokat irtanak ki, időseket, gyerekeket, nőket, férfiakat, ahol Bucsában a tűzszünet alatt lebombáznak egy gyerekkórházat, veszélyeztetve terhes nők életét, újszülöttek életét, nem halljuk, hogy ezekről beszélnek, nem halljuk, hogy ezeket elítélnék önök.

Amikor Bucsában találtak olyan pincét, ahol több mint 25 nőt tartottak fogva az orosz katonák szisztematikusan megerőszakolva őket heteken át, nem hallottuk a Fidesz részéről, hogy azt mondták volna, hogy ez háborús bűn, ezért a Hágai Nemzetközi Bíróság előtt kell felelnie Vlagyimir Putyinnak és az orosz hadseregnek.

(14.40)

Amikor tény az, hogy több százezer ukrán gyermeket elraboltak az orosz hadsereg katonái, és zárt táborokban tartják őket most fogva, akkor nem hallottuk, hogy azt mondták volna, hogy Vlagyimir Putyin és az orosz hadsereg háborús bűnöket követ el.

Múlt héten volt az EBESZ parlamenti ülése Bécsben. Amikor szinte minden delegáció szembesítette az orosz delegációt például ezzel, hogy több százezer ukrán gyermeket fogva tartanak táborokban, az orosz delegáció nem is tagadta. Nem azt mondták, hogy ez nem igaz, és kikérik maguknak. Tudják, mit mondott az orosz delegáció vezetője? Azt, hogy ez így igaz, de azok jó táborok, nagyon kényelmes a gyerekeknek, ezt mondta, semmi probléma nincs ezzel, nagyon jó körülmények között vannak a gyerekek. Szóval, amikor önök kölcsönös tiszteletről beszélnek Svédország és Finnország tekintetében, akkor azért a kölcsönös tisztelet jegyében gondoljanak Ukrajnára, és gondoljanak arra, hogy mit művel most Vlagyimir Putyin és az orosz hadsereg Ukrajna területén, mert ez most a tét, amikor Finnország és Svédország NATO-csatlakozását akarjuk ratifikálni. Nem békeidő van! De békeidőben is, ahogy elmondta Németh Zsolt, kutya kötelességünk, nem kegy, hanem kötelesség ratifikálni egy ilyen bővítést. A szomszédunkban ilyen háború alatt ez hazafias kötelesség, nem kegy, hazafias kötelesség.

És önök lealacsonyítják ezt a tényleg a saját biztonságunkat is alapvetően garantáló kérdést arra, hogy az a csúnya finn meg a csúnya svéd azt mondta, hogy mi korruptak vagyunk (Nacsa Lőrinc: Ne hazudj már!), meg azt mondta, hogy itt nincs jogállamiság, meg Juhász Hajnalka azt mondta, hogy hogyan meri egy olyan képviselő azt mondani, ahol még alkotmánybíróság sincs. Hát, mi sokkal beljebb vagyunk a mi Alkotmánybíróságunkkal valóban, amit az önök pártkatonáival sikerült feltölteni! Szóval, tényleg ez a vita színvonala?!

Ha Nacsa képviselőtársam azt mondta most a vezérszónoki felszólalásában, hogy meg fogják szavazni  ugye, jól értettem, támogatják a ratifikációt , Németh Zsolt fideszes képviselő és vezérszónok azt mondta, hogy támogatják és meg fogják szavazni, akkor szeretném megkérdezni, hogy mi ez a misszió, amit küldenek. Először is tisztázzuk, hogy ez nem parlamenti… (Nacsa Lőrinc: Delegáció, nem misszió!) Akkor delegáció! (Az elnök csenget.) Már megint a szómágia! (Nacsa Lőrinc: Afganisztánban volt misszió!) Teljesen mindegy, akkor delegáció! Akkor újrafogalmazom, mert hátha így jobban érthető: mi ez a delegáció, amit önök terveznek Finnországban és Svédországban? Merthogy ez egyébként nem parlamenti delegáció, az biztos, mert nem tudok arról, hogy egyetlenegy ellenzéki képviselő is benne lenne, tehát ez maximum egy kormánydelegáció. De szeretnénk választ kapni arra, hogy mi fog ott történni, mit kérdeznek tőlük. Azt, hogy miért mondtátok, hogy korruptak vagyunk? Mondjátok azt, hogy nem is vagyunk korruptak!

Most két lehetséges kimenetele van. A svédek és a finnek a fejükhöz kapnak, hogy jaj, nagyon szeretnénk ezt a csatlakozást, inkább azt mondjuk, hogy ezek nem is korruptak; ugye, akkor sima ügy, valószínűleg akkor megszavazzák. Vagy azt mondják, hogy hát, azért ez így viccnek is rossz, természetesen korrupt a magyar kormány, hiszen nem a svédek és a finnek döntöttek, hanem az Európai Bizottság arról, hogy felfüggesztik az uniós pénzeket azért, mert eltűntek ezek a pénzek, és így a másik eshetőség, hogy azt mondja a finn és a svéd tárgyalódelegáció, hogy nem vonjuk vissza ezeket az állításainkat. Akkor mi fog történni? Akkor mégsem szavazzák meg az ő csatlakozásukat?

Tehát mi végre van ez a delegáció, mert ez nem világos. Most elmondta a KDNP, hogy támogatják, elmondta a Fidesz, hogy támogatják, Orbán Viktor is a nagy belső vita ellenére azt kéri a Fidesztől és a KDNP-től, hogy szavazzák meg ezt, Novák Katalin ma azt mondja, hogy kötelességünk megszavazni a NATO-bővítést. (Kósa Lajos: Nem mondta!) Ő azt mondta, hogy szerinte ez kötelességünk.

Mi fog történni? Nem halljuk, nem tudjuk. Megy ez a delegáció, és nem tudjuk, hogy mi lesz ennek a következménye. Vagy azért csinálják ezt az egészet, hogy tovább húzzák már megint ezt az egész kérdést és a ratifikációt, ezzel tovább segítve Vlagyimir Putyin véres és illegális háborúját, vagy valóban megpróbálják esetleg megzsarolni a svédeket, finneket, hogy az uniós pénzeket harcolják ki nekünk, de ezt ők nem fogják tudni megtenni, mert ez nem az ő döntésük. Tehát legyenek szívesek színt vallani azzal kapcsolatban, hogy mi ez a kettős beszéd, amit önök itt művelnek a delegációval kapcsolatban.

Szeretném leszögezni azt, hogy természetesen a Párbeszéd frakciója maximálisan támogatja a NATO-bővítést, maximálisan támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának a ratifikációját, ugyanis meggyőződésünk az, hogy ez szolgálja Magyarország biztonságát is. Ezért ezt ratifikálnunk nem kegy, ahogy elhangzott, hanem hazafias kötelezettség. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage