DR. FAZEKAS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Egy nagyon fontos téma van előttünk, hiszen a NATO bővítése a súlyánál, a jelentőségénél fogva ennek az esztendőnek, azt hiszem, az egyik legjelentősebb diplomáciai feladata.

A Fidesz-frakció támogatja Svédország és Finnország felvételét a NATO-ba, soha nem is mondott mást egyébként ebben a dologban. De nekem meggyőződésem, hogy a NATO-csatlakozás előtt, ahol egy erős szövetségesi kapcsolat alakul ki, azért nem árt tisztázni néhány dolgot. Nem árt tisztázni olyan témákat, amelyekre majd utalok, és amelyek itt legalábbis vitatható véleményalkotást jelentenek Magyarországról, sőt Magyarország elleni támadásként is felfoghatók.

De még mielőtt erre rátérnék, szerintem, mivel itt az ellenzéki oldalról többen a napirend ütemezését kifogásolták, azt azért szeretném elmondani, hogy Magyarország egy szuverén ország. A magyar Országgyűlés ennek a szuverén országnak a törvényhozó testülete, és akkor tárgyal bármely napirendet, amikor azt napirendre veszi, és ehhez nem elég az, hogy a parlament egyik legkisebb pártja, az MSZP ezzel elégedetlen.

Szerintem az Országgyűlés helyesen döntött akkor, amikor most napirendre vette ezt a témát. Óvatosan bánnék az olyan ügyekkel ebben az esetben és olyan álláspontokkal, amelyek ilyen, hogy is mondjam, izzadságszagú igazodási kényszert mutatnak az ellenzék egyes pártjai részéről, mintha itt valami lóverseny lenne, mintha valami pénzjutalomért kellene küzdeni egyeseknek a dollárbaloldal képviselői részéről, hogy miért nem fogadta el az Országgyűlés a csatlakozást múlt héten, egy hónappal ezelőtt vagy akár a nyáron. Nekem meggyőződésem, hogy a magyar érdek az, hogy ez a téma alaposan megtárgyalásra kerüljön, és tisztázzuk az összes olyan vitapontot, amit csak lehet ezekkel az országokkal, sőt itt bent, a parlament falai között, egymás között az itt jelen lévő képviselők, illetve frakciók is.

Tisztelt Országgyűlés! Idekapcsolódik az is, hogy Szabó Timea  aki szokása szerint nincs itt akkor, amikor reflektálnak az általa elmondottakra , kutya kötelesség, meg hazafias kötelesség, meg ilyen szavakat használ ezzel kapcsolatban. A kutya kötelesség szerintem ebben az összefüggésben nem értelmezhető, a hazafias kötelesség viszont igen. Mi a hazafias kötelesség? Az, hogy Magyarország érdekeit képviseljük, és Magyarországnak az az érdeke, hogy egy katonai szövetség, amelyben vagyunk, egy védelmi szövetség erősödjön, még akkor is, ha bizonyos geopolitikai realitásokra figyelemmel kell lenni, hiszen a NATO-nak jelenleg nincsen 1300 kilométer közös szárazföldi határa Oroszországgal. Úgy emlékszem, hogy még ennél lényegesen kisebb közös határa sincsen a szárazföldön, most pedig lesz, ráadásul erdős területen, illetve sarkvidéki területen, ami sok mindent újragondolásra késztet. Kósa Lajos képviselőtársam, kedves barátom hasonlatával élve, a portugál vagy a magyar hadseregnek is fel kell arra készülni, hogy ott gyakorlatilag idegen és ismeretlen terepen és viszonyok között kell esetleg majd helytállnia.

Tisztelt Országgyűlés! Ebből is következik az, hogy a tisztelt Ház nem köteles elfogadni egyébként azt a javaslatot, ami előttünk van. Egy szuverén döntés, és a magyar érdekek szerint tudjuk majd elfogadni és támogatni.

Tisztelt Országgyűlés! Van néhány olyan dolog, amire külön szeretném felhívni a figyelmet. Brenner Koloman képviselő úr svéd és finn barátainkról beszélt. Hát, jó lenne, ha esetleg mondana néhány svéd és finn barátot, mert nem látom, hogy ők kiálltak volna különösebben mellettünk. Itt van egy egész kötet kritika Magyarországgal kapcsolatban, amelyeket a képviselőtársaim már mondtak, de nem látom azt, hogy mondjuk, svéd vagy finn politikusok olyan nagy erővel síkra szálltak volna Magyarország védelmében.

Itt az egyik, amiről már volt szó, de mindenképpen figyelmet érdemel, hogy riasztó, ami Magyarországon a családpolitikában történik. Idézek ebből: „Most azt akarja Orbán, hogy több ’igazi’ magyar gyermek szülessen. A politika bűzlik a harmincas évektől, és jobboldali populistaként ködösíteni kell, hogy ez a fajta politika milyen következményekkel jár arra az önállóságra nézve, amiért a nők küzdöttek.” Nyilvánvaló, hogy teljes félreértelmezése a magyar családpolitikának.

De mi is az, ami fáj ebben az esetben? Az, hogy több magyar gyermek szülessen? Mi ebben a faji politika, vagy miben emlékeztet ez a harmincas évek politikájára? Mondják ezt egyébként olyan országok, így Svédország is, ahol nagyon komoly családtámogatási rendszer van. A szociális rendszer eleve olyan erős a skandináv államokban, Svédországban, Finnországban is olyan anyagi háttérre támaszkodhat, amit, azt hiszem, hogy csak irigyelhetünk. Sok szempontból ennek a mintáját hordozza a magyar kormány családpolitikája is. Ezért is érthetetlen ez a támadás.

Itt többen hivatkoztak a túloldalról arra, hogy ilyen hazafiság és olyan hazafiság. Hát, az az igazi hazafi, aki kikéri magának a magyar kormány, illetve a Magyarország elleni ilyen és hasonló támadásokat! Ez ellen tiltakozni kell, és igenis ki kell kérni magunknak, hogy ilyen hangnemben svéd politikusok nyilatkozzanak Magyarországról.

(15.30)

Nyilvánvaló, hogy a svéd történelem tanulságos történelem. Svédország semleges volt mind a két világháború alatt; hatalmas exportot bonyolított le a tengelyhatalmak irányába, mellesleg. Tehát a jólétnek van egy ilyen előzménye Svédországban; aranyért a Harmadik Birodalomnak az utolsó pillanatig hadiszállítmányokat teljesítettek a svédek.

Tisztelt Országgyűlés! Egy másik ilyen probléma, amit fölvetettek, az úgynevezett korrupciós vádak. Elég érdekes volt a dollárbaloldal képviselőitől ezt a korrupciós vádat hallgatni, meg a brüsszeliek véleményét is, ahol ugye, folyamatosan letartóztatásokat hajtanak végre a bűnüldöző szervek. Szinte alig van olyan nap, hogy ne értesülnénk arról, hogy valamelyik újabb baloldali vagy liberális képviselő kerül a hatóság látókörébe. (Nacsa Lőrinc: Dobrev Klára frakciójából!  Dr. Vadai Ágnes közbeszól.  Dr. Harangozó Tamás: Szájer József?) Igen, Dobrev Klára frakciójából például. Közös fotókon szerepelnek érintett képviselők a túloldalról. Tehát én azt hiszem, hogy itt ez a korrupciós vád legalábbis nem elkönyvelhető kész tényként az önök részéről. Sepregessenek csak azon a területen, ami az önöké, van ott bőven probléma és feladat!

Még idekívánkozik az is, hogy valamelyik svéd kutatóintézet szerint  idézem  „Magyarországot most az első olyan uniós országként sorolták be, ahol nem liberális demokrácia, hanem tekintélyelvű rendszer működik”.

Nem tudom, mitől tekintélyelvű ez a rendszer, amikor itt választások vannak, választások voltak és lesznek is, és ott a magyar emberek döntő többsége a Fidesz-KDNP mellett tette le a voksot, a törvényekre felesküdtünk, a törvényeket betartjuk és betartatjuk. Tehát az, hogy ez nem lenne liberális demokrácia, ez a kritika még a svédektől sem fogadható el, meg a finnektől sem  szép számmal vannak ilyen anyagok , ezek inkább a politikai küzdelemnek a részei.

Tisztelt Országgyűlés! Ezért is kell tehát tisztázni itt a dolgokat, hogy ha jelenleg olyan szövetségi rendszerbe illeszkedik be Svédország és Finnország, amelynek a tagja vagyunk, hogy akkor az a bizalmon alapuló együttműködés legyen, máshogy ennek az együttműködésnek igazán nagy előnyei nem lehetnek, csak visszük tovább magunkkal ezeket a feszültségeket. Ezt pedig meg kell oldani azért, hogy a magyar Országgyűlés tagjai nyugodtan, tiszta lelkiismerettel tudjanak majd szavazni a csatlakozás mellett. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage