DR. VADAI ÁGNES (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Önök világossá tették: akkor tárgyalják ezt, amikor akarják, azzal a tartalommal, amivel akarják, azt mondták, azt csinálnak, amit akarnak.

Több képviselőjük is ezt mondta. Tilki képviselő úr volt az első talán, és aztán a megtekintő exminiszterük volt a második. Ez lehet egy hozzáállás ehhez a kérdéshez, tehát félreértés ne essék. Tehát önök dönthetnek úgy, hogy majd megszavazzuk valamikor az Országgyűlésben, mert feltételezem, hogy előbb-utóbb csak megszavazzák Finnország és Svédország NATO-csatlakozását (Nacsa Lőrinc: Önök nem?), és előbb-utóbb eljutunk arra a pontra, hogy Finnország és Svédország nyilvánvalóan tagja lesz a NATO-nak intézményesen, jogilag is. Szerintem akkor kell majd először szembenézniük önöknek Finnország és Svédország képviselőivel, de nemcsak velük, hanem az összes szövetségesünkkel.

Amit maguk ma itt előadtak, képviselőtársaim  és nem a vezérszónokokok, hanem az utólag becsatlakozó megtekintős kolléga, a konteós kolléga, a vidéki embereket képviselő kolléga , az tényleg a legalja volt ennek a vitának.

Lehetnek közöttünk viták azzal kapcsolatosan, hogy hogyan értékeljük a biztonság dolgát. Azt mi évek óta végighallgatjuk minden parlamenti ülésen, minden sajtótájékoztatójukban, hogy mi hazaárulók vagyunk. Ma ez még nem hangzott el, de előbb-utóbb ez is el fog következni, ezt így meg már  hogy mondjam?  lekönyveltük, hogy ez egy állandóan visszatérő toposz a Fidesz-KDNP-s kollégáknál. De az, hogy egy ilyen fontos ügyben két északi szövetségesünkről, akikkel egyébként Magyarországon haditechnikai együttműködést folytatunk, védelmi együttműködést folytatunk, önök így beszéljenek, ez egészen elképesztő!

Önök összekeverik egyébként másodsorban a szezont a fazonnal. Tehát ezek a politikusok soha nem a magyar polgárokról és nem Magyarországról en bloc beszéltek. Ezek a politikusok önökről beszéltek, képviselőtársaim. Tehát kikérem magamnak, hogy magukat velem összemossák! Kikérem magamnak! (Közbeszólások a kormánypárti padsorokban.) És kikérem, hogy a magyar kormány leépíti a jogállamot és a demokratikus értékeket! És kikérem magamnak, hogy a magyar kormány tevékenységének köszönhetően az Európai Unióban és a NATO-ban olyan szégyenpadra kerültünk, ahova senki más! És kikérem magamnak, hogy szétverték a V4-együttműködést, és már a legnagyobb szövetségesük, a lengyelek is elhatárolódnak önöktől! Kikérem magamnak!

És azt is kikérem magamnak, hogy ezeket a dolgokat, amiket most itt elmondtak, az elmúlt hét hónapban sem a Külügyi Bizottság, sem a Honvédelmi Bizottság ülésén, sem házbizottsági ülésen egyetlenegyszer nem mondták el. Önök mindvégig hazudtak Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának az ügyében. Mindvégig hazudtak. Mondvacsinált okokat találtak ki.

Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy ha önöknek vitájuk van Finnországgal és Svédországgal a különböző megjegyzések miatt, semmi probléma (Kósa Lajos: Ez nem kétperces?  Nacsa Lőrinc: Nem!), akkor lehetséges erről beszélgetni. Van erre mód.

Kósa Lajost szeretném fölvilágosítani arról, hogy az ő megszólalásának volt időkorlátja. Az enyémnek is van, de az enyém még nem járt le, az övé viszont akkor lejárt. Ismerni kellene a házszabályt, képviselő úr, és akkor nem nézne ilyen kétségbeesetten, hogy miért beszélek, beszélhetek még én egyáltalán. Ez egy normál felszólalás, aminek a végén be fogom tartani az időkeretet.

Szóval, visszatérve: látható, hogy a Külügyi és a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság tagjai, plusz a vallásturizmusért felelős Nacsa úr, illetve most már látom, hogy a megtekintő képviselő az, aki ez iránt az ügy iránt érdeklődik. Mi lenne, mi lett volna, ha korábban tartunk erről a kérdésről együttes bizottsági üléseket? Tisztázzuk! És mi lett volna, hogyha ezekre az együttes bizottsági ülésekre egyébként odahívjuk a nagyköveteket? Mi lett volna, ha megalakult volna vagy jóváhagyták volna az észak-európai államok és Magyarország közötti baráti tagozatot, és a baráti tagozaton keresztül beszélgettünk volna? Mi lett volna, ha  egyébként az általam korábban említett  NATO-s, Európa tanácsos, egyéb parlamenti közgyűlésen folytattuk volna ezeket a beszélgetéseket?

Képviselőtársaim! Én értem, hogy önöknek nincs kedvük ezzel az üggyel foglalkozni. És azt is értem, hogy vannak önök között olyanok, akik nyilván Putyin mellett állnak. (Nacsa Lőrinc: Nincs ilyen!) Ez az önök szíve joga. Ez engem különösebben nem érdekel, majd egyszer ezzel el kell számolni.

Kósa Lajosnak pedig szeretném mondani, hogy akik háborúban nőket és gyerekeket erőszakolnak meg, azokat a genfi konvenció értelmében úgy hívják, hogy háborús bűnösök. (Kósa Lajos: Ha a bíróság ezt megállapítja.) És akik ezeket a katonákat… (Közbeszólások a Fidesz padsoraiban.) Nem! Tessék olvasgatni a genfi konvenciót, képviselő úr! Tudom, hogy a kupakok óta nem nagyon megy az ilyen típusú feladat, de el kell olvasni ezeket a konvenciókat! Akik háborúban nőket és gyerekeket erőszakolnak meg, azok háborús bűnösök. Azok emberiesség elleni bűncselekményeket követnek el. Konzultáljon az ön mellett ülő külügyi bizottsági elnökkel, és meg fogja ezt erősíteni.

De még egyszer mondom: ha ezekben a kérdésekben önöknek kétségeik, vitáik vannak, akkor számtalan olyan fórum volt az elmúlt hét hónapban, ahol ezt megvitathattuk volna. A probléma az, képviselőtársaim, hogy egészen múlt hétig egyetlenegyszer sem jöttek elő ezekkel az igényekkel. Tehát mindvégig, a hét hónapot végighazudták a finn és a svéd NATO-csatlakozás kapcsán.

Tilki képviselő urat arra szeretném kérni, hogy a vidéki emberek nevében ne beszéljen, mert vannak sokan vidéki emberek, akik nem értenek egyet önnel, és őszintén szólva, jómagam sem! (Közbeszólások a Fidesz padsoraiban.) Ön szó szerint azt mondta, hogy a vidéki emberek. Jómagam sem értek ezzel egyet, és őszintén szólva, azt is szeretném világossá tenni, hogy ha béke kérdésében szeretnék konzultálni, akkor egészen biztosan nem a Fidesz-KDNP-kormánypárti frakciókkal fogok konzultálni. Az önök elmúlt 12 éve nem szól másról, mint hogy háborút folytattak a saját hazájukban az önök által kipécézett csoportokkal. Ezt csinálták! Önök szabadságharcról beszéltek, azt vívták Brüsszeltől kezdve, ahol csak demokratikus értékekkel találkoztak. (Közbeszólások a Fidesz padsoraiban.) Ennek semmi köze sincs a NATO-hoz.

Kósa Lajos bizottsági elnök úrnak szeretném mondani, hogy hiányoznak azok a bizottsági ülések… Olyan konteót adott itt elő, amivel, azt gondolom, némiképp fel is dobta ezt az egészen unalmasnak indult vitát. (Nacsa Lőrinc közbeszól.) Önnek teljesen igaza van a bizalom tekintetében, de azt is javaslom, hogy olvassa el a washingtoni szerződés 5. cikkelyét is és talán az egész szerződést, és akkor tisztában lesz azzal, hogy mi is ez az 5. cikkely szerinti eljárás.

(15.40)

Tisztában lesz ezzel, mert láthatóan ezt nem olvasta el. Egyetértek: ne hagyják el a józan eszüket! Valakinek már nincs mit elhagyni, de kérem, igaza van bizottsági elnök úrnak: ne hagyják el a józan eszüket! Ne jöjjenek ezzel a rendkívül rossz minőségű szövegekkel, ne jöjjenek itt Horthy Miklóssal, nagyon szépen kérem, mert Kósa Lajos képviselő úr már odáig jutott, hogy Horthy Miklós felelősségre vonását vagy felelősségre nem vonását idézte a NATO bővítése kapcsán.

Én a következőt szeretném mondani: ez az ország, ez az Országgyűlés a nap végén meg fogja szavazni ennek a két országnak a csatlakozását. Az önök miniszterelnöke támogatja, láthatóan itt azok, akik ezekkel a témákkal foglalkoznak, azok támogatják, persze be kellett dobni néhány olyan képviselői megszólalást is, amivel egy kicsit másfajta szavazói körre lehet lőni.

És tisztázni kell dolgokat, tisztázni kell dolgokat. A legfontosabb kérdés, amit tisztázni kell, az az, hogy miért viselkednek önök így a NATO-val, azzal a szövetséggel, amelyik Magyarország biztonságának egyik garanciáját jelenti. Miért, miért csinálják ezt hónapok óta? Árulják el nekem, képviselőtársaim! Tavaly, nagyjából február óta szisztematikusan kétértelmű, sőt sokszor NATO-ellenes mondatokkal hangolják a közvéleménynek azt a részét, amelyik erre nyitott, Magyarország polgárait a NATO ellen. Szisztematikusan aláássák Magyarország hitelességét a NATO-ban, az Európai Unió mellett, és szisztematikusan szállnak szembe a NATO-val. Képviselőtársaim, az önök miniszterelnöke ül ott a NATO-ban, az önök államtitkára ül ott a NATO-ban. Egyébként pont találkoztam vele, amikor odatartott, az önök honvédelmi minisztere megy a NATO-ba. Önök vannak minden információ birtokában. Mi az, amit nem osztanak meg velünk, amit tudnunk kellene a NATO-ról, ami miatt önök így viselkednek pontosan azóta, hogy Vlagyimir Putyin megtámadta Ukrajnát? Szerintem ezt a kérdést kell előbb-utóbb tisztázni.

Miért támadják önök Magyarország NATO-tagságát? (Kósa Lajos: Ki támadja? Ági, ne beszéljél összevissza!) Miért támadják önök, és halasztják folyamatosan Finnország és Svédország NATO-csatlakozását? Gondolom, hogy a házelnök úr figyel éppen, hogy milyen szépet kiabál nekem a konteós képviselő, ezt majd rögzítjük a jegyzőkönyvben. Azt szeretném mondani Kósa elnök úrnak, hogy a kupakos sztorija óta nem nagyon vehető komolyan, mégis figyelemmel kísértem, amit ön mondott. Egy ép, értelmes, a NATO-csatlakozással kapcsolatos mondat nem volt benne, ellenben rengeteg olyan tárgyi tévedés volt, amely nem erre a vitára való. Ha igényel felvilágosítást NATO-ügyben, javaslom, forduljon bizalommal egyébként Németh Zsolt képviselő úrhoz, Balla Mihály képviselő úrhoz, Zsigmond Barna Pál képviselő úrhoz. De ha ők nem segítenek, akkor nagyon szívesen időpontban elmagyarázom önnek, hogy mit is jelent például a washingtoni szerződés, mit is jelent a NATO szervezeti működése, és őszintén szólva nagyon szívesen megmutogatom önöknek és önnek kifejezetten azokat a mondatokat, amelyek folyamatosan és szisztematikusan hangoltak a NATO ellen. Az ön miniszterelnöke, az ön korábbi honvédelmi minisztere és még a vezérkari főnök, a jelenlegi vezérkari főnök, aki, nem tudjuk, hogy meddig lesz vezérkari főnök, ő is mondott olyan mondatokat tavaly áprilistól kezdődően, amelyek kétértelműek voltak és amelyek nem elfogadhatóak egy NATO-ország tekintetében.

Ha önöknek vitájuk van a NATO többi tagországával, akkor legyenek szívesek az Észak-atlanti Tanács ülésére eljárni, ott legyenek szívesek ezekkel a kollégákkal beszélgetni. Talán éppen ön volt az, de lehet, hogy éppen a vallásturizmusért felelős kormánybiztos, ha jól tudom, bocsánat, lehet, hogy rosszul idézem, Nacsa képviselő úr (Nacsa Lőrinc: Rosszul, de mindegy.), teljesen mindegy, mert nem létező program, viszont sok pénzt lehet rá elkölteni, Nacsa képviselő úr mondta azt, de most ebben tényleg bizonytalan vagyok, hogy tulajdonképpen Finnországba és Svédországba ennek a parlamenti delegációnak, önmaguk meghívatásának a legfőbb célja az, hogy beszélgessenek, de ez nincs összefüggésben a NATO-csatlakozás kérdésével. Én így emlékszem, hogy valamelyikőjük, már nem tudom, melyikőjük, de ezt mondta. (Nacsa Lőrinc: Én mondtam, de nem ezt mondtam.) Igen, de valamelyikőjük… Akkor ön nem ezt mondta, de egy másik képviselő ilyen értelmű mondatot tett. Én javaslom, hogyha el szeretnének menni, önök bárhová elmehetnek, bármit megcsinálhatnak, ezt fejtette ki mind Tilki Attila, mind a megtekintő emberük, tehát hogy önök bármit megcsinálhatnak. Csinálják is meg, félreértés ne essék! Ezért azt javaslom, hogy tegyék ezt meg, amikor akarják, de ezt a két dolgot ne kössék össze a NATO-csatlakozás ratifikálásával.

Szerintem jövő héten kiválóan alkalmas lesz a hétfői nap, hogy ezt a szavazást megejtsük. Nem láttam és nem hallottam olyan indokot, amely alapján Svédország és Finnország csatlakozása ne felelne meg az előírt feltételeknek. Nem láttam olyan indokot, és nem is hallottam olyat, amely alapján önök azt mondták volna, hogy ennek a két országnak a demokratikus berendezkedése okozna gondot, vagy a katonai műveletekben való részvétele, vagy a katonai ereje okozna gondot, sőt éppen nem kevesen önök közül azt állították, és azt hangsúlyozták, hogy ezzel a két országgal katonailag nagyon sokat fog nyerni a NATO. Márpedig, ha katonailag sokat fog nyerni a NATO, akkor ez azt jelenti, hogy Magyarország biztonságának garanciája is növekedni fog.

Nincs lóverseny ebben a kérdésben, de láthatóan, ha lenne lóverseny, akkor az a ló, a mienk már valószínűleg visszafele megy, semmint előre. Magyarország valóban szuverén ország, akkor tárgyal, amikor akar, azt tárgyal, amit akar, és Tilki képviselő úr, ne haragudjon, azt kell hogy mondjam, hogy madáregyezményt azért említettem önnek, mert nagyon sok mindent tárgyalt a magyar Országgyűlés az elmúlt időszakban, amit sokkal fontosabbnak gondoltak, mint a finn és svéd NATO-csatlakozást. Szerintem a kettős adóztatás elkerülésével kapcsolatos nemzetközi egyezmények meg a vadludakkal, vadlibákkal, vadmadarakkal kapcsolatos nemzetközi egyezmények fontosak, félreértés ne essék, de abban az időszakban, amikor a szomszédunkban az orosz agresszió miatt emberek halnak meg, emberiesség elleni bűncselekményeket követnek el, és egy brutális katonai, politikai gépezet indul el egy szomszédos szuverén ország ellen, megszegve minden létező szabályt, akkor talán a vadludaknál egy picikét fontosabb az, hogy az a katonai szövetség, amelyben Magyarország is teljes jogú tag, tovább erősödjön. Finnország és Svédország jelenléte a NATO-ban, teljes jogú tagsága a NATO-ban erősíteni fogja a NATO-t, vele együtt erősíteni fogja Magyarország biztonságát.

És még egyszer hadd emlékeztessem önöket egy dologra, Magyarország biztonsági garanciarendszere három pilléren alapul: a Magyar Honvédségen, az állampolgárok patrióta elkötelezettségén és a NATO-n. Ha bármelyik elem megbillen, akkor megbillen ez a garanciarendszer. Önök szisztematikusan próbálják kibillenteni az első elemet is egy kicsit, az utóbbi időben a NATO-mentesítéssel és a katonák elbocsátásával, a második elemet is, amikor az országnak azt a részét, amelyik nem önökre szavaz, nem tekintik hazafiaknak és a harmadik részét is, amikor az elmúlt egy évben szisztematikusan támadták Magyarország NATO-tagságát propagandista haverjaikon keresztül.

Én azt szeretném kérni, hogy ne folytatódjon ez az út. Ha itt mindannyian egyetértünk abban, hogy Finnország és Svédország alkalmas arra, hogy csatlakozzon a NATO-hoz, akkor én nem látom annak akadályát, hogy a lehető leghamarabb, akár már jövő héten szavazzunk erről. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage