DR. JUHÁSZ HAJNALKA (KDNP): Nagyon szépen köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Nacsa Lőrinc képviselőtársamhoz kapcsolódnék, és mivel Vadai Ágnes képviselőtársam és Brenner Koloman kamu konzervatív jobbikos politikus kiállt a svéd és finn politikusok mellett, akik véleményük szerint csak a magyar kormányt támadják és nem a magyar népet vagy Magyarországot, szeretném azt a két-három nevet elmondani, aki általánosságban és kifejezetten Magyarországot támadta.

Az egyik Eero Heinäluoma finn szociáldemokrata képviselő: „Magyarország és Lengyelország úgy, ahogy van, antidemokrata.” Petri Sarvamaa finn európai parlamenti képviselő: „Magyarország úgy, ahogy van, ne kapjon uniós forrásokat.” Karin Karlsbro svéd liberális képviselő: „Magyarország, ha nem tartja be a játékszabályokat, induljon Magyarország ellen a 7. cikkelyes eljárás is.” És nem utolsósorban  mert még hosszan sorolhatnám azokat a svéd és finn politikusokat, akik általánosságban támadták Magyarországot, nem a magyar kormányt, mert az egy dolog, ha valaki a magyar kormányt támadja, a kritika a politikának része, de hogy a magyar népet és Magyarországot politikai termékként támadja Lengyelországhoz hasonlóan, az maximálisan elfogadhatatlan  Malin Björg svéd baloldali képviselő: „Magyarországon lábbal tiporják mindazt, ami jelenti a demokráciát és a jogállamiságot.”

Azt gondolom, hogy ez itt az alapvető probléma és a mai vitánknak az egyik legfontosabb üzenete, hogy mindezek ellenére, felülemelkedvén az ilyen jellegű személyeskedő, Magyarországot politikai termékként támadó politikusokat (sic!), támogatjuk ennek a két országnak a NATO-csatlakozását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage