DR. VADAI ÁGNES (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Kezd igazán nevetségessé válni, amit önök művelnek. Tilki képviselő úr személyes sértődöttsége egészen megdöbbentő, de ehhez hozzászoktam, mert a Külügyi Bizottság ülésén rendszeresen ezt csinálja, megsértődik. Azt tudom mondani, aki nem bírja az itteni feszültséget, az kérje meg a frakcióját, hogy ne kelljen ezeket a feladatokat többet betöltenie. Igenis, fontosabb volt nemzetközi egyezmény, ami a madarakkal foglalkozott, mint a finn és a svéd NATO-csatlakozás. Ezen nem kell megsértődni, ez ténykérdés, ez így történt.

Én nem vitatom el a képviselő úr jogát arra, hogy beszéljen a vidéki emberekről, de az összes vidéki ember nevében semmiképpen se beszéljen, hiszen vannak olyan vidéki emberek, akik egyáltalán nem értenek vele egyet.

Értem ezt a feszültséget, és értem, hogy nehéz önöknek szembesülni azzal, hogy folyamatosan világossá tesszük, hogy amit önök műveltek az elmúlt egy évben, az Magyarország tekintélyének és szövetségesi hűségének aláásása a NATO-ban, de ezt teszik, képviselő úr. Tehát ön jöhet a Gyurcsány-Vadai-érával meg a nem tudom én, milyen szövegekkel, azt tudom mondani önnek, hogy tanulmányozza a 2002 és 2010 közötti időszakot. Nyilván nem felejtette el, csak itt felejtette el mondani, mert ez  hogy mondjam  a politikának része, hogy Magyarországon 2004 óta nincsen sorkatonai szolgálat békeidőben. Azt is elfelejtette mondani, hogy azok a bizonyos T-72-es tankok az önök kormányzása idején kerültek az Iszlám Államhoz, én mégsem mondtam azt a legutóbbi vitában sem, hiszen ön ugyanazt a felszólalását olvasta föl, amit korábban, mégsem mondtam azt, hogy ez az önök hibája lesz.

Térjünk vissza, és Juhász Hajnalka képviselő asszonynak szeretném mondani, hogy önök meg szintén mondtak olyanokat más országokra, amilyen dolgokat ezek a képviselők mondtak. Ezeket a kérdéseket az elmúlt hét hónapban meg lehetett volna vitatni. Nem akarták megvitatni, ezt most kitalálták, hogy akkor ezt lehet majd újra a finnek és a svédek nyakába en bloc varrni, és önök most előadják, hogy mégiscsak fölülkerekednek ezeken az érzelmeken. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Önök nem emelkednek semmin fölül, önök ellenzik a NATO-bővítést, ez teljesen nyilvánvaló, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez ne történjen meg, és önök szisztematikusan aláássák Magyarország pozícióját a NATO-ban. Ez a szégyen! Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage