DR. VADAI ÁGNES (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Némi félreértés van. Én nem vitatom el Tilki Attila képviselő úr jogát arra, hogy a magyar parlamentben beszéljen. Soha nem is vitattam el, hogy az ő választói nevében beszéljen. A vidéki emberek nevében ne beszéljen! Én se beszélek a vidéki emberek nevében, pedig vidéki vagyok.

(16.10)

És nyilvánvalóan senki nem beszélhet a magyarok nevében úgy általában. Önök szeretik összekeverni a magyar kormányt is Magyarországgal. Ebből adódik egyébként jelen pillanatban a nagy probléma, azt hiszem, a finn és a svéd NATO-csatlakozás kapcsán.

Juhász Hajnalka képviselő asszony, a megtekintő képviselő úr az elmúlt időszakban, az elmúlt pár órában számtalan idézetet vett elő finn és svéd képviselőktől. Ezek a mondatok a magyar kormányról szóltak, en bloc a magyar kormányról, nem Magyarországról, nem Magyarország polgárairól, a magyar kormányról szóltak. A magyar kormány tevékenységét kritizálták. (Dr. Juhász Hajnalka: Nem…) Ahogy a 7-es cikkely szerinti eljárás is azért indult el, mert a magyar kormány semmibe vette az alapvető jogállami szabályokat.

Én rendkívül sérelmezem, amikor a magyar kormányt összekeverik itthon és külföldön a magyar polgárokkal, én ezt nagyon sérelmezem. Nem véletlen, hogy a vezérszónoki felszólalásomban elmondtam, Magyarország polgárai támogatják a NATO-t és támogatják a NATO bővítését. A magyar kormány az, amelyik mindent megtesz annak érdekében, hogy húzza-halassza ezt a ratifikációt.

Én értem, hogy kit, mikor és hányszor választottak meg. Ebben tulajdonképpen egy platformra kerültem Orbán Viktorral, akit soha életében nem választottak meg egyéni képviselőnek, mindig listán jutott be. Ez nekem kellemetlen, hogy legalábbis ebben egy platformba  és remélem, másban nem, de hogy ebben egy platformra  kerültünk, de ez tényszerű. Ez esetben azt tudom mondani, hogy nyilván a jelenlegi miniszterelnök sem beszélhet itt semmiről, és mire neki az a nagy magabiztosság, hiszen egyéniben soha, egyetlenegyszer nem választották meg, mindig listáról jutott be.

Én azt javaslom, hogy ne ebbe az irányba haladjunk tovább ezekkel a kérdésekkel, a NATO-csatlakozással, hanem inkább haladjunk abba az irányba, hogy mennyire fontos lenne az, hogy a magyar biztonsági garanciarendszer hármas eleme tényleg megvalósuljon és egyensúlyban legyen.

Akkor nézzük meg ezt a három garanciaelemet, amiben azt láttam először, hogy nagyjából a kormánypárti képviselők is egyetértenek. A második elemmel kezdeném először, mert én hiszek a patrióta állampolgári magatartásban, még akkor is, hogyha Kósa Lajos itt feláll, és azt mondja, hogy hazaáruló vagyok. (Közbeszólás a kormánypártok padsoraiból: Tényleg!) Azt tudom mondani, hogy ha az ő logikáját követjük, amit előadott az emberiesség elleni bűncselekmények kapcsán, akkor azt tudom mondani, hogy semmilyen bíróság soha egyikünket sem ítélte el állam elleni bűncselekményekért, vagy legalábbis engem sem és a pártomból senkit, tehát ha azt a logikát követjük, amit ön képviselt, akkor nyilvánvalóan ön hazudik.

Amúgy pedig azt tudom önnek mondani, hogy az, amit ön állít velem kapcsolatban, hogy én hazaáruló vagyok, azt egész egyszerűen kikérem magamnak! Kinek képzelni magát? Kinek?! Azért, mert egy bizottsági elnöki posztban üldögél? Hát, kinek?! Hogy azt mondja itt rólam, és még sok-sok képviselőről meg a mögöttünk álló választókról, hogy mi hazaárulók vagyunk? Ezek után hogyan várják el, hogy azok a választók, akik egyébként nem önökre szavaznak, és nem kevesen vannak, ezt a nagyon nemes és fontos, patrióta állampolgári, hát, kötelezettséget, mert tulajdonképpen kötelezettség, de fontos hozzáállást, a haza védelmét elfogadják? Ezt hogyan gondolják? Magukat látják ott, az ilyen embereket, mint maga, aki azt mondja rólam, hogy hazaáruló vagyok. A másik meg azt mondja, hogy nem vagyok vidéki, és elfelejtettem, hogy vidéki vagyok. Kik maguk?! Mégis kik maguk, hogy felállnak itt, és ilyen mondatokat mondanak akkor, amikor Finnország és Svédország NATO-csatlakozásáról van szó; hogy beszélnek vidéki emberek nevében; hogy lehazaárulóznak másokat? Minek képzelik magukat? Minek és kinek?!

Egészen felháborító, én azt gondolom, és lehet kritizálni bennünket, lehet Orbán Viktorral egy platformra helyezni bennünket a választások tekintetében, lehet itt beszélni Gyurcsány-Vadai-tengelyről, de én azt gondolom, képviselőtársaim, hogy ha ez a hangnem nem fejeződik be, akkor ennek előbb-utóbb az országon belül is nagyon rossz vége lesz. Amikor ön arról beszél, hogy én hazaáruló vagyok, akkor a mögöttünk álló szavazókról is beszél. A mögöttünk álló szavazókról is!

Nem kell nekünk egyetértenünk, nem kell ugyanazt gondolnunk a világról. Nem kell ugyanazt gondolnunk a NATO-csatlakozásról, de azt a lehetőséget elvitatni tőlem, és azt elvitatni tőlem, hogy én szeretem a hazámat, csak máshogyan szeretem, mint maguk, és nem vagyok hajlandó úgy szeretni, ahogy maguk, és nem vagyok hajlandó mindenben azt gondolni, amit maguk, és én ezért hazaáruló vagyok, ezt én kikérem magamnak! És kikérem magamnak a többi ellenzéki képviselő nevében is, akik most nincsenek itt!

Egyébként önök közül sincsenek sokkal többen. Nem tudom egyébként, hogy a jelenlétükkel mennyivel járultak hozzá itt az elmúlt időszakban a NATO-val kapcsolatos kérdések tisztázásához. Mert akárhogyan is mondja itt Nacsa képviselő úr, akárhányszor is áll föl itt az Országgyűlésben és mondja, hogy márpedig mi a NATO-nak jó tagjai vagyunk, és én veszélyeztetem a katonák biztonságát, amikor arról beszélek, hogy maguk szisztematikusan aláássák Magyarország tekintélyét, azt tudom önnek mondani, hogy a magyar katonák tekintélye, sőt a magyar katonák tevékenysége ellensúlyozta azt a tekintélyvesztést, amit elszenvedtünk a NATO-ban a politikai tevékenységüknek köszönhetően. A magyar katonák közül nagyon sokan olyanok, akiket éppen most bocsátott el az önök minisztere, és tisztességgel elvégezték a munkájukat; missziókban szolgáltak, nyelvet beszéltek, a NATO-ban szocializálódtak. Valószínűleg ez volt a legfőbb bűnük, mert szeretnek mostanság olyanokat kinevezni, akik egyébként Fideszhez köthető akadémián tanítanak.

És látható, hogy a Magyar Honvédségen belül is azok fognak befolyást szerezni, akiknek az elsődleges szeretete a Fidesz iránt van, és nem a haza iránt. Látunk ilyet, legalább kettőt a Magyar Honvédségen belül, akik érdemben befolyásolják a Magyar Honvédség működését és tevékenységét.

És a hármas elemből a harmadik a NATO. Orbán Viktor, Benkő Tibor a tavalyi évtől kezdődően szisztematikusan, napról napra változtatva ásta alá Magyarország tekintélyét és szövetségesi hűségét a NATO-ban. Szisztematikusan mérgezte a hazai közvéleményt a propagandistákon, a propagandista barátaikon keresztül. A miniszterelnök külpolitikai igazgatója vagy igazgatója, vagy politikai igazgatója, már nem tudom követni ezt a sok pozíciót, arról beszélt egy zártkörű rendezvényen Orbán, Orbán mind a kettő…  világossá tette a miniszterelnök, hogy nem kívánnak önök egy Washington vezette blokkhoz tartozni. Világossá tették, hogy nem kívánnak a szabad világgal ily módon együttműködni, ez teljesen nyilvánvaló.

Ön hússzor elmondhatja, képviselő úr, hogy mi jó tagjai vagyunk a NATO-nak. Szerintem vannak olyan magyarok, akik jó tagjai a NATO-nak, ez biztos. A magyar katonák, akik tisztességgel végezték a feladatukat, és akik közül önök most a NATO-s pozíciókból rendelték őket vissza ebben a sztálini tisztogatásban, ők biztosan jól végezték a dolgukat. De amit önök politikailag műveltek ebben a szövetségben, az egész egyszerűen aláássa Magyarország tekintélyét, és ezt önnek tudnia kell, hiszen a NATO Parlamenti Közgyűlésben ül, és velem együtt hallja azokat a kritikákat, vagy lehet, hogy már süket a füle ezekre a kritikákra, pedig ezeket is érdemes hallgatni.

Brüsszelben lehet magányosnak lenni, képviselőtársaim, de a NATO-ban nem lehet. Nem lehet! Ott nekünk szövetségesekre, barátokra van szükségünk, és nem azért, amit Kósa Lajos mond, mert az 5-ös cikkely világossá teszi, hogy aki ennek a szövetségnek a tagja, azt ez a szövetség, ha őt támadás éri, és kéri, meg fogja védeni, mert erről szól ez a védelmi szövetség. De barátok nélkül akkor sem fogunk előrébb jutni.

És a magyar kormány, az önök tevékenységének köszönhetően, borzasztóan magányos a NATO-n belül. Aztán, ha már itt beszélgettünk európai uniós szokásokról, azt tudom mondani, hogy ki mivel tölti a magányát: valaki ereszcsatornákon csúszik le, valaki meg azzal foglalkozik nagy magányában, hogy megpróbálja jobbá tenni ezt a viszonyt. Hát, kinek mi jutott: valakinek ereszcsatorna, valakinek tárgyalás.

Finnország és Svédország csatlakozása eminens NATO-, finn-svéd és eminens magyar érdek. Én azt gondolom, hogy ebben az ügyben a lehető leggyorsabban kell eljárni.

(16.20)

Önöknek hét hónapjuk volt ezeknek a kérdéseknek a tisztázására. Igazuk van a kormánypárti képviselőknek, nem Harangozó képviselő úr meg én fogjuk eldönteni, hogy mikor tűzik napirendre. Önök fogják napirendre tűzni, ahogy fogalmaztak, akkor és amikor önöknek jólesik. A mi jogunk pedig az, hogy elmondjuk, hogy szerintünk ez a magatartás ebben a helyzetben még békeidőben is helytelen. Egy olyan helyzetben meg kifejezetten helytelen, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, és olyan bűncselekményeket és olyan cselekményeket követ el Ukrajna területén, ami a háborús bűnök kategóriájába tartozik.

Én ezért azt szeretném javasolni, képviselőtársaim, hogy ha szükséges, akár hétvégén is, akár hétfőn délelőtt is ülésezzen a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság együttes üléssel a Külügyi Bizottsággal, meg még csatlakozzon az Európai Ügyek Bizottsága, bármi. Csak szeretném felhívni a figyelmet, ezek az Országgyűlésnek legitim bizottságai, amelyek ilyen üléseket szervezhetnek, azoknak, akiket megtévesztene, hogy mi is a feladata egy bizottságnak. Tisztázzuk ezeket a kérdéseket, ha kell, önök hívják oda a két érintett ország nagykövetét, és a lehető leghamarabb erről a kérdésről döntsünk.

Nem tudom, hogy megpróbálkoznake azzal, hogy megkérnek valakit, hogy nyújtson be módosító javaslatot annak érdekében, hogy minél tovább lehessen ezt húzni. De önök elmondták, támogatják Finnország és Svédország csatlakozását. Ha ez így van, ha ennek lehet hinni  mert önök kapcsán már semminek sem lehet hinni , akkor nem gondolom, hogy egy bármilyen út, ami kormánypárti képviselők útja, az bármilyen kérdést tud tisztázni. Önök a következő egy hétben út nélkül is az önökben benne lévő tüskét  látszik , fájdalmat tudják tisztázni ezekkel a képviselőkkel. Föl kell őket hívni, kell velük beszélni, meg kell vitatni, ha önöknek ez ennyire fájdalmas  hozzáteszem, ahhoz kicsit több kell, hogy az alapja megoldódjon, tehát, hogy a jogállamisági kérdés és az önök korrupciós magatartása megváltozzon, de az egy másik dolog , s rendezzük le egyszer s mindenkorra ezt a kérdést.

Ugyanis, képviselőtársaim, a finn és a svéd NATO-csatlakozás nemcsak a jelenlegi háborús helyzetben fontos, amikor Oroszország agresszív módon támadja Ukrajnát, hanem a jövőbeni NATO-bővítés szempontjából is lényeges. Ne felejtsük el, ebben van közös érdek, ahogy abban is van közös érdek, hogy minél hamarabb megtörténjen annak érdekében, hogy az euroatlanti, az európai uniós bővítés is meglegyen. Tehát én azt gondolom, hogy az itt elhangzott mondatoknak nemcsak Finnországra és Svédországra nézve van következménye, hanem következménye van a NATO, illetve az Európai Unió következő bővítéseire is.

Ezért javaslom, hogy ha van ilyen kérdés, hívják fel az illető képviselőket  ma már mindenki elérhető az internet világában , beszéljék ezt meg velük, és aztán jövő héten szerintem a lehető legnagyobb nyugalommal tudunk erről szavazni. A Házbizottság még nem ülésezett, napirendet bármikor lehet módosítani, nemcsak csütörtökig, hanem hétfőig ezt a kérdést szerintem egyszer és mindenkorra le tudjuk zárni. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage