UNGÁR PÉTER (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Külügyminiszter Úr! Két dologban értelemszerűen egyetértünk. Az egyik az, hogy a béke most a legfontosabb. Egészen szomorú az, hogy a harmadik generáció óta a szovjet térségben anyák áldozzák fel a velem egykorú fiaikat olyan háborúkért, amelyek nem az ő érdekeiket szolgálják, legyenek ezek orosz vagy ukrán anyák. A másik az, hogy a kárpátaljai magyarság érdekei mellett csak mi tudunk kiállni. A kárpátaljai magyarság egy őshonos kisebbség, nem ők kerültek egy idegen államba, hanem egy idegen állam került őalájuk. Ezért az LMP az elmúlt tíz évben is, most is támogatja a kormány vétópolitikáját a kárpátaljai magyarok érdekében, akár Ukrajnával szemben is.

Az a szomorú az önök álláspontjában, hogy folyamatosan Nyugat-Európáról beszélnek. Bevallom őszintén, én nem tartom magam nyugat-európainak, én egy büszke kelet-európai ember vagyok, és azt gondolom, hogy ebben a kérdésben nekünk nem azt kell megvizsgálni, hogy mit mond Nyugat-Európa. Nekünk azt kell megvizsgálni, hogy azok az országok, akik hasonló földrajzi helyzetben vannak, akiket hasonló történelmi traumák értek az elmúlt évtizedekben, évszázadokban, mit mondanak. Az önök politikájának a legszomorúbb vesztesége az, hogy a V4-es együttműködést feláldozták Oroszország oltárán.

(13.20)

A helyzet nagyon egyszerű: a mi szövetségeseink azok tudnának lenni, akik  sajnos  részt kellett vegyenek a szovjet megszállásban, és amíg mi vagyunk az egyetlenek, akik valóban kibeszélnek a kelet-európai kórusból, addig a saját régiónk árulói leszünk. Az a probléma az önök álláspontjával, hogy nem veszik figyelembe, hogy amíg Oroszország nem a Szovjetunió első áldozatának, hanem örökösének tartja magát, folyamatosan ilyen háborúk lesznek kiprovokálva.

Ez a háború nem most kezdődött. Ez a háború akkor kezdődött, amikor először ’14-ben beavatkoztak a Krímben. Ez a háború nem is az első háború, amit Oroszország a régióban, a közeli külföldi térségben folytat. 2008-ban, amikor önök még ellenzékben voltak, beavatkoztak például Grúziában. Nem szeretném idézni Orbán Viktor akkori szavait, ha én most olyat mondanék, amit Orbán Viktor akkor mondott, akkor az Origó szerint hazaáruló lennék. Az a nagyon egyszerű helyzet, hogy Oroszország azt gondolja, hogy ő Kelet-Európa ura. Amíg azt gondolja, hogy ő Kelet-Európa ura, addig mi, kelet-európaiak nem vagyunk biztonságban.

És őszintén szeretnék bevallani valamit önöknek. Engem kevéssé érdekel, ami magukat nagyon foglalkoztatja: vajon mi az orosz biztonsági sérelem, ők vajon hogy érzik diszkomfortosan magukat? Vlagyimir Putyin melyik esküt tartotta esküszegésnek, melyik nyugati kommentárt tartotta rossznak? Ez lehet, hogy érdekli azokat, akik a Kremlben vannak, de a magyar érdek szempontjából ez nem fontos. A mi szempontunkból egyetlenegy dolog fontos, hogy február 24-én azok a tankok Moszkvából rossz irányba indultak el. Ezen túlmenően nekünk nagy geopolitikai megfejtésekre nincs szükségünk. Azok a tankok olyan irányba indultak el, ami közelebb van Magyarországhoz, mint ahogy akkor állomásoztak. Ez a probléma! Ez a probléma ezzel a háborúval.

Szijjártó Miniszter Úr! Értelemszerűen az, hogy valaki szerint a külkereskedelem fontos, az egy szimbolikus kérdés. A minisztérium nevét is megváltoztatták, Martonyi Jánoshoz képest ön sokkal fontosabbnak tartja azt, hogy mindenhol felavasson mindent, ahol megy a glóbuszon. De azért mégiscsak valljuk be azt, hogy van valamilyen szimbolikus jelentősége annak, hogy Oroszország önnek a legnagyobb állami kitüntetést adta. Azóta egyszer sikerült önöknek az orosz diplomáciát berendelni, amikor az LMP jelezte, hogy ’56-ról azt mondták, hogy narancsos forradalom volt és náci felkelés. Azóta a holland nagykövettel szemben, amikor az igazságszolgáltatási rendszerről beszélt, nagyon agresszívan fogalmaz; Oroszországgal szemben ilyenre nem került sor.

Összességében tehát: a béke egy nagyon fontos dolog. De a békében azt állítani, hogy egyenlő felelőssége van a megtámadónak és a megtámadottnak, egész egyszerűen hazugság. Nincs egyenlő felelősségük. Köszönöm szépen. (Taps az LMP, az MSZP és a Párbeszéd soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage