DR. HARANGOZÓ TAMÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Miniszter Úr! Az MSZP igazi baloldali szociáldemokrata pártként természetesen a béke pártján áll. (Derültség és zaj a kormánypárti oldalon.) S mielőtt nagyon belehergelnék magukat kormánypárti képviselőtársaim a hőbörgésbe, emlékeztetném önöket, hogy egy évvel ezelőtt azt a bizonyos békepárti határozati javaslatot az MSZP képviselői megszavazták. (Nacsa Lőrinc: Tordai Bence nem szavazta meg!) Ez ugyan nem akadályozta meg önöket abban, hogy közpénzek tízmilliárdjaiból reggel, délben, este  de valószínűleg még amikor aludtak, akkor is  félretájékoztassák az embereket, becsapják az embereket és hazudjanak az embereknek például arról a kérdésről, hogy ki békepárti és ki nem, és nyilvánvalóan valami hasonlóra készülnek most is.

De mi szeretnénk, tényleg szeretnénk, ha ez az Országgyűlés konszenzusos javaslatot tudna elfogadni a béke pártján. Éppen ezért benyújtottunk egy módosító javaslatot az önök szövegéhez, amelyben semmi más nincs, mint a miniszter úr által az imént idézett ENSZ-békedokumentum, amit február 24-én, a háború kitörésének évfordulóján fogadott el az ENSZ Közgyűlése 141 igen szavazattal, 32 tartózkodással, 7 nem ellenében. Tehát nehéz rá nem azt mondani, hogy ez a világ konszenzusos javaslata.

(13.30)

Még érdekesebb, tisztelt képviselőtársaim, amiről szerintem önöknek nem sok fogalma van, hogy Magyarország, a magyar kormány, Szijjártó Péter ennek a dokumentumnak nemcsak megszavazója, hanem előterjesztője is volt. Tehát Magyarország ennek a dokumentumnak az előterjesztőjeként a következőket írta és fogadta el, és mi azt mondjuk, hogy ha ugyanazt behozzák ide, a magyar Parlament falai közé, amit az ENSZ Közgyűlésen önök javasoltak és megszavaztak, akkor nagyon nagy örömmel fogjuk ezt támogatni, és lehet egy konszenzusos javaslat. (Komjáthi Imre: Így! Így!)

Tisztelt képviselőtársam, csak két pontot felolvasok, amelyről itt nem hallunk soha, pedig ott ezt képviselte a magyar kormány. A 4. pont így hangzik: az ENSZ megerősíti elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása, függetlensége, egysége és nemzetközileg elismert határain belüli területi integritása iránt (Dömötör Csaba: Ott van benne! Ott van benne!), amely felségvizeire is kiterjed. 5. pont  most mutogasson, tisztelt képviselőtársam -: az ENSZ követeli, hogy az Orosz Föderáció azonnal, teljes mértékben és feltétel nélkül vonja ki összes katonai erejét Ukrajna nemzetközileg elismert területéről, és felszólít az ellenségeskedések beszüntetésére.

Ha ezek a mondatok vannak és lesznek ebben a közös nyilatkozatban, amelyeket mi egyébként  még egyszer mondom  szövegszerű módosító javaslatként be is nyújtottunk, akkor lesz konszenzus szerintem ebben a Házban, és nem nagyon lesz olyan ellenzéki frakció sem, amely ezt a szöveget nem szavazza meg. Ha nem ez lesz, tisztelt képviselőtársaim, hanem az önök által eredetileg benyújtott szöveget fogják ezen a Házon áterőltetni, akkor maximum világossá teszik  és ezt nagyon őszintén mondom , hogy önök mocskos pártpolitikai játékot csinálnak tízmilliók meneküléséből, százezrek halálából és több ezer civil áldozatból. Mert akkor nem a béke melletti közös kiállás az önök célja, hanem az, hogy megint belpolitikai cirkuszt csinálhassanak ebből az ügyből. Én nagyon remélem, hogy nem ez lesz.

Végezetül nagyon röviden: szerintem nagyon fontos téma, amit a miniszter úr említett a kárpátaljai magyarság tekintetében. (Nacsa Lőrinc közbeszól.) Bár a miniszterelnök úr egy külföldi lapnak ettől eltérő hangsúllyal, sőt nagyon eltérő hangsúllyal beszélt a kényszersorozásokról, az, ami a magyar kisebbség nyelvhasználati és oktatási jogainak csorbítását illeti, semmilyen módon nem elfogadható, semmilyen módon, egyetlen magyar párt, politikus vagy ember számára nem lehet elfogadható. (Nacsa Lőrinc közbeszól.) Ezért minden olyat, ami ezen változtatni tud, fogunk támogatni.

Csak szeretném mondani, amikor mi az Európai Unió mellett tesszük le a voksunkat, akkor például azt is egy lehetőségnek és egy erőnek tartjuk, hogy ha Ukrajna európai uniós csatlakozását komolyan veszi, addig például mindaddig biztos hogy nem lehet az Európai Unió tagja egy ország, amíg a kisebbségeivel, többek közt a magyar kisebbséggel így bánik. (Taps a kormánypártok soraiban.) De akkor ezt erre használjuk, és ne nyugatozzunk meg ne brüsszelezzünk, hanem ismerjük fel, hogy mi az érdekünk, és használjuk azt arra, amire kell! Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a DK, az MSZP és a Párbeszéd soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage