ARATÓ GERGELY (DK): Tisztelt Ház! Kevesebb árulkodó jelenet volt itt a Házban ma, mint amikor a Fidesz képviselői végigbólogatták és -helyeselték Toroczkai Lászlónak a finoman szólva is szélsőséges hozzászólását. (Derültség és közbeszólás a Mi Hazánk soraiból: Jaj!) Mert az a helyzet, képviselőtársaim, hogy a Mi Hazánk kimondja azt, amit a Fidesz gondol, kimondja az orosz érdekek képviseletét, kimondja azt, hogy engedni kell (Dúró Dóra: Nem igaz!  Közbeszólás a Mi Hazánk soraiból.), kimondja azt, hogy engedni kell Putyin elnök agressziójának. (Közbeszólás a Mi Hazánk soraiból.) Mert, tisztelt Ház (Az elnök csenget.), mindannyian békét akarunk. (Rétvári Bence: Ez újdonság! Azért küldenétek fegyvereket!) Minden magyar polgár, minden párt békét akar, de nekünk meggyőződésünk az, hogy béke egyetlen módon lesz: ha az oroszok felhagynak az agresszióval, az Ukrajna elleni támadással, és kivonulnak Ukrajna területéről. (Szászfalvi László közbeszól.)

Külügyminiszter úr, menjen ki Moszkvába a barátaihoz (Derültség a kormánypártok soraiban.  Kocsis Máté: Most menjen, vagy ne menjen?!), intézze el, intézze el, ne kedves legyen velük, ahogy szokott, intézze el azt, hogy az oroszok kivonuljanak Ukrajnából (Rétvári Bence: Csak?!  Derültség a kormánypártok soraiból.), és nemhogy Barátság érdemérmet fog kapni, hanem szerintem Nobel-békedíjat is. (Derültség a kormánypártok soraiban.  Az elnök csenget.)

(13.40)

Mert képviselőtársaim, az orosz agressziónak való engedésből nem lesz béke. Ezt láttuk 2014 után, amikor a Krím megszállása és a Dombasz elfoglalása csak felbátorította az orosz agressziót.

Önök imádnak a nemzeti érdekről beszélni. Mi a nemzeti érdek, képviselőtársaim? (Balla György: Azt te nem tudod!) Nemzeti érdek az, hogy Magyarország biztonságban legyen. Ezt a biztonságot ma a NATO garantálja. És mit tesznek önök? Izgatottan olvassuk ma, hogy a miniszterelnök megkérdezte Putyin elnököt, hogy maradhatunke a NATO tagjai, egy különösen szervilis pillanatában. (Rétvári Bence: Nyugati Fény, Nyugati Fény!) Szerencsére az volt a válasz, hogy maradhatunk, mert önök egyébként már kiléptetnének. De mindent elkövetnek, tisztelt képviselőtársaim, a miniszterelnök úr maga beszélt erről, önök mindent elkövetnek, képviselőtársaim, hogy gyengítsék a NATO-t. Az a szégyenletes színjáték, amit a svéd és finn NATO-csatlakozás kapcsán csinálnak, az kizárólag az orosz érdekeket szolgálja és a NATO gyengítését, ezért ellentétes a magyar nemzeti érdekekkel, ha tetszik, hazaárulás. (Vitályos Eszter: Ülj le, 1-es!)

Tisztelt Képviselőtársaim! Mi az, ami még nemzeti érdek? Nemzeti érdek az, hogy Magyarország egy erős Európai Unió tagja legyen. Mi az, amit önök tesznek? Folyamatosan gyengíteni próbálják, uszítanak, próbálják előkészíteni Magyarország kilépését az Európai Unióból. Uszítanak a szankciók ellen, miközben mind a tízet egyenként megszavazták. Az a helyzet, képviselőtársaim, hogy önök veszélyeztetik Magyarország európai uniós tagságát; ez a magyar nemzeti érdekeknek ellentmond, ha tetszik, hazaárulás. (Rétvári Bence: Ezt már mondtad. Ezt is mondtad.)

Mi az, ami még nemzeti érdek? Igen, nemzeti érdek az, hogy támogassuk és megvédjük a kárpátaljai magyarságot. (Rétvári Bence: Ez új!) Ez nemzeti érdek. És mi az, amit önök tesznek? Azzal, hogy nem állnak ki Ukrajna mellett egy nehéz helyzetben, még nehezebb helyzetbe hozzák a magyar nemzetiségűeket Kárpátalján. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból, köztük Hollik István: Hallod, amit beszélsz, vagy csak gondolod?) Akik elesnek a fronton, akiknek lövik egyébként a városait, azokkal az emberekkel szemben önök azt mondják, hogy nem önök mellett állunk, hanem az orosz agresszorok mellett. És innen kezdve mit gondolnak, milyen sorsa lesz a magyar nemzetiségű embereknek Ukrajnában? (Nacsa Lőrinc: Ne hazudj, Gergő!) Mi lesz a következménye ennek a politikának? Az az úgynevezett következetes vétópolitika, amit egyébként Ungár frakcióvezető úr is annyira dicsért, az milyen javulást hozott a Kárpátalján élő magyarok életében? Elmondom: semmilyet.

Helyes és kívánatos, hogy a magyar kormány kiálljon a Kárpátalján élő magyarokért. De ezt olyan módon kell tenni, hogy ez hasznot hozzon, hogy ez segítséget hozzon, hogy ez támogassa őket. (Nacsa Lőrinc: Nemzeti érzés haszon nélkül.) Mert az önök politikai érdekei miatt veszélyeztetni a kárpátaljai magyarok életét, sorsát, az a nemzeti érdekekkel ellentétes, ha tetszik, hazaárulás.

És végül, képviselőtársaim, a legszörnyűbb az, hogy önöknek ez csak politikai játék. A béke kérdését, a nemzeti érdekeinket, a NATO- és európai uniós tagságunkat, a kárpátaljai magyarok helyzetét önök csak egy szavazatszerzési lehetőségnek tekintik. Lehetőségnek arra, hogy eltereljék a figyelmet az ország számos más gondjáról. Na, ez az igazi hazaárulás. Köszönöm szépen, képviselőtársaim. (Taps a DK soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage