DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Urak és Hölgyek! Az itteni elmúlt pillanatokban már megint abba a hibába esett a felszólaló, hogy egy büntetőeljárás bizonyítékait kívánta az Országgyűléssel elítéltetni, vagy a bizonyítékokat kívánta értékelni. Úgy gondolom, hogy világos a magyar alkotmányos rend, a magyar állam működése a hatalommegosztás elvén alapul, ami azt jelenti, hogy egy büntetőeljárás bizonyítékait csak a nyomozó hatóság, az ügyészség és a bíróság értékelheti (Dr. Lu-kács László György: Nem érdemes Völner Pált védeni!), és ebben az ügyben, az ön által említett ügyben vádemelés történt, és a bíróság éppen egy eljárást folytat. Tehát az a kérdés, hogy egyébként egyes bizonyítékokról önnek mi a véleménye, azt kell mondjam, az a büntetőeljárás szempontjából, mondjuk úgy, nem jelentős (Dr. Lukács László György: Iratokat tüntettetek el!), majd a büntetőeljárási hatóságok eldöntik, hogy minek milyen bizonyítási ereje van.

(14.40)

Az viszont meglepően következetlen javaslat az ön részéről, hogy ha egy közösségnek a tagjai büntetőeljárás alá kerültek és büntetőeljárásban elítélték, akkor ezt a szakmát például világítsuk át. Hogyha az ön pártjára gondolok, akkor a Jobbik európai parlamenti képviselőjét elítélték, ha jól emlékszem, kémkedésért. (Dr. Lukács László György: El is felejtettük…) Ez azt jelenti, hogy akkor az összes jobbikost át kell világítani ön szerint? (Dr. Lukács László György: Mert nem világítanak minket át?) Tehát az ön logikájával itt lenne a helye annak, hogy akkor minden jobbikost átvizsgáljanak vagy átvilágítsanak, hiszen bizonyára van olyan, aki kapcsolatban állt az elítélt képviselővel, és a többi. Tehát ez az egész vuduszertartás, amit ön most itt elvégzett és egy vudubábu szurkálása, ez talán nem méltó az Országgyűléshez.

Azt pedig csak megerősíteni tudom, hogy amennyiben van törvényjavaslatuk, van új elképzelésük egy új végrehajtási törvényre, azt terjesszék az Országgyűlés elé. Ennek a módja az, hogy az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága megvizsgálja, és ha az kellően megalapozott és kellően kidolgozott javaslat, akkor az Országgyűlés tárgysorozatára kerülhet.

Kérem, hogy a válaszomat fogadja el, és javaslom önnek, hogy a jövőben figyeljük együtt azt a büntetőeljárást, azt a bírósági eljárást, amelynek a vége bizonyára megnyugtató válaszokat ad majd önnek is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage