DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy röviden válaszoljak. Amikor a kormány a fejlesztésekről dönt, akkor többféle szempontot kell figyelembe vennie: a fejlesztési szempontokat; azt, hogy hova érdemes és milyen utat érdemes építeni, hol érdemes fejleszteni; a környezetvédelmi szempontokat, az iparfejlesztési szempontokat; az ingázási szempontokat, hogyan ingáznak az Eger környékén élők, melyek a helyi igények; s milyen például a zajterhelés. Szeretném arról biztosítani, hogy ezeket a szempontokat a kormány minden egyes fejlesztés esetében mind-mind figyelembe veszi.

Ha ön előre jelzi, hogy egy helyi vonatkozású ügy részleteire kíváncsi, és megadja azt a tiszteletet, hogy ennek a témáját is felveti, akkor biztos lehet benne, hogy az illetékes államtitkár vagy éppen miniszter ennél sokkal részletesebb tájékoztatást fog adni, mert abban legyen biztos, hogy ezeket a szempontokat együttesen szeretnénk érvényesíteni, leginkább a legfontosabbat: azt, hogy minden egyes fejlesztés jól szolgálja a helyben élők, ebben az esetben az Egerben élők érdekét. Amennyiben önöknek van kezdeményezése, akár konkrét javaslata, akár népszavazási kezdeményezése, akár konkrét szakmai javaslata, hajrá!  ezt tudom mondani.

Nagyon sokszor azt tapasztaljuk egyébként, hogy az egyes ellenzéki pártok nem tudnak egymással sem dűlőre jutni a tekintetben, hogy miről szeretnének népszavazást, és miről nem. Például az akkumulátorgyár esetében, nagyon jól tudjuk, hogy van olyan baloldali párt, amelyik szeretne népszavazást, van, amelyik nem szeretne népszavazást. Nem szeretnék beleszólni, de ha egyetlenegy javaslatom lehet: érdemes először a saját köreikben egyeztetni azt, hogy szeretnéneke valamilyen konkrét javaslatot tenni vagy akár népszavazást javasolni. Amennyiben szeretnének, akkor teljesen világos szabályok vonatkoznak arra, hogy milyen körülmények között, milyen feltételekkel lehet indítani Magyarországon népszavazást.

A megválasztott képviselővel folytatott vitájába én a kormány képviselőjeként nem szeretnék beleavatkozni. Kicsit méltatlannak találom, hogy a kettejük vitáját idehozza a napirend előtti vitákba. (Vitályos Eszter: Így van!) Lelke rajta!

(15.00)

Egy dolgot szeretnék csak mondani: azt, hogy ki képviselheti az Egerben élőket, minden esetben a választók döntik el. Ez az elmúlt választásokon is így történt, tavaly áprilisban is így történt, és a Fidesz-KDNP képviselőjét nagy-nagy többséggel tüntették ki a bizalmukkal. Kérem, hogy ezt ön is tartsa tiszteletben. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage