RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Elég foghíjasak a baloldal padsorai. Mégis vajon ki az a társaság, akiket fölolvasok önnek, tisztelt Arató képviselő úr? Ön, önmaga, Arató Gergely, Gy. Németh Erzsébet, Gyurcsány Ferenc, Hiller István, Molnár Csaba, Molnár Zsolt, Vadai Ágnes, Varju László, Oláh Lajos, Varga László. Kik ezek a képviselők? Ők azok, akik most is az ön környékén ülnek, és akikkel a magyar rendszerváltás utáni történelemben példa nélkül önök együtt szavaztak arról, hogy csökkentsék az orvosok bérét, hogy csökkentsék az ápolók bérét, hogy csökkentsék a rendőrök bérét, hogy csökkentsék a pedagógusok bérét, hogy csökkentsék a szociális dolgozók bérét, hogy csökkentsék az önkormányzati hivatalnokok és a tűzoltók bérét. S még sokáig lehetne sorolni, hogy ki mindenkiről döntöttek önök.

Azt mondta, hogy ha az árnyékkormány egyszer majd árnyéktöbbséget szerez itt a parlamentben, akkor micsoda jó világ fog bekövetkezni. Csak tudja, tisztelt képviselő úr, ez a világ egyszer már bekövetkezett Magyarországon. (Vitályos Eszter: És nem kérjük többet!) S ez olyan mértékű elégedetlenséget váltott ki a magyar emberekből, hogy a 2010-es választásokon az egész baloldal úgy került egyharmadnál is kisebb részbe itt a parlamentben, hogy két új pártot is beszavaztak az emberek a parlamentbe, a Jobbikot és az LMP-t, az MSZP pedig iszonyatosan kicsivé zsugorodott, hasonlóképpen, mint a rendszerváltás után. Akkor volt még hasonlóan kicsi frakciója a Magyar Szocialista Pártnak.

Tisztelt Képviselő Úr! Önökről az emberek kiállították a bizonyítványt akkor is, amikor nyugdíjat csökkentettek, bért csökkentettek, kórházakat zártak be, iskolákat zártak be, elbocsátottak 15 ezer pedagógust, elbocsátottak 16 ezer egészségügyi dolgozót. Na, ez az önök bizonyítványa tulajdonképpen, tisztelt képviselő úr.

És mi történt az elmúlt 12-13 esztendőben? Megőriztük a nyugdíjak értékét, visszaadtuk a 13. havi nyugdíjat a magyar nyugdíjasoknak. Önök vették el, mi adtuk vissza. S bár háború van, energiaválság van, szankciók vannak, Európa minden országában gazdasági nehézségek vannak, de így is tudunk az idén is 13. havi nyugdíjat fizetni, sőt megemelt összegű 13. havi nyugdíjat tudunk fizetni, hiszen a nyugdíjemelés mértékét a 13. havi nyugdíjban is érvényesítjük. S tavaly minden gazdasági nehézség, minden energiaválság ellenére, annak ellenére, hogy az ország 4000 milliárd forint többletet fizetett a szankciók miatt megemelkedett energiaszámlákért, ha pár tized százalékkal is, de nagyobb mértékben tudtuk emelni a nyugdíjakat, mint amekkora mértékű volt az infláció, pontosan azért, hogy megőrizzük a nyugdíjak értékét.

Tisztelt Képviselő Úr! Önök sokszor beszélnek a szociális kiadásokról. Hát, ezek valahol 360 milliárd forint környékén voltak abban az időszakban, amire ön olyannyira büszke, most pedig 1100 milliárd forintnál is több úgy, hogy közben 1 millióval több ember dolgozik. Tehát 1 millióval kevesebb ember szorul rá egyáltalán jövedelempótló szociális ellátásra. Lehet, hogy más természetbeni szociális ellátást vagy más juttatást kapnak, de a jövedelempótlóra nincs szükségük, hiszen jövedelmük van, dolgoznak, 1 millióval többen, és még így is háromszorosára emeltük a szociális kiadásokat. Mert például a szociális gyermekétkeztetés, amit önök 33 milliárd forinton tartottak, most már bőven 100 milliárd forint fölötti tétel. Vagy önök 600 millió forintot költöttek a szociális területen is fontos iskolatej- és iskolagyümölcs-programra, ami most már nem 600 millió forint, hanem több mint 6 milliárd forint. Ilyen többletek vannak, tisztelt képviselő úr, az elmúlt 13 évből. Hát, önöknek erre nem futotta, csak fizetéscsökkentésre, elbocsátásra és intézménybezárásokra.

S hogyan beszéltek önök a pedagógusbér-emelésről? Mi történelmi pedagógusbér-emelésre készülünk, hiszen 25 hónap alatt 75 százalékkal növeljük a pedagógusok bérét, amint megérkeznek az uniós forrásaink. Önök ez ellen szavaznak mindenhol. De ha megérkeznek az uniós pénzek, amelyek már rég meg kellett volna hogy érkezzenek, mert azok nekünk, magyaroknak járnak, az azt jelenti, hogy ez havonta átlagosan 3 százalékos emelkedésnek felel meg. De önök ez ellen mindent megtesznek.

(15.10)

De erre azt mondta az önök árnyék-miniszterelnöke, Dobrev Klára, hogy nincs szükség választás előtti kormányzati bizsura  így beszéltek önök a pedagógusbér-emelésről.

Ami pedig a szankciókat illeti, azt mondták önök  ezzel is nehezítve Magyarországnak a sorsát , hogy mi nem fogunk meghátrálni, a legszigorúbb szankciókat is megszavazzuk, mondta Dobrev Klára. (Arató Gergely: Aztán ti szavaztátok meg!) Hát, erre csak Gyurcsány Ferenc mondatait lehetne talán visszhangozni az őszödi beszédből, hogy ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk, nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Önök nem az utolsó másfél-két évet, hanem (Az elnök csenget.) az utolsó másfél-két évtizedet hazudták végig, tisztelt képviselő úr. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage