DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Vörösmarty Mihály úgy fogalmazott: „Mente a könyvek által a világ elébb?” Hát, bizonyára ment elébb a könyvek által, hiszen sok-sok értékes könyv jelent meg a világunkban. De alakítsuk át ezt a kérdést úgy, hogy mente a szankciók által a világ elébb? Oroszország leállítottae a hadműveleteket? A válaszunk egyértelmű: nem. Megszűnte az ukrán nép szenvedése? Nem. Közelebb kerültünke a békéhez? Nem. Tehát én azt hiszem, hogy ezek az alapkérdések egyértelműen bizonyítják, hogy itt valami hiba van a gépezetben. Egyrészt tudjuk, hogy a háború a végletekre törő erőszak ténye, valójában a politika erőszakszervezete, az érdekek erővel történő érvényesítése  jól látható ez valamennyi háborúban, így az orosz-ukrán háborúban is.

Tisztelt Képviselőtársaim! A háború egyik jellegzetessége az, hogy egy erőszakspirál: a harcoló felek egyre több fegyvert, egyre több embert, katonát áldoznak fel azért, hogy dűlőre vigyék, és győztesként kerüljenek ki ebből a háborúból. Nehéz ebből az erőszakspirálból visszajönni, ez is jól látható, hiszen több mint egy éve zajlanak a katonai konfliktusok, a háborúnak ez a szegmense. Tárgyalóasztalhoz kell ültetni a feleket, amiről a külügyminiszter úr is gyakorta beszél, és a kormánynak ez a helyes álláspontja, hiszen nem a harckocsik fogják elhozni a békét, hanem a tárgyalások, a tűzszünet és a tárgyalások hozhatják el a békét. (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.) Tisztelt képviselőtársaim…  szerintem ezt Vadai Ágnes is kiválóan tudja.

850 kilométer körüli frontszakaszról beszélhetünk (Dr. Vadai Ágnes: Így van, béke kell a világban!  Az elnök csenget.), ennek több mint kétharmad része egyfajta sajátos állóháború, egyfajta sajátos, az első világháborút idéző verduni szindróma. Egyharmad részén vannak bizonyos kisebb offenzívák, egy-két kilométeres, öt kilométeres elmozdulások, egyfajta sajátos offenzív defenzíva, támadás és védekezés egyszerre, oda-vissza védővonalak kialakítása és kiépítése.

Churchill úgy fogalmazott, hogy egyetlen győzelem sem végleges, és egyetlen vereség sem végzetes. Ebben a háborúban is jól látható, hogy a frontvonal azért bizonyos helyeken, különösen Bahmut térségében mozog. Egyelőre olyan mértékű tűzérségi fölénye van az orosz hadseregnek, amely nehezen behozható, azt mondják a katonai szakemberek, hogy hét orosz tüzérségi rakétára, lövésre egy ukrán válasz tud érkezni.

Jól látható, hogy az elhúzódó háború a történelmi tapasztalataink alapján mindig a nagy és erős országoknak kedvez, ezért fogalmaz úgy a hadtudomány, hogy háromféle klasszikus hadviselési formát ismerünk: az anyagcentrikus, a mozgáscentrikus és a gerilla típusú hadviselést. Az anyagcentrikus hadviselésre mindig Oroszország, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia volt képes, amely óriási flottával, tartalékokkal, anyaggal, erőforrásokkal rendelkezett. A manőverező, mozgáscentrikus hadviselésben pedig mindig a németek, a poroszok voltak erősek; ez most látható egyébként az ukrán hadsereg részéről is, ilyen típusú próbálkozás, a manőverezési képességét próbálják erősíteni többek között nyilván lánctalpas eszközök odaszállításával, többek között a megígért közel 300 harckocsival.

A frontvonalon egyelőre jól látható, hogy a harci eszközök és a különböző fegyvernemi kultúrák hatékonysága, eredményessége milyen módon mérhető. Jól látható, hogy a tüzérségi tűz és ez a fölény, ami az orosz hadseregben megvan, egyértelműen meghatározó, jelentős. Súlyos hiba volt, amikor az MSZP-SZDSZ-kormánykoalíció volt, és 2004-ben megszüntették az utolsó tüzérdandárt Magyarországon; nyilván ezek még nem modern önjáró lövegek voltak, de fontos, hogy a Magyar Honvédségben ezek az eszközök is beszerzésre kerültek. És egy új fegyvernem tűnik fel egyfajta sajátos rendszerként és eredményes rendszerként, ez pedig a harci drónoknak a szerepe és lehetősége. (Kálmán Olga közbeszól.) Mind a két fél részéről ezeknek az alkalmazása várható az elkövetkező időkben.

Mi azért írtuk Kocsis Máté frakcióvezető úrral az Országgyűlés elé az országgyűlési határozatunkat, hogy az Országgyűlés is álljon ki a béke mellett, és ezzel is segítsük elő, hogy a felek mielőbb leüljenek tárgyalni. Nyilván egy sajátos proxy háborúról is szó van, ezért az Egyesült Államok ebben megkerülhetetlen, fontos, hogy az Egyesült Államok is változtassa meg a külpolitikáját a háborút illetően, és a béke felé tolja a feleket. Mi ebben maximálisan érdekeltek vagyunk, és mindent meg is teszünk, támogatjuk a kormányt ebben a törekvésében. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage