DR. FÓNAGY JÁNOS gazdaságfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Elöljáróban engedje meg, hogy az ön által is jól ismert adatokat ismertessem! 4,7 millió ember dolgozik, és Magyarországon a rendszerváltás óta nem volt olyan alacsony a munkanélküliek száma, mint a mai napon. Ennyit az ön lendületes felvezetéséhez.

A Magyar Posta egy speciális helyzetben van, mert egy közszolgáltató állami vállalat, ugyanakkor versenyszférába van sorolva, hiszen szolgáltatásai között olyanok vannak, amelyek az európai piacon mérettetnek meg. A jelenlegi helyzetben, amely az ön minden állítása mellett és ellenére igenis egy háborús helyzet, egy rendkívüli helyzet, ilyen körülmények között is a kormány a Magyar Posta új vezetésével amellett döntött, hogy a Magyar Posta helyzetét, amely az elmúlt években a gazdaságos működését veszélyeztette, felülvizsgálja, és úgy döntött, hogy támogatja a Posta vezetésének abbéli szándékát, hogy csökkenti a költségeket, növeli a bevételeket, fenntarthatóvá teszi a működést. Ezt egyébként az elmúlt évtizedben végrehajtott olyan fejlesztések is szolgálják, amelyek az élő munkaerőt jelentős mértékben kiváltják.

Tisztelt Képviselő Úr! 38 év vidéki szolgálatommal a hátam mögött, kérem, higgye el, hogy kevés olyan képviselő ül itt ebben a parlamentben, aki jobban tisztában van azzal, hogy egy-egy településnek mit jelent a posta, mit jelent a postáskisasszony, mit jelent az az intézmény, amely 100-150, már több mint 150 éve működik ebben az országban. Ezzel együtt érzelmi alapon, tradicionális alapon nem lehet a XXI. században egy állami vállalatot sem működtetni, éppen azért, mert az ön állításával ellentétben én igenis határozottan állítom, hogy az állam is lehet jó gazda, és az állam is elősegítheti, mi több, elő kell segítenie, hogy a tulajdonában lévő vállalatok gazdaságosan működjenek.

A kézbesítői járások átszervezése és a kézbesítőbázisok kialakítása mellett a kézbesítőhálózatban dolgozó munkatársakat elektromos közlekedési eszközzel láttuk el; a hatékonyabb munkavégzés mellett egyébként a kényelmesebb munkát, a munkaterhek csökkentését is figyelembe vesszük. Ön is hivatkozott rá joggal, és köszönöm, hogy felemlítette, a Magyar Posta megújította a postapartneri programját is, amelynek keretében lehetőség nyílik a felvételi tevékenység átadására az önkormányzatok, kiskereskedelmi egységet működtető és más egyéb, a településeken dolgozó vállalkozások részére. Ez a postapartneri program lehetőséget biztosít arra, hogy az érintett dolgozók a szerződött partnereknél kerüljenek továbbfoglalkoztatásra. Tapasztalatok szerint ez az üzemeltetési forma mind az ügyfelek, mind a partnervállalkozások számára az elmúlt években is bizonyítottan hatékonyan és eredményesen működik.

A Magyar Posta vezetése és a szakszervezete között létrejött részmegállapodás értelmében folyó év március 3-án minden postai munkavállaló bruttó 50 ezer forintos juttatásban részesült. Tudatában vagyunk a helyzetnek, ezért minden egyes olyan dolgozónak, aki ebbe, az ön által is emlegetett 1200 fős keretbe kerül, a továbbfoglalkoztatásáról, áthelyezéséről, képzéséről, segítéséről a Posta minden esetben személyre szólóan intézkedik. Köszönöm a türelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

(Hiszékeny Dezső elfoglalja helyét a jegyzői székben.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage