DR. FÓNAGY JÁNOS gazdaságfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Magyar Orvosi Kamara megítélése között alapvető különbség, hogy a Magyar Orvosi Kamara a speciális kamarai jogosítványait politikai zsarolásra használta fel; a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara esetében ez nem áll fenn.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara önkormányzati elven működő köztestületként ellátja az állam által átadott közfeladatokat, közreműködik a gazdaság és a vállalkozásfejlesztés feladatainak ellátásában és képviseli a magyar vállalkozók érdekeit. A kormány és az iparkamara együttműködésének célja a nemzetgazdaság fejlesztése, a magyar emberek életminőségének növelése. A stratégiai együttműködés többéves múltra tekinthet vissza, első alkalommal 2010-ben köttetett meg és ez további három alkalommal már megerősítésre került. Ez az együttműködés kiszámíthatóságot visz az üzleti és a vállalkozói életbe.

A kamara aktív szerepet vállalt és vállal számos olyan gazdaságpolitikai kérdéskörben, amelyek közvetlenül vagy közvetetten érintik a vállalkozások mindennapi működését, az együttműködés keretében pedig számos alkalommal bizonyította, hogy a hazai vállalkozások érdekeit szolgálja. Jó példa erre a Széchenyi-kártyaprogram, amelyet az iparkamara által létrehozott Kavosz üzemeltet, és amely 20 éve az egyik legsikeresebb gazdaságfejlesztési eszköz, jelentős szerepet tölt be a kkv-k finanszírozásában.

A Covid számos kihívás elé állította a gazdaságot és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara segített a vállalkozások igényeit kielégíteni. A kormány a kamara kezdeményezésére kétszer is mérsékelte a kkv-k iparűzési adóját, befagyasztotta a vállalkozásokat terhelő helyi adókat. Jelentős hatása van még mindig a 2020-ban adott munkabér-támogatásnak. A kamara javaslatára a kormány lehetővé tette a Széchenyi-pihenőkártya minden alszámlájáról történő fizetést. A Széchenyi-kártya-programba speciális hitelkonstrukciók kerültek bevezetésre, 2021-ben a Kavosz elindította a Széchenyi-kártya GO! terméket, melynek továbbfejlesztett, aktualizált változata Széchenyi-kártya MAX+ néven ma is elérhető.

A gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs a kamara aktív közreműködésével segítette a távmunka bevezetését, a munkahelyteremtő bértámogatások kihelyezését, a kamara javaslata alapján tette lehetővé a jelentős károkat szenvedő vállalkozásoknak a hitelmoratórium meghosszabbítását 2022. végéig. Az infláció megfékezése és a vállalkozások megerősítése érdekében a kormány a kamara javaslatára úgy határozott, hogy a lakossági kamatstopon túl az államilag nem támogatott, változó kamatozású, forintalapú kkv-hitelekre is kiterjeszti a kamatstopot. A kamara nevéhez köthető országos vállalkozói mentorprogram keretében mintegy 3 ezer vállalkozás részesült szemlélet- és eszközbeli támogatásban.

Ez mind azt mutatja, hogy az elmúlt években a kamara kellően hozzájárult a vállalkozások fő működéséhez, a gazdaság fejlesztéséhez.

Mindezek alapján úgy gondolom, hogy teljességgel megalapozatlan olyat állítani, hogy az évi 5 ezer forintos hozzájárulás a vállalkozásokat régóta bántó, sokak által teljesen feleslegesnek tartott sarc volna. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage