SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A balliberális kormányokhoz hasonlóan az önök gazdaságpolitikája 12 év elteltével is abból áll, hogy ingyenpénzt és adókedvezményeket adnak a multinacionális vállalatoknak, hogy hazánkba hozzák beruházásaikat.

(16.20)

Ez a gazdasági modell önálló nemzetgazdaság építése helyett évről évre inkább a politikai túlélésről szól. Rövid távon elmondhatják, hogy mennyi új munkahely jött létre, és mennyivel nőtt a GDP, viszont hosszú távon gazdasági függőségbe taszítják az országot. A magyar adófizetőknek sokba került, hogy a multik összeszerelő műhelye lettünk.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium legfrissebb adatai alapján 2004 júniusa és 2023 januárja között 433 multicég 8171 milliárd összegű beruházásához összesen a kormány 1053 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott, és ezért cserébe összesen 94 ezer új munkahely létrehozását vagy annak megtartását vállalták ezek a multicégek. Sőt, 2020 óta már nem is kötelező egy ilyen beruházás esetében, illetve ilyen támogatási igénybevétel esetében új munkahelyet létrehozni, elég csak a beruházást megvalósítani.

Miniszterelnök úr 2022. november 2-ai parlamenti felszólalásában ettől nagyságrendileg eltérően, ugye, egymillió munkahelyről beszélt, de mondott még mást is, idézem: „Magyar emberek tíz- és százezrei kereshetik meg a kenyerüket.”  az idézet eddig szól. Ez jelentheti talán azt is, hogy vendégmunkások számára adnak ki engedélyt esetleg nagyon nagy számban ahhoz, hogy a betöltetlen álláshely betöltésre kerüljön, ugyanis Magyarországon a gyáraknak olyan szintű munkaerőigénye van, hogy a magyar munkaerőpiac nem is tudja ezt kielégíteni.

Továbbá büszkék arra is, hogy a magyar gazdaság 2021-ben 7,1 százalékkal, 2022-ben 4,6 százalékkal nőtt. A GDP növekedésébe azonban a külföldi vendégmunkásokat és a multik által külföldre kiszivattyúzott profitot is beleszámítják, ami hibás. A külföldi nagyvállalatok ugyanis a támogatási szerződés megkötése után 2004 és 2021 között összesen 13 700 milliárd forint profitot vittek haza az anyaországukba, ami a magyar gazdaság fejlődéséhez aligha járulhatott hozzá.

Kérem tisztelt államtitkár úr válaszát azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt 12 év elhibázott gazdaságpolitikájáért mikor vállalják a politikai felelősséget? Mikor látják be végre, hogy nem a következő évi GDP-ben kellene látni a megoldást, hanem abban kellene gondolkodni, hogy hosszú távon a függőségi viszony nélküli fejlődési pályára tereljék az országot; és a hazai mezőgazdaságra, élelmiszeriparra, a kkv-szektorra és a magyar emberek tudására (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) épülő önálló nemzetgazdaságot építsenek. Köszönöm. (Taps a Mi Hazánk és a Jobbik padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage