SZABÓ REBEKA (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Talán emlékszik a balatonfenyvesi óriáskikötő esetére: ugye, Balatonfenyves a déli part egyik legsekélyebb partú települése, és egy Fidesz-közeli vállalkozó mégis pont itt akart vitorláskikötőt építeni.

És ahogyan az a NER-ben lenni szokott, a hatóságok minden akadályt elhárítottak a képtelen ötlet elől, bár volt egy tanulmány, ami kimutatta, hogy a tóba mélyen benyúló mólók megváltoztatják az áramlást, és nagymértékű iszaplerakódáshoz vezethetnek. A környezetvédelmi hatóság mégis jobban tudta és kimondta, hogy környezetvédelmi hatásvizsgálatra nincs szükség.

Tehát, hogy értsük: egy 550 méter hosszú mólópárt építenek a Balaton legsekélyebb szakaszán, akkor annak nincs is jelentős környezeti hatása. Azt gondolom, hogy ez maga az Orbán-rendszer dióhéjban.

Ma már nemcsak azt tudjuk, hogy a szomszédos Balatonmáriafürdő strandján a kikötő megépítése után mégis megkezdődött az iszaplerakódás, hanem azt is, hogy magából a kikötőből is rendszeresen kotorni kell az iszapot, amit aztán jobb híján a fenyvesi strandra öntenek, természetesen hatósági engedéllyel.

(16.30)

Most Balatonföldváron, úgy tűnik, hogy ugyanez ismétlődik meg. Van egy részrehajló kormányhivatal, van egy anyag arról, hogy iszaplerakódás várható, van egy tényeknek ellentmondó hatósági vélemény arról, hogy nincs is jelentős környezeti hatása a beruházásnak, van egy Fidesz-közeli vállalkozó és reménytelenül tiltakozó helyi lakosság. Ez a helyzet annyiban súlyosabb, hogy Balatonföldvárnak már van egy hatalmas vitorláskikötője, ezzel a másodikkal viszont a tervek szerint egyszerűen kettévágnák a népszerű nyugati strandot. Mindez közpénzből, a Kisfaludy-program 900 milliós kormányzati támogatásával.

A helyi fideszes polgármester szerint ez a kikötő nem fogja zavarni a strandolást, de ez nyilvánvalóan nem igaz, ezt a helyiek is tudják. Egyrészt van egy hatályos belügyminisztériumi rendelet, amely szerint tilos kikötők és úszóműállások 100 méteres körzetében fürödni. Másrészt ez a móló 381 méter hosszú lesz, és az egész építmény elvesz a Balatonból 40 ezer négyzetmétert, így gyakorlatilag nem lehet majd a strand egyik feléről a másikra elúszni, hacsak valaki nem kerül 380 métert befelé. Ráadásul a területileg illetékes vízügyi igazgatóság is írásba adta: „A kikötők fejlesztése nemcsak az élővilágra, hanem a tó üledékvándorlására, sőt áramlataira is jelentős hatással lehet, ami összességében a tó állapotának romlását okozhatja.”

Ezért kérem szépen szíves tájékoztatását, hogy vajon hogyan lehet, hogy tényleg annyira fontos még 175 jachtot belezsúfolni a Balatonba, és nem esetleg, mondjuk, valahogyan a meglévő kikötőt bővíteni elektromos állomásokkal, hogy megérie emiatt tönkretenni a balatonföldváriak strandját. És kérdezem, ön elhinnée, hogy egy 381 méter hosszú, 42 ezer négyzetmétert elfoglaló létesítmény egyáltalán nem változtatja meg egy strandnak a funkcióját, mert ezt sem én nem hiszem el, sem a helyi lakosok nem hiszik el, úgy tűnik. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage