BAKOS BERNADETT (LMP): Köszönöm szépen. Tisztelt Miniszter Úr! A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környezetében élőktől, tehát Budapest X., XIV., XVI., XVII., XVIII. kerületeiből, de Ecserről, Vecsésről, Üllőről is folyamatos, tömeges és egyre elkeseredettebb panaszok érkeznek az éjjel-nappal elviselhetetlen zajterhelés és légszennyezés miatt. A probléma súlyosságát mutatja az is, hogy már a repülőtértől messzebb eső területekről, például a IX., XI., XXI. kerületekből is érkeznek panaszok. Ez nem meglepő, hiszen a tízmillió főt meghaladó reptéri forgalom rontja az emberek életminőségét. Emellett a túlterjeszkedő repülőtér komoly gazdasági károkat is okoz, az itt található ingatlanok folyamatosan értéktelenednek el, és szinte lehetetlen eladni azokat.

A repülőtér jelenlegi megnövekedett és tovább növelni szándékozott forgalmát egyszerűen nem bírja el sem a főváros, sem a környékbeli települések. Az is probléma, hogy azokat a védőintézkedéseket sem teszi meg a repülőtér, ami a törvényi kötelezettsége lenne, és ami a jelenlegi forgalom mellett legalább mérsékelné a környéken élők életminőségének romlását. Ráadásul egymás után jelentik be az újabb és újabb bővítéseket, és a környéken gombamód szaporodnak a különböző logisztikai központok is.

(16.40)

A kormány szándéka egyértelműen az, hogy a dél-budapesti régiót a nemzetközi árulogisztika központjává tegye, többek között ezért erőltetik a Galvani híd és a Budapest-Belgrád-vasútvonal megépítését is. Ezzel ismét kiderült, hogy a főváros élhetősége sokadlagos szempont a profitérdekek mögött.

Nem állunk jól a zajterhelés szabályozásával sem. A nappali zajhatárérték a magyar jogszabály alapján 65 decibel, miközben a WHO ajánlása 45 decibel. De az éjszakai zajhatárértékben is rosszabbul teljesítünk, míg nálunk 55 decibel, a WHO ajánlása 45 decibel. A jelenlegi zajmonitor-hálózat pedig alkalmatlan a szerepére, ezért azt fejleszteni, bővíteni kellene, a hatóságoknak pedig a repülőtér üzemeltetőjével együttműködve kell biztosítaniuk a levegőminőséget rendszeresen mérő monitoringhálózat kiépítését.

Az lenne a kérdésem önhöz: mit tesznek annak érdekében, hogy a reptér környezetében és a távolabb eső területeken is javuljon az emberek életminősége? Módosítjáke a zajhatárértékeket a WHO ajánlása szerint? Tervezike bővíteni a zajmonitor-hálózatot, illetve kiépítike a levegőminőség mérését biztosító monitoringhálózatot? Előre is köszönöm a válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage