HERCZEG TAMÁS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Miniszter Asszony! Ha egy középhosszú idősoron, körülbelül a polgári kormányzás kezdete óta nézzük a statisztikákat, akkor azt láthatjuk, hogy Magyarországon nagymértékben csökken a bűncselekmények száma, a 2009-es 375 ezerről 2020-ra 153 ezerre, tehát körülbelül a harmadára csökkent. Ettől függetlenül én magam is úgy gondolom, roppant fontos, hogy azok, akik valamilyen súlyosabb szabálysértés vagy bűncselekmény áldozatává válnak, számukra egy sokoldalú segítség rendelkezésre álljon. Emiatt jött létre az áldozatsegítés nagy komplex intézményrendszere, és ezért jöttek létre az áldozatsegítő központok, azok az intézmények, amelyek sokféle területen segítik az áldozatokat.

Miniszter asszony tavaly a választási időszakban járt Békéscsabán, és megnyugvással mondhatom, hogy azt az ígéretet, amit akkor tettünk, miszerint Békés vármegyében létrejön az áldozatsegítő pont, illetve az áldozatsegítő központ, ezt az ígéretet tudtuk teljesíteni, hiszen tavaly novemberben létrejött az áldozatsegítő pont, és jó reményünk van arra, hogy e hónap végén az áldozatsegítő központ is létrejön.

Az áldozatsegítő központnak sokféle szerepe van. Én úgy gondolom, hogy a civil társadalommal, a civil közeggel való kapcsolattartáson keresztül a rendőrséggel való kapcsolattartáson át sokféle olyan segítség van, akár lelki, mentális segítség, amelyre azok szorulnak, akik valamilyen bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban áldozattá válnak, akár konkrét áldozattá, akár a családtagjaikon keresztül, akár tanúként egy-egy bűncselekmény részeseivé válnak. Ezt a segítséget, mondom még egyszer, a gondoskodáspolitikának sokféle ellátó eleme tudja biztosítani, mégis, ha az áldozatsegítő központok létre tudnak jönni, azok bővítik az egész ellátórendszert.

Az áldozatsegítő pontok a rendőrségeken jöttek létre, jellemzően a megyei kapitányságokon, az áldozatsegítő központ azonban egy civil közegben fog tudni működni, és azt reméljük, hogy azok, akik áldozattá válnak, ezt igénybe tudják venni. Azt látom, hogy vannak olyan városok, ahol akár a tízet is eléri vagy megközelíti azoknak a száma, akik egy napon igénybe veszik akár tanácsadással, kérdéssel az áldozatsegítő központot, ezért aztán célszerűnek gondolom azt a kormányzati szándékot, aminek Békéscsaba, Békés vármegye is részese, hogy bővíteni kell ezt az ellátórendszert. Ezért nagy tisztelettel azt szeretném kérdezni miniszter asszonytól, a kormányzat tervezie, hogy az áldozatsegítő központok országos hatókörrel tudjanak működni, azaz minden vármegyében működjön ilyen áldozatsegítő központ. Köszönöm szépen a válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage