DR. ARADSZKI ANDRÁS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta nemzetközi energiaválságban korábban sosem tapasztalt magasságba emelkedtek az energiaárak, tomboló infláció vette kezdetét Európa valamennyi országában, ami hazánkat sem kíméli. A szankciós infláció következtében Magyarországon csak energiára 4000 milliárd forinttal többet költött Magyarország 2022-ben, mint 2021-ben. De elképesztő mértékben elszálltak az élelmiszerárak és a mindennapi megélhetés költségei is.

Nyilvánvaló az, hogy amíg nem lesz béke, és Brüsszel nem vonja vissza a szankciókat, addig az infláció sem szüntethető meg teljes mértékben. Azonban megfontolt és jól átgondolt kormányzati politikával lehet még hosszabb távon is csökkenteni ezeket a nehézségeket. Magyarország Kormánya azonban ennél tovább ment, ugyanis a mérséklésnél is bátrabb célt tűzött maga elé, nevezetesen: az infláció egy számjegyűre történő leszorítását még az idei év végén.

A miniszterelnök úr a tavaszi ülésszak kezdetén beszélt arról, hogy a cél megvalósítása érdekében húsz intézkedést hoztak, tíz a munkahelyeket és a vállalkozásokat támogatja, tíz pedig a családokat és a nyugdíjasokat védi. A munkahelyek és vállalkozások védelme körében példaként lehet említeni a Széchenyi-kártya-programot, a Gyármentő-, illetve a Gyármentő garancia- és hitelprogramot, a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramot, a kkv-kra kiterjesztett kamatstopot, az agrárhitelkamat-stopot, a turisztikai ágazatot segítő akciótervet és az új nemzeti tőkeholdingrendszer létrehozását. A családok és a nyugdíjasok védelmét szolgálják mindenekelőtt az átlagfogyasztás mértékéig az idei évre is fenntartott rezsicsökkentett energiaárak, valamint az élelmiszerárstop, amelyeket a kormány egészen addig tervez fenntartani, amíg a szankciós inflációt nem tudja tartósan csökkenő pályára állítani. De ugyancsak fontos megemlíteni egyebek mellett a 13. havi nyugdíjat és egyben emelt összegű nyugdíjakat, a 2010 óta a háromszorosára növelt minimálbért, a lakossági kamatstopot és a Diákhitelt érintő kamatkedvezményeket.

Tisztelt Államtitkár Úr! A Kereszténydemokrata Néppárt egyetért a kormány valamennyi intézkedésével, amely az infláció lehető legnagyobb mértékű visszaszorítását célozza meg, hiszen ezzel valamennyi magyar család életét és a mindennapi megélhetést óvjuk meg. Kérdezem a tisztelt államtitkár urat, miként biztosítja a szankciós infláció letörését a kormány a húszpontos intézkedéscsomaggal. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage