BARKÓCZI BALÁZS (DK): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Amikor az Európai Bizottság kilátásba helyezte, hogy a folyamatos kormányzati korrupció miatt a magyar hallgatókat és oktatókat kizárhatják az Erasmus+ és a Horizont Európa-programból, akkor Navracsics miniszter úr gyors intézkedést ígért, aztán a bejelentett és tervezett intézkedéscsomagból kiderült, hogy önöknek eszük ágában sem volt felszámolni a korrupciót, mindössze egy látszatintézkedés történt államtitkári szinten: a magasabb beosztású kormánytisztviselőket visszahívták ezekből a kuratóriumokból, vagyis az egyik fideszes pártkatonát cserélték ki a másikra.

Egyébként a tegnapi napon az Európai Bizottság is jelezte önöknek, hogy nem tartja elégségesnek ezeket az intézkedéseket. Ők azt mondták, hogy a köztisztviselőknek és a különféle szabályozó hatóságok tagjainak is távozniuk kell ezekből a kuratóriumokból. Jelzem, a Dobrev Klára-vezette árnyékkormány felkérésére a Demokratikus Koalíció frakciója pont ilyen javaslatot adott be, amit önök, kormánypárti képviselőtársaim, a mai igazságügyi bizottsági ülésen leszavaztak.

Négyen azonban, név szerint Bedros J. Róbert és Szili Katalin miniszterelnöki megbízottak, Guller Zoltán miniszteri biztos és Wáberer György kormánybiztos úgy döntöttek, hogy lemondanak kormánytisztviselői tisztségükről és a kuratóriumokban folytatják tovább. Persze, önök ezt is megpróbálták eltitkolni  erről is a sajtóból szereztünk tudomást , így azt sem tudjuk, hogy az említett személyek kuratóriumi tagként mennyit kereshetnek, bár feltételezzük, hogy komoly anyagi kár nem érte őket, amiért a minisztériumok helyett az egyetemek kuratóriumait választották.

A 2021-es adatok alapján egy miniszterelnöki megbízott 1,3 millió forintot, egy kormánybiztos közel 2 millió forintot visz haza havonta. Tehát feltételezhető, hogy ők négyen nem mondtak volna le ekkora összegről, tehát azt vélelmezzük, hogy közel 2 millió forintot kereshetnek kuratóriumi tagként. Államtitkár asszony, szeretném jelezni, hogy ez az összeg egy kezdő egyetemi tanár fizetésének a tízszerese.

Kérdezem tehát államtitkár asszonyt: mennyit keres kuratóriumi tagként Szili Katalin, Guller Zoltán, Bedros J. Róbert és Wáberer György az egyetemek alapítványaiban? Miért titkolták el ezt az összeget, és egyáltalán miért titkolták el azt, hogy lemondtak kormánytisztviselői munkájukról, és a kuratóriumokban folytatják tovább? És miután az Európai Bizottság jelezte, hogy nem tartja elégségesnek az önök által bejelentett intézkedéscsomagot, kérdezem önöktől, hogy meddig lesz még fontosabb a fideszes mamelukok kitömése közpénzzel a magyar oktatók és a magyar hallgatók érdekei ellenében. Köszönöm szépen megtisztelő válaszát. (Taps a DK padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage