KUNHALMI ÁGNES (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt napokban, hetekben azzal kellett szembesülnöm és a családomnak is, hogy több település számos gyógyszertárát végigjárva nem találtunk egy, a családban nagyon fontos, egy kisbabának való epilepszia-gyógyszert, és sehol nem tudtunk…  tulajdonképpen már kétségbe voltunk esve. A patikusok nem tudták, hogy mi az ellátatlanság oka, helyettesítő gyógyszerterméket nem igazán kaptunk, és a Facebookon a családok összefogtak, akik ilyen problémával küzdenek, és Párkányban tudtunk az első gyógyszertárban találni ilyen gyógyszert. Egyébként ott is megkérdezték, mert azt mondták, hogy nagyon sok magyar ment ki az elmúlt hetekben, úgy viszik ezt a Sabril 500 mg nevezetű gyógyszert, mint a cukrot.

Igazából nem tudjuk, hogy mi az oka, és arra gondoltam, hogy esetleg megkérdezem a kormányt, hogy az ellátásnak mi a problémája, merthogy ezt sajnálatos módon nemcsak én tapasztalom, hanem egyre többen jelzik ezt számomra. Többen jelezték azt is, hogy hasonlókat tapasztalnak a gyógyászati segédeszközök esetén is, kezdve a járóbottól egészen a felnőttpelenkáig, ami iszonyatosan nagy problémát okoz. De nemcsak ez a gyógyszer, hanem mondjuk, vérnyomáscsökkentők, bizonyos inzulinok is hiányoznak Magyarországon és még legalább öt-hat típusú gyógyszer.

Ezért tisztelettel kérdezem a kormány képviseletében államtitkár urat, hogy mi az oka a betegek által tapasztalt ellátási zavarnak. Mit tesz a kormány annak érdekében értelemszerűen, hogy a hiányt pótolja, és hogyan fordulhat elő, hogy Magyarországon nem kapható egy gyógyszer, amely a környező országokban gond nélkül beszerezhető a magyar családoknak? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage