RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Olyan kérdést vetett föl, amelyről mi is már hetek, hónapok óta beszélünk, hiszen az elmúlt év végén is elmondtuk, hogy ez az esztendő sajnos sok országban az egyes gyógyszerek nehezebb beszerzéséről is szólni fog. Ennek egyik oka a háború, az emiatti ellátási gondok, az energiakrízis és sok más egyéb dolog, ami az energiaár-robbanás miatti és a háború miatti, illetve még a járvány alatti, járvány előtti világkereskedelmi utánpótlási útvonalak elnehezülése miatt történt.

Horvátországban több mint 300 gyógyszerből van hiány, akár még a megfázás kezelésére szolgáló pezsgőtablettából is. Franciaországban a gyerekek számára gyártott, például paracetamoltartalmú készítményekből is hiány van. Németországban van az egyik legnagyobb gyógyszerhiány Európában, 300 gyógyszer nem áll rendelkezésre, antibiotikumok, lázcsillapítók, szívinfarktus elleni szerek. Olaszországban antibiotikumokban van hiány, tüdőfertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerekből, és nehezen talál olyan európai országot, ahol ne arról számolnának be a gyógyszerhatóságok, hogy hosszú idő óta nem volt akkora hiány különböző gyógyszerekből, mint most, az elmúlt hónapokban. Így a legalapvetőbb gyógyszerek is sokszor hiányoznak, és ennek többek között az is az okozója, hogy szankciók vannak, nem lehet beszerezni bizonyos alapanyagokat Ukrajnából a háború miatt, Oroszországból a szankciók miatt, és nehezebb a gyógyszergyárak helyzete is.

Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet már hónapokkal ezelőtt erre felhívta a figyelmet. Mindenkinek azt javasolják, hogy nézze az OGYÉI honlapját, hiszen ott tüntetik azt fel, ha valamelyik gyógyszerből hiány van  ez egyébként így van évtizedek óta , akkor milyen más gyógyszert lehet ahelyett kiváltani. Felvették a kapcsolatot a forgalmazókkal, és sok más intézkedést is tettek, amire majd az egy percemben térnék vissza. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage