DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Először is az előzményekről, illetve a körülményekről. Más országokban is bevett gyakorlat, hogy a Statisztikai Hivatal szűk körben előzetes hozzáférést biztosít egyes szereplők számára. Ennek az az oka, erről itt már szó volt, hogy biztosítsa a felkészülést a közzétett gazdasági adatok értelmezésére; ez érint állami szerveket, egyes hírügynökségeket és szerkesztőségeket is. Az ilyen hozzáférésre meghatározott szabályok vonatkoznak, az érintetteknek egy nyilatkozatot is alá kell írni, és arra is szeretném felhívni a figyelmét, hogy azt, hogy ki kaphat ilyen előzetes hozzáférést, kik kaphatnak adatokat, a KSH közzéteszi.

Az üggyel kapcsolatos vizsgálat megállapította a körülményeket. Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy mind a KSH, mind a kormánybiztos közzétették az üggyel kapcsolatos álláspontjukat, ezek is nyilvánosak. Ami fontos dolog: a KSH-ból nem történt adatszivárgás, a problémát az okozta, hogy a gazdaságstratégiai feladatokért felelős kormánybiztosi titkárság egyik munkatársa nyilvánvaló tévedésből továbbított egy akkor még embargósnak minősülő adatot. Tehát ha az a kérdés, hogy hogyan kaphatta meg, akkor az a feladatkörből fakad, a gazdaságstratégiáért is felel az említett kormánybiztos úr.

Azt azért mindenesetre sajnálom, hogy ezt az esetet arra használja, hogy felszólalásokkal és lejárató interjúkkal támadja azt az intézményt, amelynek korábban elnöke volt. Az, hogy már nem ön a KSH elnöke, azt gondolom, nem ok arra, hogy aláássa egy sok évtizedes szakmai múltra visszatekintő intézmény megbecsültségét. (Dr. Selmeczi Gabriella: Így van!) Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage